Így spórolhatsz sok vizet zuhanyzás közben: egy zseniális ötlet, és még néhány az alacsonyabb számláért

Kis odafigyeléssel és praktikákkal sokkal csökkenthető a zuhanyzás közben elhasznált vízmennyiség.

GettyImages-172199831

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Fővárosi Vízművek számadatai szerint egy ember egy nap egyszeri kádban fürdés alkalmával 75-100 liter vizet használ el, zuhanyzással pedig 20-40 litert. Nemhiába szól a régi tanács: aki spórolni szeretne a vízszámláján, ülőfürdő helyett zuhanyozzon.

Igen ám, de nem minden tusolást lehet egy kalap alá venni: tekintettel arra, hogy egy perc alatt egy átlagos zuhanyrózsa 12-15 liter vizet folyat, a fenti adat csakis egy valamivel több mint 2-3 perces tusolással teljesülhet. Ennél hosszasabb, kényelmes tisztálkodás esetén akár annyi víz is fogyhat, mint kádban fürdéssel, ha nem több.

Spórolási praktikák zuhanyzás közben

Ha az ember nem szeretné, hogy égbe szökő számlát hozzon a postás, és a környezetet is megkímélné a felesleges vízpocsékolástól, pár egyszerű praktikával, kis odafigyeléssel, illetve egy-egy hasznos változtatás eszközölésével is megteheti.

A felhúzható konyhai időzítő nagyszerű találmány, de nem csak a főzéshez lehet használni. Érdemes átvinni a fürdőbe is, vagy beszerezni plusz egy darabot, ami segíthet néhány percre szűkíteni a zuhanyozás idejét. Tusolás előtt a megfelelő számhoz kell tekerni az időmérő kütyüt, és az a csörgésével fogja megakadályozni, hogy az ember felesleges perceket töltsön a rózsa alatt.

Azok számára, akik szívesen fakadnak dalra a zuhany alatt, pofonegyszerű spórolótrükköt jelenhet a hobbijuk: a fürdés csak addig tarthat, míg az ember a dalt meghatározott számban elénekli. Azt, hogy hányszor lehet elölről kezdeni a szöveget, a dal hosszúsága szerint érdemes előre meghatározni. A tervezést megkönnyítendő, hasznos lehet egyszer lemérni, mennyi ideig tart a választott dal egyszeri eléneklése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A harmadik ötlet azoknak szól, akik szeretik a kihívásokat. Ez esetben az ember önmaga versenytársa lehet. A cél a lehető legrövidebb zuhanyzás: minden egyes nap új esély a korábbi rekord megdöntésére.

Kis odafigyelés rengeteg vizet jelenthet

A vidám trükkökön túl a tudatosság is fontos a zuhany alatt. Sokszor hangsúlyozzák, hogy fogmosás közben ne folyjon a csap, ám rengetegen vannak, akik nem a mosdókagylónál, hanem a fürdéssel egybekötve, a zuhany alatt kerítenek sort rá. Bármennyire is kellemes a lezúduló víz alatt ácsorogva fogat mosni, ez egy rossz szokás, hiszen egy három-négyperces mosás alatt annyi víz távozik feleslegesen a lefolyón, hogy akár plusz egy ember is le tudna zuhanyozni.

Azt is jó tudatosítani, hogy a tusfürdőzés, valamint a hajmosás majd hajbalzsamozás alatt sem szükséges a folyóvíz. Ezekben a pillanatokban érdemes elzárni a csapot. Aki figyel erre, rengeteg vizet spórolhat.

Víztakarékos eszközök

Végül hasznos gondolat fontolóra venni a hagyományos csap- és zuhanyrózsa lecserélését takarékos verziókra. Ezeket úgy tervezik meg, hogy bár jóval kevesebb víz távozik belőlük, mégis elégséges, és az embernek nincs hiányérzete. Ha a csere valami miatt nem lehet opció, akkor érdemes beszerelni vagy beszereltetni egyetlen apró alkatrészt, víztakarékos zuhanyadagolót a cső és a csap közé, mely ugyancsak visszafogja a rózsából távozó víz mennyiségét. Bármire is esik a választás, az anyagi ráfordítás egykettőre megtérül.

Spórolás a fűtéssel

A fűtésszámla sem kis kiadás: érdemes néhány trükköt bevetni a meleg megsokszorozására.

Tedd a radiátor mögé, és megsokszorozza a melegét: hogyan spórolhatsz a fűtésszezonban?

A fűtésszezon alaposan megtizedelheti az ember tartalékait, de néhány trükkel lehet spórolni a számlán.

Elolvasom
Ezt is szeretjük