Sok áramot, sok pénzt spórolhatsz a konyhában ezekkel a trükkökkel: 10 ötlet, amit érdemes követni
Ha valaki pénzt szeretne spórolni, a konyhában is megteheti kis tudatossággal.

- Folyton ingadozik a testsúlya, és észbontóan nőies: a modell stílusát és őszinte fotóit imádják az Instán »
- A szűk szárú farmer még nem vonul vissza teljesen: ezekben a nőies összeállításokban igazán divatosan mutat »
- Ráncok ellen igazi nagyágyú, segít megőrizni a bőr rugalmasságát: a marulaolaj eltörli az apróbb hibákat »

- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
- Deutsch Anita párducmintás bikiniben: 48 évesen tökéletes az alakja a kommentelők szerint
Ha elgondolkodik rajta az ember, melyik helyiségben fogyaszthat legtöbb energiát, valószínűleg arra jut, hogy a konyhában. Szerencsére a spórolás könnyen megoldható.
Gondoljunk csak bele, milyen sok energia fogy a hétköznapi műveletek, a főzés, a sütés, kávé- és teakészítés, étel- és vízmelegítés közben. Kis tudatossággal, odafigyeléssel sikerülhet lefaragni az energiamennyiségből, amely a konyhában fogy.
Energiaspórolás a konyhában
Az MVM erre vonatkozó tájékoztatójában tanácsot ad, hogyan lehet kevesebb energiát használni a konyhában, és ezáltal csekélyebb összeggel bélyegzett számlához jutni havonta.

1. Csak akkor kapcsold be a tűzhelyt, amikor már elkezded használni. Ne hagyd, hogy a láng vagy az elektromos lap már akkor is dolgozzon, amikor még nem került rájuk edény.
2. Az elektromos tűzhely korongját, illetve a gázos tűzhely rózsáját az edénynek megfelelően válaszd meg. Ha a melege, illetve lángja túl nagy, ezáltal túllóg az edény szélén, energiát pazarolsz.
3. Ha főzés közben fedőket használsz, sok hőt tartasz a fazekakban, lábasokban, így kevesebb energia kell az étel elkészítéséhez.
4. Amennyiben elektromos főzőlapon főzöl, kapcsold ki 5-10 perccel azelőtt, hogy az étel elkészülne. A korong lassan hűl ki, az általa kibocsátott hő éppen elég lesz a főzés végéig.
5. Ugyanezt az elektromos sütő használata során is megteheted.
6. Ha a víz vagy a leves elérte a forráspontot, mindig vedd takarékra a tűzhelyt.
7. Ne kukucskálj be folyton a sütőbe: ezzel nemcsak a piskótának árthatsz, de energiát is pocsékolsz, hiszen kiszökik a meleg, amit utána a készüléknek pluszenergia felhasználásával kell pótolnia.
8. Ügyelj a tisztaságra! Ha az égésnyílás és a főzőlap tiszta, jobban le tudja adni a hőt, és ezzel elkerülheted a felesleges energiahasználatot.
9. Próbáld ki, milyen praktikus kuktában főzni! Ez a megoldás ráadásul energiát is spórol neked, 30-40%-nyi hőt is megtakaríthatsz. Ez a főzési módszer ráadásul a vitaminokat, ásványi anyagokat is nagyobb mértékben az ételben tartja.
10. Mindig azt az eszközt használd, amelyik a célod eléréséhez a legalkalmasabb, például forrósíts vizet a vízforralóban, és ne a gázon, készíts kávét kávéfőzővel. Ha megfelelően választasz eszközt, sok energiát megspórolhatsz a műveletek elvégzése közben.
Vízspórolás zuhanyzás közben
Ezek a trükkök segítenek a fürdőben is spórolni: vesd be őket zuhanyzás közben, és kevesebb víz fogy!
(Képek: Getty Images.)
OLVASD EL EZT IS!

- tippek
- pénzügyek