Alacsonyabb lesz a gázszámla, mégis bennmarad a meleg: egyszerű spórolós trükköket mutatunk
Akár tízezreket is spórolhatsz a gázszámlán télen.

tel-hideg-otthon-takaro
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűvös téli napok nemcsak az ember hangulatán hagyják rajta a nyomukat, hanem a fűtésszámlán is. Hiába igyekszünk alacsonyabbra állítani a termosztátot, azért senki nem szeretne nagykabátban ülni otthon. Van azonban néhány gyors, olcsó trükk, amivel rengeteget lehet spórolni fagyoskodás nélkül is.

Ahhoz, hogy a téli időszakban se kelljen bankot robbantani, elsősorban két dologra kell odafigyelni: az alapos szigetelésre és arra, hogy a fűtés megfelelő hatékonysággal működjön.

Szüntesd meg a huzatot!

A huzat megszüntetésével 10-20%-kal is olcsóbb lehet az ember fűtésszámlája. Huzat nem csak az ajtó alatt vagy az ablak mellett hatolhat be a lakásba, oda kell figyelni a padlás környékére, de a kábelek ki- és bemeneti nyílásaira is, ugyanis itt is rengeteg hideg szökhet be.

GettyImages-183421491

Persze az ablakokat és az ajtókat sem szabad védtelenül hagyni. A boltokban kapható, egyszerű, öntapadós D profil sokat könnyít a problémán, de készíthetsz szövetből és szivacsból huzatfogót mind az ajtóra, mind az ablakra, ezek is orvosolják a problémát, amíg nem készülnek el, addig pedig betömheted törölközővel az ajtó és a küszöb közötti rést.

Az ablakok különösen fontosak

A lakás 10-25%-nyi meleget veszít el az ablaküvegen keresztül, ezért érdemes minden módszerrel védeni az ablakokat. A fenti szigetelésmegoldás mellett bevált módszer, hogy nappal húzd szét a függönyt, hagyd, hogy a nap természetes fénye melegítse a szobákat, este viszont húzd össze a függönyöket, mert ez segít megakadályozni azt, hogy a meleg kiszökjön a lakásból. A spalettákat és redőnyöket is érdemes ilyenkor lehúzni - míg nyáron a meleget tartják kinn, addig télen a meleget tartják benn. 

Minél vastagabb a sötétítőfüggöny az ablak előtt, annál jobb, ugyanis jobban őrzi a meleget. Vannak, akik esküsznek arra a megoldásra, hogy esténként vastag takaróval borítják az ablakokat, de ez azért egy kicsit extrém.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyen hatékony a radiátor

Inkább arra érdemes koncentrálni, hogy a fűtőtestek minél hatékonyabban működjenek, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a radiátor tiszta legyen. Már egy egészen kis porrétegtől is rosszabbul üzemel. 

Az is fontos, hogy a radiátort ne takarja semmi, és ne álljon előtte nagy bútor. Például a szoba berendezésénél rossz ötlet, ha a kanapé a radiátor elé kerül, mert elzárja a meleg útját. Az sem jó, ha a készülék tetején gyülekeznek könyvek vagy száradó ruhák. Az egyetlen dolog, ami a radiátor fölé lóghat, az a függöny, ez ugyanis tovább közvetíti, és könnyen megőrzi a meleget.

Így spórolhatsz 10 ezret havonta

Havonta akár tízezer forinttal több maradhat a tárcádban, ha kipróbálod az alábbi trükköket, így sosem járhatsz úgy, hogy elfogy a fizetésed a hónap végére, és még csak le sem kell mondanod semmiről.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük