Hogy öntözz nyaralás előtt, ha nem tudod senkire rábízni a locsolást?

Ha nem tudsz szólni a szomszédnak, van pár teendőd a virágokkal a nyaralás előtt.

novenyek-erkely
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyaralás előtt gyakran előforduló probléma, hogy az ember nem tudja, kire bízza a balkon- és szobanövények öntözését. Ha nincs egy szomszéd vagy egy ismerős, akire rábízhatod a kulcsot, és el sem tudod költöztetni arra az időre a virágokat egy baráti házhoz, lesz pár előzetes teendőd a növényekkel.

Mivel az egy-két hetes magányt a balkonnövények alaposan megsínylik, előre kell gondoskodni róluk. A kiszáradás ellen néhány okos trükköt kell bevetned, mielőtt elutazol.

Védett hely az erkélyen

Az első és legfontosabb teendő, hogy biztonságos helyre vidd a növényeket, lehetőleg szélárnyékba, akár egy sarokba, ahol egy nagyobb vihar sem tudja feldönteni őket.

A magasabb fényigényű növényeknek is jobb választás, ha védettebb, félárnyékos helyre teszed őket, esetleg kissé leárnyékolod az erkélyt egy bambuszrolóval vagy pár faággal, így ugyanis lassabban szárad ki a földjük.

Talajtakarás cserépben

A bő öntözés elengedhetetlen, mielőtt magukra hagyod a növényeket, és tápoldatozhatod is őket, emellett viszont több dologra is érdemes odafigyelni. Nagyobb dézsáknál és a kisebb cserepeknél egyaránt használhatsz talajtakarást: mulcs, levágott fű, szalma, faapríték is megfelelő erre a célra. Ezek védik a földet a tűző naptól, és lassítják a kiszáradást.

Ahhoz, hogy tovább tartson az utolsó öntözővíz, jó megoldás az agyaggranulátum. Egy nagyobb cserép vagy láda aljába szórj bőven a golyócskákból, majd állítsd rá a növényeket cserepestül. Az agyagból a növény lassan szívja fel a nedvességet, így még napokra ellátod őket vízzel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magas vízigényű szobanövényeknél az is megoldás lehet, ha a cserepeket fürdőkádba állítod, melybe előzetesen egy kevés vizet töltöttél. 

Vízadagoló a földben

Ha a magas vízigényű növényeket nem vinnéd a lakásba, vagy a fürdőszobád egyébként sötét, vízadagoló segítségét is bevetheted. A barkácsboltokban pár száz forintért kaphatsz műanyag - vagy kerámia - adagolókat, melyek a földbe szúrva folyamatosan pótolják az öntözővizet. 

Akár házilag is készíthetsz ilyen automata vízadagolót nyaralás előtt, mégpedig műanyag palackból: csak szúrj egy nagy tűvel apró lyukakat a kupakjára, és állítsd a virágföldbe fejjel lefelé. Így garantáltan nyugodtabban hagyhatod ott legkedvesebb növényeidet a nyaralásod idejére.

Nyaralás után

Ha bármilyen igyekezet ellenére elfonnyadtak a növények, a következő házi tápoldattal azonnal életre kelnek.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük