Mit kell tenni, hogy a szobanövények télen is jól érezzék magukat? A kertész elmondta
Kell egy kis tudatosság, de megéri a fáradság.

viragot-apolja
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A borús, komor, már délután sötétedő napokon igazán örömteli látványt jelentenek a szobában gyönyörűen zöldellő, virágoktól roskadó szobanövények. Télen viszont gondoskodásuk sokkal nagyobb tudatosságot igényel.

A téli hidegben nemcsak az ember hangulatában és szervezetében tapasztalható változás: a növények igényei is nagyban különböznek ilyenkor. De nemcsak a fagyok jelentik a nehézséget, hiszen a száraz, fűtött szoba szintén megpróbáltatás számukra. 

Túlélni a telet

De mit tehet a boldog tulajdonos, hogy növényeinek télen se kelljen szenvedniük? Ilyenkor számos kérdés felmerül. Vajon jó nekik az ablakban? Nem bántja őket a fűtés? Rájuk lehet nyitni az ablakot? A téli gondozáshoz Márton Huba-Zoltán, okleveles kertészmérnök adott tanácsokat.

- Télen is célszerű növényeinknek minél nagyobb fényt biztosítani, ezt pedig csak az ablakok közvetlen közelében tudjuk elérni. Ha az ablakok alatt van a fűtőtest, az megnehezíti a dolgunkat: habár egyes fajok jól viselik az ilyesfajta körülményeket, legtöbbjüket a talaj gyors száradása esetén többet kell öntözni, ezzel is felborítva a megszokott biológiai ritmust.

- Emellett a téli hidegek ellenére is muszáj szellőztetni, amit sokszor növényeink sínylenek meg leginkább: a becsapódó hideg levegő rögtön káros hatással van a rügyekre és a fiatal hajtásokra. Szellőztetéskor ezért a biztonság kedvéért ajánlott őket egy kis időre a szoba védettebb részére helyezni.

A kevesebb több

Felmerülhet a kérdés ilyenkor, hogy a látszólag állandó szobahőmérsékleten az ember maradhat-e az egész évben megszokott gondozási ritmusnál. Márton Huba-Zoltán szerint nem árt tekintettel lenni a változásokra.

- Az ősz bekövetkeztével a növények életműködése folyamatosan lassul, ezért nyugalmi időszakban csak mérsékelten kell öntözni. Tápanyagszükségleteik is mérséklődnek, ilyenkor elegendő legfeljebb két és fél-, háromhetente tápoldatozni őket.

- A fűtés miatt a lakásban a levegő igen szárazzá válik. Emiatt is ajánlott a vizes permetezés, melybe időnként pici lombtrágyát is keverhetünk. De vigyáznunk kell, mivel a túlzott párásítás elősegíti a gombás és baktériumos betegségek elszaporodását - intett óvatosságra.

Felkészülés a télre

A szobanövények mellett a balkonon tartott, fagyérzékeny virágokat is nagyon körültekintően kell kezelni, mielőtt biztosítjuk a zavartalan téli pihenést számukra. Márton Huba-Zoltán szerint a legfontosabb ilyenkor, hogy mindig a lehető legegészségesebb állapotban kerüljenek a növények a teleltetőhelyre.

 - Mindenekelőtt távolítsuk el növényeinkről az elszáradt leveleket, hajtásokat és az esetleges kártevőket, például a levéltetveket! A növények igényei szerint megkülönböztethetünk sötét és világos helyen való teleltetést: a muskátli egyes fajtái például sötétet, a leanderek pedig fényes helyet igényelnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Sötét helyen a talajt tartsuk meglehetősen szárazon, és legalább hetente ellenőrizzük, hogy nem jelent-e meg kórokozó vagy kártevő. A világos helyen való teleltetés esetén az öntözés gyakoribb lehet, ebben az esetben a leggyakoribb hibát a túlöntözés okozhatja - figyelmeztetett a kertész.

A virágok teleltetése tehát tudatosságot és türelmet igénylő feladat, de megéri a fáradság: a gondoskodást a növények végül gyönyörű virágpompával és életteli zöld levelekkel hálálják meg, ami óriási büszkeség és boldogság a gazdának.

Ezt is szeretjük