Sok áramot, sok pénzt spórolhatsz a konyhában ezekkel a trükkökkel: 10 ötlet, amit érdemes követni

Ha valaki pénzt szeretne spórolni, a konyhában is megteheti kis tudatossággal.

Energiaspórolás a konyhában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha elgondolkodik rajta az ember, melyik helyiségben fogyaszthat legtöbb energiát, valószínűleg arra jut, hogy a konyhában. Szerencsére a spórolás könnyen megoldható.

Gondoljunk csak bele, milyen sok energia fogy a hétköznapi műveletek, a főzés, a sütés, kávé- és teakészítés, étel- és vízmelegítés közben. Kis tudatossággal, odafigyeléssel sikerülhet lefaragni az energiamennyiségből, amely a konyhában fogy.

Energiaspórolás a konyhában

Az MVM erre vonatkozó tájékoztatójában tanácsot ad, hogyan lehet kevesebb energiát használni a konyhában, és ezáltal csekélyebb összeggel bélyegzett számlához jutni havonta.

1. Csak akkor kapcsold be a tűzhelyt, amikor már elkezded használni. Ne hagyd, hogy a láng vagy az elektromos lap már akkor is dolgozzon, amikor még nem került rájuk edény.

2. Az elektromos tűzhely korongját, illetve a gázos tűzhely rózsáját az edénynek megfelelően válaszd meg. Ha a melege, illetve lángja túl nagy, ezáltal túllóg az edény szélén, energiát pazarolsz.

3. Ha főzés közben fedőket használsz, sok hőt tartasz a fazekakban, lábasokban, így kevesebb energia kell az étel elkészítéséhez.

4. Amennyiben elektromos főzőlapon főzöl, kapcsold ki 5-10 perccel azelőtt, hogy az étel elkészülne. A korong lassan hűl ki, az általa kibocsátott hő éppen elég lesz a főzés végéig.

5. Ugyanezt az elektromos sütő használata során is megteheted.

A cikk az ajánló után folytatódik

6. Ha a víz vagy a leves elérte a forráspontot, mindig vedd takarékra a tűzhelyt.

7. Ne kukucskálj be folyton a sütőbe: ezzel nemcsak a piskótának árthatsz, de energiát is pocsékolsz, hiszen kiszökik a meleg, amit utána a készüléknek pluszenergia felhasználásával kell pótolnia.

8. Ügyelj a tisztaságra! Ha az égésnyílás és a főzőlap tiszta, jobban le tudja adni a hőt, és ezzel elkerülheted a felesleges energiahasználatot.

9. Próbáld ki, milyen praktikus kuktában főzni! Ez a megoldás ráadásul energiát is spórol neked, 30-40%-nyi hőt is megtakaríthatsz. Ez a főzési módszer ráadásul a vitaminokat, ásványi anyagokat is nagyobb mértékben az ételben tartja.

10. Mindig azt az eszközt használd, amelyik a célod eléréséhez a legalkalmasabb, például forrósíts vizet a vízforralóban, és ne a gázon, készíts kávét kávéfőzővel. Ha megfelelően választasz eszközt, sok energiát megspórolhatsz a műveletek elvégzése közben.

Vízspórolás zuhanyzás közben

Ezek a trükkök segítenek a fürdőben is spórolni: vesd be őket zuhanyzás közben, és kevesebb víz fogy!

Így spórolhatsz sok vizet zuhanyzás közben: egy zseniális ötlet, és még néhány az alacsonyabb számláért

Kis odafigyeléssel és praktikákkal sokkal csökkenthető a zuhanyzás közben elhasznált vízmennyiség.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük