Így ültess most gyümölcsfát, hogy jövőre már élvezhesd a termést: mutatjuk a módszert
Nem mindegy, milyen fát választasz a kertedbe.

fa-ultetes-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ősz az ideális időpont, ha az ember gyümölcsfa ültetésére szánja el magát, mert ilyenkor a talaj még nem fagyos. Ezért időszerű végiggondolni, hogyan kell kiválasztani a csemetét, és hogyan kell elültetni ahhoz, hogy utána évről évre gyümölccsel lássa el a családot.

Október elejétől november elejéig érdemes elvégezni az ültetést. Ilyenkor lehet elhozni a facsemetéket is a faiskolákból. A téli fagyok beköszönte után már nem érdemes ültetéssel próbálkozni, mert a fagyos talajban nem maradna meg a növény.

Így ültess gyümölcsfát

Az első és legfontosabb kérdés a gyümölcsfa kiválasztása. Minden kert más fának ideális. Kicsi udvarba például nem érdemes dió vagy gesztenyefát ültetni, mert ennek a térigénye az évek során 60-70 m2 is lehet, ráadásul  6-14 évbe is kerülhet, amíg termőre fordul. Hasonló a helyzet a közepes méretű fákkal, mint amilyen az almafa, ezek térigénye valamivel kisebb, 30-40 m2, de szintén 5-6 év kell nekik, mire gyümölcsöt hoznak. Egy pici méretű kertet érdemes inkább törpe vagy karcsú orsófákkal benépesíteni - utóbbinak elég 1-2 év, hogy termőre forduljon.

fa-ultetes

Igaz, hogy a karcsú orsó termetű fák rövidebb életűek, de ha nagyobb térigényű, terebélyesebb fát választasz, az előbb vagy utóbb ki fogja nőni a neki szánt szűkös helyet, és tönkremegy.

Az ültetés előtt érdemes trágyával, komposzttal, táptalajjal feljavítani a föld minőségét ott, ahová az új fát szeretnéd helyezni, a csemetének ugyanis minden tápanyagra szüksége lesz, hogy felkészüljön a télre. Arra azonban vigyázz, hogy ha a trágyázást választod, a gyökérzet ne érintkezzen közvetlenül a trágyával, közte legyen legalább egy arasznyi föld, ugyanis bomlás közben a trágya hőt termel, ami megégetheti a fa gyökereit.

Közvetlenül az ültetéshez elég csak annyi földet kiásni, hogy a megmetszett gyökérzet elférjen benne, és jó alaposan visszatölteni a fa köré a talajt, hogy feszes legyen, és ne maradjon levegő a gyökerek között. Ehhez finoman meg is lehet taposni a földet. A gyökerek metszésénél érdemes figyelni rá, hogy a vékony gyökereket ne vágd le, ezek szívják fel a nedvességet és a tápanyagot a talajból. Csak a sérült vagy vastag gyökereket kell visszanyesni, hogy gyorsabban nőjenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ültetés után a csemetét gyakran kell locsolni és bőséggel, sőt már előtte is érdemes akár egy napig is vízben tartani, és fontos, hogy szállítás közben se száradjon ki a föld, amiben elhoztuk a faiskolából. Egy karóval megtámaszthatjuk az új fát, hogy még biztosabban álljon - erre azoknál a fáknál van főleg szükség, melyeknek még nincs lombozata.

Dekoráció őszi levelekből

A gyümölcsfák másodlagos haszna, hogy leveleik ősszel színeket varázsolnak a kertbe. De nem csak a komposztban használhatóak jól a lehullott levelek. Számtalan ügyes DIY-lakásdísz is készíthető belőlük. Mutatjuk a legszebb ötleteket.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük