Akár több millió forintot is eshetnek a lakásárak: 2022 végéig újra 5%-os lesz a lakásépítési áfa
Orbán Viktor október hetedikei nyilatkozatában beszélt a lakásépítési áfa változásáról, mely lakásokra és családi házakra is vonatkozik.

GettyImages-1195432403
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2022. december 31-ig zajló építkezések esetében ismét 5% lesz a lakásépítés áfája - jelentette be Orbán Viktor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A miniszterelnök, beszámolva a szerdai kormányülésről, kifejtette: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy új otthonteremtési program pilléreit terjesztette elő, ebből a kedvezőbb lakásépítési áfát el is fogadta a kabinet. Közölte, a gazdaságvédelmi operatív törzs előterjesztésére adókönnyítésekről, gazdaságélénkítő lépésekről is döntöttek. Törvénymódosításokra is szükség lesz, mivel az adóeljárási szabályok könnyítése, a bürokrácia csökkentése ezt mindenképpen meg fogja követelni.

Milyen változásokat hozhat az áfacsökkentés?

Az ingatlan.com az MTI kérdésére véleményezte a 2022 végéig érvényes változtatást. Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint az ismét életre hívott, kedvezményes, 5%-os lakásáfának köszönhetően visszatérhet az elmúlt négy évben tapasztalt lakásépítési lendület.

Felidézték, hogy 2016 elejétől 2019 végéig már korábban is érvényben volt a kedvezményes áfakulcs, amely nemcsak a lakásépítési kedvet erősítette az országban, de a megépült lakások száma is megtriplázódott: míg 2015-ben még csak 7612 új lakást adtak át, 2019-ben már több mint 21 ezer lakás épült.

A korábbi évek lendülete azonban 2020 második felére megtört, és idén augusztusban már feleannyi lakóterület építésére adtak ki engedélyt a hatóságok, mint egy évvel ezelőtt. Ezek számának csökkenése pedig azt vetítette előre, hogy 2021 után a korábbinál jóval kevesebb lakás épülhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, a nagyvárosokban elinduló rozsdaövezeti programban már eddig is ötszázalékos áfakulccsal számolhattak a beruházók, de ez leginkább csak a budapesti építkezéseket segítette. A legújabb bejelentés az országban épülő valamennyi lakásra vonatkozik, így a családi házak és az eladási célú társasházi lakások építése is új lendületet kaphat - tette hozzá a szakértő.

Hogyan változnak a lakásárak?

A kedvezményes lakásáfa árakra gyakorolt hatásáról a közleményben megjegyezték, ez attól is függ, hogy mennyire növekszik az új lakások kínálata, és a vevők milyen arányban vásárolnak saját vagy befektetési célra.

Balogh László arra is kitért, hogy a 2020-ban történt áfaemelkedésből adódó kockázatok miatt a legtöbb beruházó az ingatlan nettó vételárát és a mindenkor aktuális áfa összegét kérte az előszerződésekben a vevőktől. Az áfacsökkentés miatt viszont így a vevők jóval kevesebbet fizethetnek ezekért az ingatlanokért.

GettyImages-1169751694

Példaként említette, hogy egy nettó 40 millió forintos ingatlan bruttó vételára 27%-os áfával eredetileg 50,8 millió forint, ha viszont 2022 végéig befejeződik az építkezés, akkor a vevőknek csak 42 milliót kell fizetni érte, ami majdnem 9 millió forintos árcsökkenés.

A szakértő ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a most futó építkezések egy részében már 2018 novemberében rendelkezésre állt a jogerős építési engedély, így azokat 2023-ig már eredetileg is 5%-os áfakulccsal lehetett értékesíteni.

Kiemelték, Budapesten négyzetméterenként átlagosan 872 ezer forintot kérnek az eladók az új lakásokért és házakért. A közel 3000 ingatlant tartalmazó fővárosi újlakás-kínálat egy jelentős részében még 5%-os áfakulccsal számoltak az eladók, így 20%-os árcsökkenés nem várható. A nagyvárosi új ingatlanok drágulásának azonban véget vethet az általánosan alkalmazható kedvezményes lakásáfa.

sporolas

A csok-osok visszaigényelhetik az 5%-ot

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, október 11-én bejelentette: januártól a csokkal vásárolt új építésű ingatlanoknál az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, egy 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót, ami Novák Katalin szerint biztosan a családoknál marad, mert ők igényelhetik vissza az áfatartalmat.

Kiemelte, hogy a 2015-ben bevezetett csokkal 150 ezernél is több család otthonteremtéséhez járult hozzá a kormány csaknem 500 milliárd forinttal - a cél pedig az, hogy a jövőben is fokozottan tudják segíteni a családokat.

Különleges earthbag házak

Az earthbagház-technológia egy alternatív építési módszer: látványos, amit ki lehet hozni belőle.

Forrás: MTI.

Ezt is szeretjük