Akár több millió forintot is eshetnek a lakásárak: 2022 végéig újra 5%-os lesz a lakásépítési áfa

Orbán Viktor október hetedikei nyilatkozatában beszélt a lakásépítési áfa változásáról, mely lakásokra és családi házakra is vonatkozik.

GettyImages-1195432403

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2022. december 31-ig zajló építkezések esetében ismét 5% lesz a lakásépítés áfája - jelentette be Orbán Viktor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A miniszterelnök, beszámolva a szerdai kormányülésről, kifejtette: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy új otthonteremtési program pilléreit terjesztette elő, ebből a kedvezőbb lakásépítési áfát el is fogadta a kabinet. Közölte, a gazdaságvédelmi operatív törzs előterjesztésére adókönnyítésekről, gazdaságélénkítő lépésekről is döntöttek. Törvénymódosításokra is szükség lesz, mivel az adóeljárási szabályok könnyítése, a bürokrácia csökkentése ezt mindenképpen meg fogja követelni.

Milyen változásokat hozhat az áfacsökkentés?

Az ingatlan.com az MTI kérdésére véleményezte a 2022 végéig érvényes változtatást. Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint az ismét életre hívott, kedvezményes, 5%-os lakásáfának köszönhetően visszatérhet az elmúlt négy évben tapasztalt lakásépítési lendület.

Felidézték, hogy 2016 elejétől 2019 végéig már korábban is érvényben volt a kedvezményes áfakulcs, amely nemcsak a lakásépítési kedvet erősítette az országban, de a megépült lakások száma is megtriplázódott: míg 2015-ben még csak 7612 új lakást adtak át, 2019-ben már több mint 21 ezer lakás épült.

A korábbi évek lendülete azonban 2020 második felére megtört, és idén augusztusban már feleannyi lakóterület építésére adtak ki engedélyt a hatóságok, mint egy évvel ezelőtt. Ezek számának csökkenése pedig azt vetítette előre, hogy 2021 után a korábbinál jóval kevesebb lakás épülhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, a nagyvárosokban elinduló rozsdaövezeti programban már eddig is ötszázalékos áfakulccsal számolhattak a beruházók, de ez leginkább csak a budapesti építkezéseket segítette. A legújabb bejelentés az országban épülő valamennyi lakásra vonatkozik, így a családi házak és az eladási célú társasházi lakások építése is új lendületet kaphat - tette hozzá a szakértő.

Hogyan változnak a lakásárak?

A kedvezményes lakásáfa árakra gyakorolt hatásáról a közleményben megjegyezték, ez attól is függ, hogy mennyire növekszik az új lakások kínálata, és a vevők milyen arányban vásárolnak saját vagy befektetési célra.

Balogh László arra is kitért, hogy a 2020-ban történt áfaemelkedésből adódó kockázatok miatt a legtöbb beruházó az ingatlan nettó vételárát és a mindenkor aktuális áfa összegét kérte az előszerződésekben a vevőktől. Az áfacsökkentés miatt viszont így a vevők jóval kevesebbet fizethetnek ezekért az ingatlanokért.

GettyImages-1169751694

Példaként említette, hogy egy nettó 40 millió forintos ingatlan bruttó vételára 27%-os áfával eredetileg 50,8 millió forint, ha viszont 2022 végéig befejeződik az építkezés, akkor a vevőknek csak 42 milliót kell fizetni érte, ami majdnem 9 millió forintos árcsökkenés.

A szakértő ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a most futó építkezések egy részében már 2018 novemberében rendelkezésre állt a jogerős építési engedély, így azokat 2023-ig már eredetileg is 5%-os áfakulccsal lehetett értékesíteni.

Kiemelték, Budapesten négyzetméterenként átlagosan 872 ezer forintot kérnek az eladók az új lakásokért és házakért. A közel 3000 ingatlant tartalmazó fővárosi újlakás-kínálat egy jelentős részében még 5%-os áfakulccsal számoltak az eladók, így 20%-os árcsökkenés nem várható. A nagyvárosi új ingatlanok drágulásának azonban véget vethet az általánosan alkalmazható kedvezményes lakásáfa.

sporolas

A csok-osok visszaigényelhetik az 5%-ot

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, október 11-én bejelentette: januártól a csokkal vásárolt új építésű ingatlanoknál az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, egy 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót, ami Novák Katalin szerint biztosan a családoknál marad, mert ők igényelhetik vissza az áfatartalmat.

Kiemelte, hogy a 2015-ben bevezetett csokkal 150 ezernél is több család otthonteremtéséhez járult hozzá a kormány csaknem 500 milliárd forinttal - a cél pedig az, hogy a jövőben is fokozottan tudják segíteni a családokat.

Különleges earthbag házak

Az earthbagház-technológia egy alternatív építési módszer: látványos, amit ki lehet hozni belőle.

Ezek az imádni való házak valójában zsákokból épültek: hihetetlen, mit hoztak ki belőle

Nézegess képeket!

Elolvasom

Forrás: MTI.

Ezt is szeretjük