Milyen károkat okoz a WC-be öntött étolaj? Teljesen el is tömítheti, ha nem vigyáz az ember

Összegyűlt otthon az étolaj? Ne öntsd a lefolyóba, ezek a helyek veszik át.

wc
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha egy háztartásban sok dolog készül fritőzben vagy serpenyőben, bizony komoly fejtörést okozhat az, hova kerüljön a fáradt olaj. A zsiradékot az ember nem öntheti ki a kertbe, és így jobb megoldás híján többnyire a lefolyóban végzi - vagy a mosogatókagylóba kerül, vagy a WC-be. Ez a megoldás azonban súlyos károkat okozhat.

A használt olaj erősen környezetszennyező anyag. Ha élővízbe kerül, súlyosan károsítja az élővilágot, egy cseppje akár ezer liter vizet is beszennyezhet. Elégetni természetesen nem szabad, mert a füstje is légszennyező, rákkeltő. A lefolyó azonban legalább ugyanilyen rossz választás.

Miért ne kerüljön a WC-be az étolaj?

A környezetszennyező hatásokon túl a vízvezetékbe jutó étolaj a pénztárcánkra is rosszul hathat, ugyanis megtapadhat a vezetékek falán. Mivel az olajat nem oldja a víz, az újabb és újabb használtolaj-ürítések csak tovább növelhetik az így kialakult zsírdugókat, amíg végül teljesen el nem zárhatják a cső átjárhatóságát.

olaj-leadasa

Egy ilyen dugulást valószínűleg nem is lehet orvosolni házilag, szükség lesz hozzá szakember segítségére, és így az olaj, amitől az ember gyorsan szabadult meg, hosszú távon igen komoly károkat okozhat.

Az olajnak az a része, ami mégis bejut a szennyvízrendszerbe, ugyanígy gondokat okoz, még akkor is, ha nem közvetlenül nekünk. Nem csak a letapadás jelent problémát. A szennyvíztisztítóban az olajos réteg a víz tetején úszva elzárhatja az oxigén útját, és így gátolhatja a bomlás folyamatát. Ráadásul azt az iszapot, ami olajjal szennyezett, utána már nem lehet felhasználni, mert tönkreteszi a föld légáteresztő képességét. Így végső soron a WC-be ürített étolaj több bajt csinál, mint azt az ember gondolná.

Sokan az ettől való félelmükben, és mert azt hiszik, hogy talán így kevesebbet árthatnak a környezetnek, a szemétbe dobják a használt olajat. Ez azonban ugyanolyan káros, mert sokkal nehezebben bomlik le, mint a legtöbb háztartási hulladék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hova tegyem az olajat?

A fáradt olajat érdemes otthon vödörbe vagy nagyobb üvegbe gyűjteni, és időnként leadni az erre kijelölt helyeken. A MOL töltőállomásokon 2011 óta ingyenesen átveszik az étolajat, és az erre fenntartott tárolóba ürítik. 

Ezenkívül fel lehet keresni a különböző hulladékudvarokat is, ahol szintén szelektíven gyűjtik az étolajat. A hulladékudvarok szolgáltatása adott limitig ingyenes, mindössze be kell mutatni hozzá a lakcímkártyát valamint vagy a hulladékszállítási díj befizetését igazoló dokumentumot vagy a közösképviselői igazolást. A használt olajat minden hulladékudvar átveszi. Budapesti lakosok a lakhelyükhöz legközelebb található hulladékudvarok elérhetőségével kapcsolatban az FKF honlapján tájékozódhatnak.

Egyes városokban már működnek külön erre a célra kihelyezett szelektív kukák is, amelyekbe bele lehet önteni a használt sütőzsírt. Ezek valamelyikét érdemes felkeresni, amikor az otthoni tároló megtelt.

Környezetre ártalmas kerti munkák

Már kis változtatással is óriási változást lehet elérni. Így végezd az őszi kerti munkákat, ha szeretnél egy kicsit környezettudatosabban élni és kertészkedni!

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük