Melyik évszakban érdemes füvesíteni? A legtöbben nem erre gondolnak
Ha temérdek munka helyett csodaszép pázsitot szeretnél, elmondjuk, mikorra időzítsd a füvesítést.

fuvesites
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szép zöld gyep sokak vágya, nem véletlenül. Hiszen az ápolt pázsit nemcsak szép látványt, és élhető környezetet biztosít, de egyúttal olyan klímát nyújt, amiben az ember sokkal jobban érzi magát. De vajon tényleg tavasszal érdemes belecsapni a füvesítéssel járó kerti munkálatokba? 

Nos, bármennyire is úgy tűnik, de a gyep érdekében érdemes későbbre halasztani az udvar füvesítését. Merthogy különféle okok miatt erre nem a tavasz a legideálisabb időszak.

Mikor kell füvesíteni?

A természeti adottságok szemszögéből egyértelműen az ősz a tökéletes évszak a füvesítésre, a szakértők pedig két okkal is alátámasztják, hogy miért. Ősszel egyrészt sokkal hatékonyabban lehet gyomtalanítani, még úgy is, hogy a fűmagkelésben 100%-ig így sem lehet elkerülni a magról kelő gyomok megjelenését.

Amíg télen a gyomok nagy része kifagy, élettani okok miatt a teljes gyomirtás tavasszal kivitelezhetetlen. A tyúkhúr és az árvacsalán ugyanakkor okozhat némi fejtörést, mert ezek ellen csak közvetlenül a tél beállta előtt lehet védekezni, amikor az időjárási körülmények megfelelőek.

Másrészt ősszel sokkal könnyebb védekezni a nem kívánt betolakodók ellen, hiszen ilyenkor azok fent tartózkodnak a legfelső talajrétegben. Az apró és nagyobbacska kártevőktől érdemes természetes módszerekkel megszabadulni, így biztosan nem ártasz a talajnak sem. Össze is gyűjtöttünk belőlük egy szép csokorra valót korábbi cikkünkben.

Ezért fontos a fűnyírás

Tény és való, ez a tevékenység sokaknak nem éppen a szívügye, ellenben a pázsit csak így lehet egyenletes, hiszen fűnyírással serkenthető a fű bokrosodása, a szálak megvastagodása, ráadásul a fűben tanyázó gyomok ellen is hatásos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Félreértés ne essék, még a gyakori fűnyírás sem képes teljesen kiirtani a gyomokat, viszont sokkal kevesebb lesz, hiszen az új, egészséges, erős fűszálak kiszorítják őket. Ám, hogy mindez így történjen, néhány apróságra érdemes odafigyelni.

  • Csak éles eszközzel nyírj füvet, mert a tompa kések roncsolják a fűszálakat, ettől pedig könnyen legyengülhetnek, megbetegedhetnek.
  • Mindig a szezonnak megfelelő hosszúságúra nyírd a gyepet, illetve a szál hosszának egyharmad részét vágd csak le egyszerre. Magyarán tavasszal hagyd meg 3-4, nyáron 5-6, míg ősszel nagyjából 4 centiméteresre.
  • Végezetül, tavasszal érdemes hetente akár kétszer is füvet nyírni, nyáron a nagy melegben viszont elég ritkábban.

A legjobb rovarriasztó növények

Ha nem szeretnéd az apró kártevőkkel megosztani a lakásod, és a szúnyogháló felszerelésével sem szívesen bíbelődnél, érdemes elültetned a következő növényeket, melyek távol tartják a rovarokat, ezenkívül igen mutatósak, sőt, némelyiket a konyhában is hasznosíthatod! Bár magról, palántáról tavasszal érdemes ültetni őket, ilyenkor is beszerezheted a felnőtt növényt, sőt, többségüket akár az ablakban, az első fagyokig pedig a balkonon is tarthatod.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük