Hogyan szedj diót, hogy sokáig elálljon? 2-3 évig is gond nélkül fogyasztható lesz
Egyszerű tippek diószüret idejére.

dioszuret
Ez is érdekelhet

Szárazak a kezeid a sok kézmosástól? Ne aggódj, jó kezekben vagy! (x)

Az autista Robika javulni kezdett (x)

Szabadtéri környezetben több mint 100 világmárka újra vár a Premier Outletben! (x)

beauty and style

Lenőtt hajból gyönyörű frizura: előtte-utána képeken az átalakulás »

Itt vásárolj, ha másodkézből akarsz designer darabokat: 4 külföldi webshopot mutatunk »

Táplálja és hidratálja a bőrt: házi, szépítő pakolás kakaóból és avokádóból »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Szeptember és október fordulóján, amikor a nappalok még melegek, de azért már csípős a szél, ideális az idő a dió szüretelésére. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mikor állsz neki a szedésnek, sem túl korán, sem túl későn nem éri meg.

A dió az egyik legjobb és legegészségesebb téli energiaforrás, ezért az ember arra törekszik, hogy a lehető legtöbb tápanyagtartalmát megőrizze a szedés közben, ehhez azonban arra van szükség, hogy a megfelelő időpontban álljunk neki a szüretnek. Sokat számít még a jó tárolás is, így ugyanis akár évekig is fogyasztható és tápanyaggazdag marad a termés.

Így szedd a diót!

Akkor kell elkezdeni a szüretet, amikor a zöld héj felrepedt, és könnyen leválik. Ilyenkor maga a csonthéj és benne a dió is világos színű, és lédús. Víztartalma akár 30% is lehet, míg olajtartalma alacsony. A héj, vagyis a kopáncs hasadásától számítottan legfeljebb 1-4 hét áll a rendelkezésedre a dió betakarításához. Technikailag a dió akkor érett, amikor a burok felnyílt, és a csonthéjas gyümölcs könnyen kiesik belőle.

erett-dio

Ha túl későn szüretelsz, vagy sokáig hagyod a földön a diót, akkor megsötétedhet. Állítólag a gyümölcs legfeljebb három napot tölthet a fűben anélkül, hogy jelentősen sokat romlana az íze és a tápanyagtartalma. Már 28 fokos kinti hőmérsékletnél is 40 fok fölé emelkedhet a csonthéjon belüli hőmérséklet, amitől károsodnak a dió olajai.

A diókat a fáról rázással, ütögetéssel kell leszedni. Ehhez tökéletes eszköz egy hosszú bot, de nem szabad túl durvának lenni, mert az károsíthatja a fát. A földre hullott és összegyűjtött termést ezután meg kell fosztani a külső, zöld héjától, szikkasztani kell néhány napig jól szellőző helyen vagy lyukas falú kosárban. Ha van a szemek között olyan, amelyről nehezen válik le a húsos burok, akkor azt műanyag zsákba kell rakni néhány napra, és így lejön magától.

A jó diótárolás titka a szellőzés. A kiszárított csonthéjas gyümölcsöket lyukacsos vagy papírzsákba kell helyezni, amelyet tanácsos fellógatni, hogy ne érjék el a kártevők. Ebbe a zsákba csak tökéletesen ép szem kerüljön, különben megbogarasodhat. Így tárolva a dió akár 2-3 évig is eláll. Sokan a frissen szedett dió termését azonnal feltörik, és a gyümölcshúst a fagyasztóban tárolják - a dió így is sokáig áll el, azonban a termés olajai sérülhetnek a hidegtől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne komposztáld a diót!

A kerti zöldhulladék java nyugodtan belekerülhet a komposztba, azonban a diófa lehullott leveleit muszáj összegyűjteni és elszállíttatni. Ezek ugyanis juglont tartalmaznak, mely a talajba kerülve mérgező a benne élő mikroorganizmusok számára. Nézd meg, mi minden nem kerülhet még bele a komposztba.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük