Így borul virágba az ünnepekre a karácsonyi kaktusz: 3 dolog, amitől garantált az eredmény

Ennél a növénynél nem árt előre gondolkozni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsonyi kaktusz a szoba igazi színpompás dísze lehet, feltéve, hogy körültekintően gondozzák. Ez a növény ugyanis a többi kaktuszfélével ellentétben fokozott odafigyelést igényel, érzékenysége miatt nagyon könnyen el is pusztulhat. Ha a következő szabályokat betartod, gyönyörű virágokkal fogja meghálálni.

A piros vagy rózsaszín virágú karácsonyi kaktusz a neve ellenére nem feltétlenül az ünnepek idején bontja ki szirmait, a leggyakrabban azonban október és február között nyílik ki, az év másik fele számára a pihenésé. Ha szeretnél az ünnepek alatt gyönyörködni a bámulatos látványban, már most, az ősz utolsó hónapjában el kell kezdened komolyabban foglalkozni vele.

Ennyi vízzel öntözd!

A karácsonyi kaktusz pihenési időszakában kevés vizet igényel, ebben a hónapban viszont jó, ha fokozatosan megemeled vízadagját, virágzás idején ugyanis nagyon szomjassá válik. Amellett azonban, hogy földjének mindig nedvesnek kell lennie, nem szabad túlöntözni, ha ugyanis az alátétjében áll a víz, gyökerei nagyon gyorsan tönkremennek.

Javasolt naponta vagy kétnaponta önteni rá egy kicsit, ha pedig nem vagy biztos abban, hogy megfelelő körülményeket tudsz biztosítani számára, inkább párásíts, vagy permetezgesd a földjét! Hetente egy alkalommal egy kis káliumban gazdag tápoldatot adagolhatsz az öntözővizébe, így még egészségesebb lehet a növényed.

Hűvös, napos, állandó környezet

Bár a kaktuszokról joggal a száraz sivatagi vagy a forró trópusi klíma juthat az eszedbe, a karácsonyi fajta kimondottan a hűvös időjárást kedveli, az ideális, ha egy zárt, napos, de állandóan 15-18 fok körüli hőmérsékletű környezetet tudsz biztosítani számára a virágzás legvégéig.

A növény minden apró változásra rendkívül érzékenyen reagál, így időközben mozgatni vagy forgatni sem ajánlott. Az ideálishoz a legközelebb akkor jársz, ha például egy fűtőtesttől távolabbi, de nem túl huzatos, napos ablakba teszed.

A hosszú élet titka

Ahogy a legtöbb érzékeny szobanövényre, úgy a karácsonyi kaktuszra is igaz, hogy a virágzást követően sem szabad elhanyagolni a gondozását. A száraz virágokat és leveleket mindig csipegesd le róla, hogy aztán még erőteljesebb hajtásokat és virágokat hozhasson a későbbiekben.

Februártól már csökkentheted a vízadagjait, hiszen ilyenkor már pihenésre van szüksége, hogy a következő karácsonykor ismét bámulatos pompájával ragyoghassa be a lakásodat.

Ezt is szeretjük