Gyönyörű és hipergyors felújítás az öntapadós csempével: ehhez szakember sem kell
Zseniális találmány az öntapadós csempe, mellyel játszi könnyedséggel boldogulhat, aki önállóan újítana.

ontapados-csempe-coverkep
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság szinte meg sem kottyan egy könnyen használható festőhengerrel lefesteni egy szoba falát. Mielőtt azonban bárki azt gondolná, hogy a csempézéshez viszont muszáj szakembert hívni, adunk egy tippet.

Bár méltatlanul kevesen ismerik, az öntapadós csempe remek megoldást nyújthat.

Miért jó az öntapadós csempe?

Az öntapadós csempe épp olyan egyszerű eszköz a laikus felújító kezében, mint amilyennek hangzik. Könnyen és gyorsan lehet vele burkolni, és legfeljebb alapos szemügyre vétel után állapítható meg, hogy nem valódi kerámia került a falra.

Az öntapadós csempét szintetikus anyagokból gyártják, műanyag-, illetve zseléhatású verziókban. Ellentétben a tapétával, az öntapadós csempe nem tekercsben, hanem kisebb lapokban kapható, melynek nagy előnye, hogy könnyű vele bánni. Így a gyakorlatlan kéz is könnyen fel tudja illeszteni vagy visszafejteni. A lapos kiszerelés azért is előnyös, mert egyszerűen kiszámolható, hogy az adott méretű falfelület csempézéséhez hány darab öntapadós lapra lesz szükség.

Hová lehet öntapadós csempét tenni és milyet?

Az öntapadós csempe gyakorlatilag bármilyen sima falfelületre, csempézett felületre vagy bútorfelületre feltehető. Míg a hagyományos csempe felrakásához szükséges a korábbi burkolat leverése, az öntapadós verzió akár a régi tetejére is felhelyezhető. Jó tudni, hogy tapétára is ragasztható, a visszaszedéskor a tapéta felülete valószínűleg sérülni fog.

Nem minden öntapadós csempe alkalmas minden helyiségbe. Fontos, hogy mielőtt kiválasztjuk, megbizonyosodjunk róla, hogy vízállóe, vagy sem. Egyes fajták csempék jól bírják a nedvességet, mások mérsékelten vagy egyáltalán nem vízállóak. Válasszuk a helyiségnek és felületnek megfelelő vízállóságú öntapadós csempét!

Ha a konyhába, tűzhely közelébe kerül, számolni kell azzal, hogy főzés közben hőhatás éri. Elvileg a hőálló öntapadós csempe bírja a meleget, ám egy hosszabb főzés esetén a terület erősebben átmelegedhet. Ennek hatására akár el is válhat a faltól. A biztonság kedvéért érdemes hőálló falvédő üveglappal fedni a tűzhely mögötti falfelületet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legjobb, ha olyan öntapadós csempe mellett döntünk, ami nemcsak vízálló, hanem antibakteriális és penészellenes is. Így kivédhető, hogy lapillesztési hiba miatt a falfelület és a lap között penészedés induljon el.

Hogy kell felrakni az öntapadós csempét?

Az öntapadós csempe abban is különbözik a hagyományostól, hogy a felrakásához nem szükséges sem habarcs, sem más ragasztó. Nem kell továbbá fugázni sem, mivel a lapok csíkozva vannak. Az öntapadós csempe a papírmatricákhoz hasonlóan működik. A lapok hátulsó oldalán lefejthető fólia van, amit egyszerűen le kell húzni, így a lap tapadós felülete felnyomható a kívánt felületre.

A kapható lapok méretre szabhatók. Mielőtt elkezdenénk a munkát, tervezzük meg, hová hány lap kerül, szükséges-e vágni, mérjük ki az illesztéseket precízen. Vágjuk méretre, és vágjuk ki azokat a szükséges helyeken, például a falból kiálló csapoknál. A lapok egyszerű sniccerrel vághatók.

Ha a lapokat előkészítettük, gondoskodjunk róla, hogy a felület tiszta és száraz legyen a felrakás előtt. Szabadítsuk meg a felületet a portól, kosztól, zsír- és olajfoltoktól. Ha nem vagyunk elég alaposak, akkor az öntapadós csempe nem fog rendesen feltapadni.

A pontos felhelyezés érdekében érdemes egy-egy segítővonalat húzni a falra, amelyek később leradírozhatók. A felillesztett lapokat speciális, a csempeboltban kapható eszközzel alaposan le kell simítani a tökéletes illeszkedéshez. Ha elrontottuk, akkor sem kell megijedni, ugyanis az öntapadós csempe hajszárítóval felmelegítve lehúzható, és újra feltehető.

Az oldalsó széleknél nem igényel szegőlécet, ám a hagyományos csempéhez hasonló módon érdemes szegőléceket helyezni azokra a területekre, ahol a vízálló öntapadós csempe és a konyhapult, a mosdószekrény vagy egyéb vízszintes felület találkozik, és nedvességnek, szennyeződésnek van kitéve. Így elkerülhető, hogy a rések közt lerakódás keletkezzen, vagy befolyjon a víz.

A foliasjuci.hu YouTube videója bemutatja, milyen egyszerű az öntapadós csempe felrakása:

Mivel kell tisztítani az öntapadós csempét?

Fontos, hogy az öntapadós csempe felülete agresszív, maró, vízkőoldó tisztítószerrel nem tisztítható. Tisztítószer nélkül, nedves ruhával is elegendő tisztítani vagy enyhe mosogatószeres vizes ruhával, majd tiszta vizessel érdemes megtisztítani, végül szárazra törölni.

Ha nem vízálló az öntapadós csempe, minél kevesebb vízzel érintkezzen. Amennyiben ez mégis szükséges, akkor fontos azonnal szárazra törölni, miután enyhén nedves törlőruhával megtisztítottuk.

Hol lehet öntapadós csempét venni?

Az öntapadós csempét általában 2-3 ezer forintos laponkénti áron szerezhetjük be. A következő képeken több online áruház kínálatából mutatunk néhány tetszetős öntapadós csempét.

Ajánlóképek: foliasjuci.hu; a további termékképek forrása a képek alatt feltüntetve.

Szövegbe illesztett képek: Getty Images.

Videó: Youtube.com/Fóliás Juci

Ezt is szeretjük