Ötödannyit fogyaszt, mégis ugyanúgy világít: melyik villanykörtét érdemes venni a hagyományos helyett?

A hagyományos villanykörténél sokkal gazdaságosabb megoldások is választhatók, ráadásul ezek is megfelelően világítanak.

villanykortek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hacsak valaki nem szeretne a sötét szobában ücsörögni, nap mint nap szüksége van a világításra. A meggondolatlan izzóválasztás azonban nagyot dobhat a villanyszámla összegén.

A KSH adatai szerint 2019-ben a lakosság az általuk felhasznált energia 72%-át hűtésre és fűtésre, 13%-át használati meleg víz előállítására, 4,9%-át főzésre, 10%-át pedig világításra, elektromos eszközök működtetésére fordította. E 10%-on és a vele járó kiadásokon olyan egyszerű módon is lehet spórolni, ha az ember nem világít feleslegesen az éppen üres helyiségekben, de a tudatosabb izzóválasztás is segíthet benne: érdemes kicsit tájékozódni, hiszen az üzletekben számosféle megfelelő fényerejű, mégis energiatakarékosabb égő kapható. Ezek ráadásul, noha valamivel drágábbak a hagyományos égőknél, hosszabb életűek is, így ritkábban cserélendők, ami nemcsak a pénztárcát, de a környezetet is kíméli.

Néhány alaptudnivaló

Ahhoz, hogy az ember tudatosan választhasson villanykörtét, fontos megismernie néhány alapjelzést a villanykörtedobozokon.

  • A lumen az izzó fénynek erősségét jelöli. Minél magasabb a száma, annál inkább világít a villanykörte.
  • A watt azt jelöli, hogy mennyi energiát fogyaszt az adott égő.
  • A lm/W hányados azt adja meg, hogy adott mennyiségű fényt mennyi felvett energiával produkálja az égő.
  • A kelvin pedig a fény színhőmérsékletét adja meg, azaz hogy inkább hideg fehér vagy meleg sárga fényű-e az adott izzó.

Villanykörtetípusok és fogyasztásuk

A hagyományos villanykörték fogyóeszköznek számítottak a szó szoros értelmében, hiszen rövid életűek voltak, így gyakran kellett őket cserélni, mindennek tetejében pedig sokat is fogyasztottak. Helyettük ma már sokkal jobb megoldások sorakoznak a boltok polcain.

Halogén izzók

Körülbelül harmadával kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos izzók, élettartama akár kétszeres is lehet. Hátulütője, hogy a tradicionális égőkhöz hasonlóan sajnos ez a típus is hővé alakítja az energia jó részét szemben más, korszerű égőkkel.

A halogén izzó előnyössége számokban is szemléltethető: míg egy 60 wattos hagyományos izzó élettartama 1000 óra, fényerő-energiafelhasználás hányadosa pedig 13-17 lm/W, addig egy 42 wattos halogén körte 2000 óráig bírja, és 16-21 lm/watt az említett hányadosa, azaz kevesebb energiával erősebb fényt bocsát ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

LED-izzók

A LED-körtékre nem jellemző a melegedés, szinte semennyi energiát nem alakítanak hővé. Élettartamuk változó, 15-25-40 ezer óra is lehet, de mindenképp a hagyományos égőének sokszorosa, energiafelhasználásuk sokkal csekélyebb.

Számokban kifejezve, egy 40 wattos hagyományos izzó, 1000 órás élettartamával és 13-17 lm/wattos fényerő-energiafelhasználás hányadosával jóval a LED-égők mögött marad. Egy mindössze 8 watt, tehát ötödannyi energiafelhasználású égő ugyanis 100 lm/watt fényerő-energiafelhasználás hányadossal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nagyságrendekkel kevesebb energiával világít, sőt, többszörös mennyiségű fény kibocsátására képes.

Kompakt, energiatakarékos izzók

Élettartamuk akár tízszerese is lehet a hagyományos izzóknak. Az ilyen égők apró hátránya, hogy pár percbe kerül, míg elérik a kívánt fényerősséget, és egy kevés energiát - a hagyományos égőhöz hasonló módon - ezek is hővé alakítanak.

Ha a kompakt és a hagyományos villanyégőt egy példa segítségével összehasonlítjuk, egy 100 wattos, 1000 óra élettartamú, 13-17 lm/watt fényerő-energiafelhasználás hányadosú körtéhez képest egy ötödannyit fogyasztó, 20 wattos kompakt égő élettartama akár 10 ezer óra is lehet, fényerő-energiafelhasználás hányadosa pedig 48-80 lm/watt.

Jó tudni

A választást nemcsak a különböző égőtípusok könnyítik meg, hanem az is, hogy az egyes fajtákból számos menettípus is elérhető, így a háztartásban fellelhető mennyezeti, éjjeli, íróasztali és egyéb lámpákhoz is beszerezhető a szerkezetüknek megfelelő, takarékos villanyégő.

Kreatív lámpák

Ezeket a lámpabúrákat olyan tárgyakból készítették, amelyek eredetileg egészen másra szolgáltak: szuper ötletek.

Ezt is szeretjük