Rengeteg vizet és áramot spórolhatsz, ha így mosol: mutatjuk, hogyan állítsd be a mosógépedet

Ha jól állítod be a mosógépet, sokat megtakaríthatsz.

Spórolás mosógéppel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A mosás az egyik leginkább energiaigényes házimunka, eszi az áramot, és fogyasztja a vizet. Az emberek többsége sok mindent megadna, ha ezeket a közüzemi számlákat egy kicsit lejjebb nyomhatná. Ehhez mutatunk most néhány tippet.

Ha a mosás energiaköltségét szeretnéd csökkenteni, az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen mosógéped van. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy elöl- vagy fölültöltős a modell, illetve milyen az energiabesorolása.

Így válassz mosógépet!

Ha új mosógépet készülsz venni, az energiacímkéje segít a választásban. Ez az egységes EU-s besorolás azt mutatja meg, mennyire környezetkímélő a készülék. Már csak A+ energiabesorolású vagy ennél is hatékonyabb gépeket találhatsz a boltokban. Jelenleg az A+++ a legjobb minőségű, ez 20%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint az A+-os gépek, de a technológia olyan ütemben fejlődik, hogy némelyik modell ennél is többet tud, akár fele annyi áramot és vizet eszik, mint egy A+-os mosógép. Ezek az eszközök természetesen többe is kerülnek, de hosszútávon megtérül az áruk.

mosogep-valasztas

Általában érdemes inkább elöltöltős mosógépet választani, mert ez sokkal kevesebb vizet használ a tisztításhoz, mint a felültöltős változatok, így nemcsak környezetbarátabb, de a pénztárcádhoz is kegyesebb.

Fontos, hogy akkora mosógépet válassz, amekkorára szüksége van a családnak. Két-három emberre nem kell hatalmas gép. Ha általában kis adag mosnivaló gyűlik csak össze a hét végére, válassz egy kisebb modellt. 

Így használd takarékosan!

A mosógép által elfogyasztott áram nagyjából 90%-a a mosásra használt víz felmelegítésére megy el. Ha csak nincsenek durva szennyeződések a ruhákon - például olaj- vagy sárfoltok -, az alacsonyabb hőfok is tökéletesen megteszi, nincs szükség a 90 fokra. Ráadásul a langyos víz még a ruhákat is kíméli, így tovább őrzik meg a színüket és a puhaságukat. Akár meg is felezheti a mosógép áramfogyasztását ez az egyszerű lépés. Sok ruhának a 40 fok is elég, emellett a centrifugálás fordulatszámán is érdemes spórolni, ha van lehetőséged a hatékony ruhaszárításra.

Ha telerakod a mosógépet, persze csak a megengedett mértékben, azzal is sok energiát spórolsz, ugyanis félig üres dobbal is ugyanannyit fogyaszt a készülék. Próbáld úgy tervezni a mosást, hogy egy nap több adag is a gépbe kerüljön, mert ilyenkor nem kell újra bemelegednie az eszköznek.

Így foghatsz meg 10 ezer forintot havonta

Nemcsak az áram- és a vízfogyasztáson spórolhatsz, rengeteg olyan apró trükk van, mellyel itt-ott lecsippenthetsz a kiadásokból egy ezrest úgy, hogy szinte észre sem veszed. Ezekkel az egyszerű módszerekkel nem lesz rémálom a hónap vége.

Így foghatsz meg 10 ezer forintot havonta: néhány egyszerű trükkel nem lesz rémálom a hónap vége

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük