Mi miatt kínlódnak a növények? Nemcsak az baj, ha elfelejted öntözni

Néhány gyakori hiba miatt sokat szenvednek a szobanövények.

szenvedo-noveny
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden szobanövény igényli a megfelelő gondoskodást, még a legigénytelenebbnek tartott fajta is. Néha azonban nem a gazda hanyagsága okozza a gyönyörű növények pusztulását.

Néhány melléfogást a legszorgalmasabb ember is elkövethet önhibáján kívül, ami miatt végül a sínylődő virágokkal kellhet szembesülnie. A kertészkedés legfontosabb, nulladik lépése mindig a növény megismerése: milyen talajt, milyen hőmérsékletet és mennyi fényt igényel?

Végzetes túlöntözés

A szobanövények vesztét sokszor nem az öntözés hiánya, hanem éppen ellenkezőleg, a túlöntözés okozza, ami a gyökér rothadásához vezet, szinte megfullad a növény. Nem lenne szabad egy ütemezés szerint öntözni, hiszen vannak olyan növények, melyek alacsonyabb vízigényűek.

Heti egyszeri öntözés bőven elég a pozsgásoknak, így az aloe verának vagy a korallvirágnak is, de a kaktuszokat is tönkreteszi a túl sok víz. Ha nem vagy biztos benne, inkább ellenőrizd a talaj szárazságát a kezeddel!

Túl alacsony páratartalom

Az alacsony beltéri páratartalmat néhány szobanövény nagyon rosszul tűri. A legérzékenyebbek a trópusi eredetű növények, de csaknem minden fajtára igaz, hogy legalább 60% körüli páratartalmat igényel. Ezt egyértelműen jelzik a bebarnuló levélcsúcsok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kompenzálásképpen átmenetileg működhet a gyakori locsolás, de jobb, ha megelőzésképpen párásítod a lakás levegőjét. A probléma fokozódik télen és nyáron, mivel a fűtőtest és a légkondicionáló berendezés szárítja a levegőt, de a szabadtérről a szobába költöztetett növények is gyakran megsínylik a környezetváltozást.

Közvetlen hőhatás

A szobanövény esetén kulcsfontosságú az elhelyezés: ha a közvetlen hőforrás közelében helyezed el, a szár és a levelek télen is megsülhetnek, átforrósodhatnak.

Ezzel szemben akár meg is fázhatnak, ha a hidegben rájuk nyitod az ablakot, vagy nyáron a légkondi közelében helyezed el őket. Ráadásul a hőmérséklet-szabályozó berendezések közelében a földjük gyorsabban is szárad ki.

Rossz fényviszonyok

Míg az egyik növény jól érzi magát a félárnyékos helyen, a másik éppen a tűző napsütésben szeret fürdőzni: a mediterrán növényekre is igaz ez. A kevés fény hatására színük az élénk zöld helyett halványabb lesz, és a leveleik is csak kisebbre tudnak nőni.

Kártevők a növényen

A kártevők beltéren sajnos az átlagosnál is gyorsabban elszaporodhatnak, hiszen a szobában aligha van természetes ellenségük. A tetvek, legyek akár napok alatt tönkretehetik a növényt, ezért különösen fontos, hogy a probléma észlelésénél azonnal kezdj el védekezni.

Ezt is szeretjük