Hófehér és patyolattiszta lesz a fuga, ha ezzel a házi szerrel dörzsölöd át

A csúnyán elszürkült csíkok a csempék közt újra ragyogóak lehetnek.

fugatisztito
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak kevésbé kényes színes fugák, de sokan mégis a fehéret választják, mert a fehér fuga klasszikus, letisztult, és a frissesség érzetét kölcsönzi a csempézett, járólapozott felületnek. Egy baja van csak: hiába a rendszeres takarítás, rövid idő elteltével csúnyán beszürkülhet.

A beszürkült fuga különösen a világos vagy élénk színű lapokkal rakott felületeken szembeötlő, de sötétebb árnyalatok mellett is látszik.

Segíthet a házi fugafehérítő keverék

Szerencsére nincs szükség arra, hogy a fuga elszíneződésével megbarátkozzunk, és még erős vegyszerekhez sem kell nyúlni. Lehet házi keveréket is elkészíteni, mely visszaadhatja a fuga régi fehérségét.

A fuga fehérítéséhez a fehérítés bajnokait, a citromsavat és a szódabikarbónát érdemes bevetni. Két keveréket érdemes készíteni a takarításhoz.

Az első, folyékony keverék fél liter meleg vízből és egy csapott evőkanál citromsavból áll, melyet szórófejes flakonba kell tölteni, és első körben végigfújkálni vele a fugacsíkokat. Ha kész, akkor következik a súrolás szakasza. A súrolókeverékbe szódabikarbóna és ugyancsak citromsav kerül.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szükséges mennyiség a csempézett felület nagyságától függ. Arányaiban egy rész citromsavat két rész szódabikarbónával kell elegyíteni, majd annyi vizet adni hozzá, hogy a keverék pépszerű legyen. A súrolókeveréket kis kefével vagy takarításra szolgáló fogkefével is alkalmazhatjuk. Ha a felület súrolása kész, hagyjuk kicsit állni a csíkokon, és csak azután törölgessük le vizes ruhával, szivaccsal.

A csíkozás ezzel visszanyerhette fehérségét, ám ha a fugázás hosszú éveken át sosem volt fehérítve, a hatás talán még mindig nem az igazi. Végigmehetünk kétszer-háromszor is a csíkokon, végső esetben pedig esztétikai javítás végezhető fugafehérítő ceruzával. Ez egy kézi adagolós fedőfesték, amely kis ügyességgel alkalmazható, és hófehér színnel takarja el a szürke csíkokat.

Ötletek a könnyebb teregetésért

Nemcsak a fugatisztítás, de a teregetés is járhat bosszúsággal: ezt segíthet megelőzni pár praktikus ötlet.

Ezt is szeretjük