Beteg lett a kaktuszod? Így mentheted meg az életét a kertész szerint
Elkönyvelték igénytelen szobanövénynek, pedig fontos gondozni.

kaktusz
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hidegben igazán üdítő az élénken zöldellő szobanövények látványa, ezt viszont egy erősen fűtött szobában csak körültekintő gondozással lehet elérni. Sajnos még ez sem mindig jelent garanciát a sikerekhez, hiszen szinte minden szobanövény más-más környezetben érzi jól magát.

Bár a köztudatban a kaktuszok igénytelen növényként élnek, ez így nem teljesen igaz. Klimatikus igényeik ráadásul a többségéitől nagyon eltérnek: míg a legtöbb szobanövény a levegő szárazságát sínyli meg, a kaktuszokra nézve épp a magas páratartalom és a túlzásba vitt öntözés kockázatos.

A kaktusz is megbetegedhet

De milyen feltételeket kell kialakítani ahhoz, hogy ez a különleges és joggal kedvelt növény jól érezze magát az ember otthonában? Vajon honnan lehet tudni, ha a kaktusz megbetegszik, és megmenthető-e az élete egy egyszerű átültetéssel? Szakértőnk, Márton Huba-Zoltán, okleveles kertészmérnök adott tanácsokat.

- Tapasztalataim szerint az ellenálló, szárazságtűrő kaktuszok vesztét teleltetéskor gyakran a túl sok öntözés okozza. Veszélyt jelentenek rájuk nézve ugyanis a gombás betegségek, ha pedig túlságosan párás a környezetük, és nedves a talajuk, tovább nő a fertőzés veszélye.

- Fontos tudni, hogy télen, nyugalmi állapotban az optimális hőmérsékletigényük mindössze 5-15 fok, ez idő alatt elég kéthetente öntözni, de kifejlett növénynél ez az igény még ritkább. Túlöntözésnél a növény gyökérzete akár meg is fulladhat.

A hobbikertészek számára viszont nem biztos, hogy mindig egyértelmű, mikor igényel a növény azonnali beavatkozást, és mit tehetnek, hogy kedvenc növényükbe újra életet leheljenek. Szerencsére erre is vannak jó praktikák.

A gombás fertőzés tünetei

- Ha a növény a saját színéhez képest megváltozik, barnul, szürkül, varasodik, esetleg különböző behorpadások, rothadások láthatók a felszínén, szinte biztos, hogy gomba okozza a betegséget.

Márton Huba-Zoltán azt is hozzátette, bár a fertőzések ellen a legjobb megoldás a megelőző védekezés különböző gombaölő szerekkel, gyors cselekvésre van szükség, ha a kaktuszon már megjelent a betegség. Ilyenkor a permetezés eredménye a betegség mértékétől, elterjedésétől is függ.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A fertőzések a talajjal is terjedhetnek, ezért, ha a gyökereket még nem támadta meg a fertőzés, átültetéssel is jó eséllyel megmenthető a növény, kiterjedtebb betegség esetén a tősarj, a kezdődő fiatal hajtás leválasztásával érdemes próbálkozni.

Ha nincs vészhelyzet, Márton Huba-Zoltán szerint az átültetésre a tavaszi időszak a legalkalmasabb. Az egyetlen gondot a tüskék okozhatják, ilyenkor egy vastagabb bőrkesztyűt érdemes beszerezni, ami védi a kezet a szúrásoktól. A növény számára ideális kaktuszföldet kertészeti boltokban könnyű beszerezni.

- Fontos figyelembe venni az új ültetőedény méretét is, kisebbnek semmiképp, de túlságosan nagynak sem szabad lennie: optimális az, ha kettő-négy centiméterrel nagyobb az előzőnél. Megszívlelendő szabály, hogy az újonnan átültetett növényt ne helyezze az ember rögtön a közvetlen napfényre, várjon egy kicsit.

Kertész szakértőnk szerint az sem mindegy, hogy a sikeresen megmenekült kaktusznak milyen környezetet alakít ki az ember, kiváltképp akkor, ha a nem megfelelő körülmények okozhatták a fertőzést.

- A kaktuszok alapvetően fényigényes növények, ezért később lehetőség szerint az ablakpárkányra vagy olyan napsütötte részre kell őket helyezni a lakásban, ahol legalább öt-hat órán keresztül természetes fényhez jutnak. A gyakori helyváltoztatást nem bírják, nyári hónapokban viszont jó döntés kitenni őket a szabadba. A téli nyugalmi időszakban az aktív, vegetációs időszakhoz képest hűvösebb, párátlanabb környezetet igényelnek, kevesebb öntözéssel.

Bár sokan úgy tartják, a kaktuszok igénytelenek, ez csupán féligazság: ellenállók, és bírják a szárazságot, de a számukra nem kedvező környezetben akár végzetes betegségeket is kaphatnak. Körültekintően kell velük bánni, de túlzottan pátyolgatni nem szabad őket. A megfontolt gondozásért cserébe viszont különleges és szép díszei lesznek a lakásnak.

Ezt is szeretjük