Kora őszi feladatok a kertben - Ezeket érdemes minél előbb elvégezni
Gyepápolás, facsemete-ültetés, komposztálás: ezek mind-mind olyan kerti munkák, amiket ősszel szokás elvégezni. De egyáltalán nem mindegy, hogyan.

Őszi feladatok a kertben
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg a fákról le nem hullanak az utolsó, őszi színekben pompázó falevelek, a kertben mindig akad tennivaló.

Hogy a kert tavasszal frissen és egészségesen pompázhasson, érdemes felkészíteni a növényeket gondosan a télre. Ehhez profi tippeket ad Beh Mariann, a Stihl kertápolási szakértője.

Gyepápolás ősszel is a tavaszi, üde pázsitért

A gyep ápolása ősszel sem elhanyagolandó a hőn áhított, tavaszi, friss és egészséges pázsit érdekében.

gyeptéglázás-
Fotó: assalve / Getty Images Hungary

Az őszi gyeptrágyázás mellett a gyepszellőztetésről sem szabad megfeledkezni. Gyeptrágyázáshoz a nitrogénben szegény vagy nitrogénmentes, káliumban gazdag gyeptrágyát érdemes választani. Éjszakai fagyok esetén már a gyepet 4-5 centiméternél alacsonyabbra nem szabad írni, a fűnyírások számát fokozatosan csökkenteni érdemes.

A komposztáló használata

Ősszel rengeteg szerves hulladék keletkezik a kertben, amelyek mind a komposztálóba kerülhetnek. Mielőtt a komposztba kerülnének, az összegyűjtött kerti hulladékot, még a lehullott lombot és a levágott füvet is érdemes kerti aprítógéppel kisebb darabokra vágni, meggyorsítva ezzel a komposztálás folyamatát. A komposztálóba az ősszel hervadásnak indult, a talajból gyökerestől kihúzott egynyári dísznövényeket, fűszernövényeket vagy az évelőkről levágott és felaprított, elszáradt növényi részeket is be lehet tenni.

Facsemete ültetése

Az ősz folyamán tervezett facsemete-ültetéseket most érdemes megtervezni, megkeresni megfelelő helyüket, valamint megásni a legalább 60-80 centiméter mély ültetőgödröket. Ha a felásott talaj tápanyagban szegény, átszitált komposzttal, szerves trágyával érdemes dúsítani. Fontos, hogy a korábban betegség miatt kivágott fák helyére nem szabad ugyanazt a fajtát ültetni, mert itt a talajban még jelen lehet a fára ártalmas kórokozó, kártevő.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyümölcsfacsemeték ültetésének optimális időpontja az október, november. A csemetéket az ültetés előtt érdemes egy napra vízbe állítani, ültetés után pedig alaposan beöntözni.

A mediterrán növények már fázhatnak

A fagyérzékeny, mediterrán cserepes növényeket még az első éjszakai fagyok előtt fagymentes, jól szellőző helyre kell tenni, ahol télen sem csökken a hőmérséklet 5 °C alá. Öntözővizük mennyiségét folyamatosan kell csökkenteni. Akármilyen szépek is, kerüljön most már be a kertből a citrom-, a babér-, az olajfa és a leander is.

Nárcisz, jácint, tulipán - földbe a hagymáikkal!

A hagymás dísznövények, mint például a nárcisz, tulipán vagy jácint hagymáit kora ősszel szokás ültetni, hogy a fagyok beálltáig meggyökeresedjenek. A dísznövények hagymáinak méretéhez képest kétszer olyan mély ültetőgödröt érdemes ásni, amelynek aljába tápanyagban szegény talaj esetén szerves trágyát vagy átszitált komposztot lehet szórni.

A házi szamóca

A szamócapalánták szabadföldi elültetésére, valamint az elszaporodott szamócatövek szétültetésére a kora ősz a legmegfelelőbb.

szamóca palántázás
Fotó: StockSeller_ukr / Getty Images Hungary

Az előkészített ágyásokba házi komposztot vagy trágyát érdemes szórni, az elültetett növények tövét alaposan öntözni, hogy még a tél előtt gyökeret fejleszthessenek. A szamócák ültetésére a kert napfényben gazdag területei a legtökéletesebb helyek. Új palánták vásárlása esetén friss és élénk lombozatú, erős gyökérzetű növényeket érdemes választani.

A gyógy- és fűszernövények ápolása

A levendulát, zsályát vissza kell metszeni, hogy ne érje őket fagykár. A fűszeres illatú cserjék töveit körülbelül a felére érdemes visszavágni, a zsálya leveleit megszárítani, eltenni télire. A kertben elterjedt citromfű és a különböző mentafajták tőosztással szétültethetőek. Ilyenkor föld alatti hajtásaikkal együtt kiásandó az egész fűszernövény, majd szét kell választani úgy, hogy 3-4 növény együtt maradjon, ezeket külön-külön új helyükre ültetni. Mivel gyorsan növekedő növényekről van szó, a túlszaporodásuk megfékezése érdekében cserepestül érdemes elültetni őket.

Amit tilos a komposztba tenni

A ház körül legalább ezer dolgot találsz, ami nyugodtan komposztálható. Minden mehet a leendő trágyához, ami természetes eredetű, nem kezelt és nem mesterséges: ételek, kerti szemét, papíráru. Azonban akad bőven olyasmi, amit jobb kihagyni a komposztból.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük