Hány fokban kell behozni a növényt a balkonról? Megbetegedhet, ha elkapkodod

Ha jól döntesz, jövőre virágözönnel hálálják meg.

muskatli-piros-rozsaszin
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli mínuszok közeledtével sokakban felmerülhet a kérdés, meddig érdemes a szabad téren, így az egyre hidegebb balkonon hagyni a cserepes növényeket. Bár a meleg napfényben láthatóan jobban érezték magukat, az sem jó, ha túl hamar a lakásba menekíted őket.

Egyes balkonnövények akár a szabadban is képesek áttelelni, a hagymás virágokat például csak a legkeményebb mínuszok ellen kell megvédeni egy réteg talajtakaróval, mások, különösen a mediterrán virágok viszont tényleg megsínylik a hosszan tartó fagyást.

Az első mínuszok nem ártanak

Mivel egyelőre hosszú fagypont alatti időszakkal szerencsére nem kell számolni, aggodalomra semmi ok: a virágok többsége -2, -3 °C-ig biztonságban van a védettebb balkonon vagy teraszon. Ezzel már csak azért is fontos tisztában lenni, mert a túl korán lakásba vitt növények tulajdonosa is számos problémának nézhet elébe.

Amennyiben ugyanis az ember megsajnálja az ázó-fázó virágokat, és túl hamar viszi őket védett, melegebb helyre, sajnos rohamosan megnő az élősködők és a betegségek kockázata, mivel az ellenálló képességük nem tud kellőképpen megerősödni.

Az első fagyok pedig amellett, hogy immunisabbá teszik a külső hatások ellen, már a cserép földjében élő kártevőket is elpusztítják, ezért a bátorság és a türelem duplán meghozza a gyümölcsét. Akadnak természetesen nagyon érzékeny növények, mint például a hibiszkusz vagy az orchidea, aminél nem szabad eddig várni, de a legnépszerűbb balkonvirágok biztonsággal kinn tarthatók télig.

A nagy kedvenc muskátlinak például a rövid ideig tartó -2, -3 °C-os hideg még meg sem kottyan, utána viszont már baja lehet, ezért keress neki helyet a házban! De ugyanebben a hőmérsékletben kell bevinni például a fuksziát, a szerelemvirágot, a sétányrózsát, de a nagyobb méretű leandert, hortenziát és angyaltrombitát is.

Tutibiztos telelőhely

A sikeres teleltetéshez a megfelelő feltételeket is biztosítani kell a növények számára: világos és hűvös helyiségre van szükség, ahol legfeljebb 8-10 °C-ig emelkedhet a hőmérséklet. A helyigényen is lehet spórolni, ha a cserépből kivéve, újságpapírba tekerve tárolod őket egymás mellett, de ha elférnek, inkább legózd be őket a helyiségbe, például egy kamrába vagy a lépcsőházba, a menekülési útvonalon kívül.

A cikk az ajánló után folytatódik

 Fontos, hogy ilyenkor már csak ritkán öntözd őket, és a tápoldatozást is hagyd tavaszra: a nyugalmi állapotban nem igényelnek annyi vizet, mint az év többi szakában, például virágzáskor, a telelő növények földje túlöntözve pedig akár be is rothadhat. A kaktuszoknál különösen fontos, hogy a teleltetés időszakában hagyd csaknem teljesen szárazon a földjüket.

Mielőtt pedig eltennéd őket télire, nézd át a leveleiket, száraikat, és távolítsd el az elszáradt, esetleg fertőzött részeket: a melegebb helyiségbe kerülve ugyanis sajnos minden igyekezet ellenére könnyebben elkapják a betegségeket, hajlamosabbak a gombásodásra és a tetvesedésre. Ha pedig nehézséget okoz a megfelelő környezet kialakítása, és nem gond némi plusz költség, a nagyobb kertészetek teleltetőházai is igénybe vehetők a biztonságos elhelyezésre.

Ezt is szeretjük