Évekig is eláll, ha így tárolod a diót: egy apró trükkje van
Nem ördöngösség, de még jövőre is jó lesz a dió, ha így teszed el.

dio-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha eddig nem szüretelted volna le, a diófáról a levelek és a termés nagyját már leverte a szél és a hideg, így ideje zsákokba tenni az idei diótermést, és megbeszélni, hogyan lehet úgy tárolni ezt a csonthéjas finomságot, hogy egész évben élvezhesd az ízét.

A dió őshonos hazánkban, az egész országban megterem, és gyakori fája a kerteknek. Nem véletlen, hogy olyan sok süteménynek, ételnek összetevője, és tipikus szereplője a téli asztalnak is. De vajon hogyan kell úgy tárolni, hogy egész évben élvezhesd az ízét?

Így évekig is eláll a dió

A tárolás titka a levegő. Mielőtt eltennéd a diót, először ki kell szárítani alaposan, majd olyan zsákba kell helyezni, ami hálós, tehát, amit jól átjár a levegő. A tárolásra olyan helyet válassz, ami szellős és hűvös, így sokáig, akár több éven át is megőrzi a dió a frissességét.

dio-tarolas

Ha megtaláltad az ideális helyet, arra ügyelj, hogy a diókat lógasd fel valahova, ha ugyanis nem teszed, a kártevők könnyen kiszagolhatják az ingyen csemegét, és beköltözhetnek miatta a lakásba.

A másik fontos dolog, hogy csak teljesen ép, sérülés- és repedésmentes terméseket tárolhatsz így akár több éven át is. Ha a csonthéj sérült, a dió megbogarasodhat, könnyebben vonzza magához a kártevőket, egereket, patkányokat, rovarokat.

A sérült diószemektől sem kell megszabadulnod. Ezeket pontosan ugyanolyan sokáig tárolhatod a fagyasztóban. Ehhez törd fel és tisztítsd meg a terméseket. Egy kicsit meg is piríthatod őket a sütőben a jobb ízhatás kedvéért, de önmagukban lefagyasztva is ugyanolyan hosszan elállnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit nem tehetsz a komposztba?

A diófa levele, mint a legtöbb zöld hulladék, nyugodtan mehet a komposztba - inkább ez, mint az égetés, amiért ráadásul sok helyen hatalmas bírságot is lehet kapni. Ellenben számos olyan ház körüli hulladék akad, amit szigorúan tilos komposztálni, némelyik kifejezetten meglepő. Mutatjuk, mivel vigyázz!

Ezt is szeretjük