Ötödannyit fogyaszt, mégis ugyanúgy világít: melyik villanykörtét érdemes venni a hagyományos helyett?
A hagyományos villanykörténél sokkal gazdaságosabb megoldások is választhatók, ráadásul ezek is megfelelően világítanak.

villanykortek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hacsak valaki nem szeretne a sötét szobában ücsörögni, nap mint nap szüksége van a világításra. A meggondolatlan izzóválasztás azonban nagyot dobhat a villanyszámla összegén.

A KSH adatai szerint 2019-ben a lakosság az általuk felhasznált energia 72%-át hűtésre és fűtésre, 13%-át használati meleg víz előállítására, 4,9%-át főzésre, 10%-át pedig világításra, elektromos eszközök működtetésére fordította. E 10%-on és a vele járó kiadásokon olyan egyszerű módon is lehet spórolni, ha az ember nem világít feleslegesen az éppen üres helyiségekben, de a tudatosabb izzóválasztás is segíthet benne: érdemes kicsit tájékozódni, hiszen az üzletekben számosféle megfelelő fényerejű, mégis energiatakarékosabb égő kapható. Ezek ráadásul, noha valamivel drágábbak a hagyományos égőknél, hosszabb életűek is, így ritkábban cserélendők, ami nemcsak a pénztárcát, de a környezetet is kíméli.

Néhány alaptudnivaló

Ahhoz, hogy az ember tudatosan választhasson villanykörtét, fontos megismernie néhány alapjelzést a villanykörtedobozokon.

  • A lumen az izzó fénynek erősségét jelöli. Minél magasabb a száma, annál inkább világít a villanykörte.
  • A watt azt jelöli, hogy mennyi energiát fogyaszt az adott égő.
  • A lm/W hányados azt adja meg, hogy adott mennyiségű fényt mennyi felvett energiával produkálja az égő.
  • A kelvin pedig a fény színhőmérsékletét adja meg, azaz hogy inkább hideg fehér vagy meleg sárga fényű-e az adott izzó.

Villanykörtetípusok és fogyasztásuk

A hagyományos villanykörték fogyóeszköznek számítottak a szó szoros értelmében, hiszen rövid életűek voltak, így gyakran kellett őket cserélni, mindennek tetejében pedig sokat is fogyasztottak. Helyettük ma már sokkal jobb megoldások sorakoznak a boltok polcain.

Halogén izzók

Körülbelül harmadával kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos izzók, élettartama akár kétszeres is lehet. Hátulütője, hogy a tradicionális égőkhöz hasonlóan sajnos ez a típus is hővé alakítja az energia jó részét szemben más, korszerű égőkkel.

A halogén izzó előnyössége számokban is szemléltethető: míg egy 60 wattos hagyományos izzó élettartama 1000 óra, fényerő-energiafelhasználás hányadosa pedig 13-17 lm/W, addig egy 42 wattos halogén körte 2000 óráig bírja, és 16-21 lm/watt az említett hányadosa, azaz kevesebb energiával erősebb fényt bocsát ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

LED-izzók

A LED-körtékre nem jellemző a melegedés, szinte semennyi energiát nem alakítanak hővé. Élettartamuk változó, 15-25-40 ezer óra is lehet, de mindenképp a hagyományos égőének sokszorosa, energiafelhasználásuk sokkal csekélyebb.

Számokban kifejezve, egy 40 wattos hagyományos izzó, 1000 órás élettartamával és 13-17 lm/wattos fényerő-energiafelhasználás hányadosával jóval a LED-égők mögött marad. Egy mindössze 8 watt, tehát ötödannyi energiafelhasználású égő ugyanis 100 lm/watt fényerő-energiafelhasználás hányadossal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nagyságrendekkel kevesebb energiával világít, sőt, többszörös mennyiségű fény kibocsátására képes.

Kompakt, energiatakarékos izzók

Élettartamuk akár tízszerese is lehet a hagyományos izzóknak. Az ilyen égők apró hátránya, hogy pár percbe kerül, míg elérik a kívánt fényerősséget, és egy kevés energiát - a hagyományos égőhöz hasonló módon - ezek is hővé alakítanak.

Ha a kompakt és a hagyományos villanyégőt egy példa segítségével összehasonlítjuk, egy 100 wattos, 1000 óra élettartamú, 13-17 lm/watt fényerő-energiafelhasználás hányadosú körtéhez képest egy ötödannyit fogyasztó, 20 wattos kompakt égő élettartama akár 10 ezer óra is lehet, fényerő-energiafelhasználás hányadosa pedig 48-80 lm/watt.

Jó tudni

A választást nemcsak a különböző égőtípusok könnyítik meg, hanem az is, hogy az egyes fajtákból számos menettípus is elérhető, így a háztartásban fellelhető mennyezeti, éjjeli, íróasztali és egyéb lámpákhoz is beszerezhető a szerkezetüknek megfelelő, takarékos villanyégő.

Kreatív lámpák

Ezeket a lámpabúrákat olyan tárgyakból készítették, amelyek eredetileg egészen másra szolgáltak: szuper ötletek.

Ezt is szeretjük