Spórolj úgy, ahogy a japánok: egyszerű módszer, ami segít összerakni a havi költségvetést
Csak egy füzet kell hozzá, és egy kis odafigyelés.

sporolas-no-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A japánok a hétköznapi élet olyan legapróbb rezdüléseit is művészi szintre fejlesztik, mint az uzsonnacsomagolás vagy a takarítás, nem csoda hát, hogy a spórolásnak is megvan a maga művészete. Méghozzá meglehetősen régi múltra visszatekintő művészete, hiszen a kakeibót, vagyis a családi költségvetést tartalmazó füzetet régóta használják a japán otthonokban.

Chiba Fumiko a Kakeibo: The Japanese Art of Saving Money - vagyis Kakeibo: A spórolás japán művészete - című könyvében gyűjtötte össze a tapasztalatait arról, hogyan használható a kakeibo, azaz a családi költségvetési napló arra, hogy megkönnyítse a spórolást. Ilyen füzetet bárki készíthet magának, de magyar nyelven előre nyomtatott változat is elérhető Kakebo címen, mely egy egyéves kiadástervező könyvecske.

Hogyan működik a kakeibo?

A kakeibo egy költségvetési napló, ami segít megtakarítási célokat kitűzni, és, ha nem is oldja meg az ember összes problémáját, átláthatóvá teszi a kezéből kifolyó pénzt napi, heti és havi szinten, valamint megmutatja, hol lehet megfogni a kiadásokat. Az ötlettel 1904-ben állt elő egy japán újságírónő, Hani Motoko. A lényege, hogy nemcsak leírja az ember a kiadásokat és a bevételeket, hanem előzetes tervet készít hozzájuk, amit igyekszik betartani, és igény szerint módosít, amíg tökéletes nem lesz.

sporolas-no-kez-szamla

Minden hónap elején az alábbi dolgokat kell átgondolni.

  • Mennyi pénzt kell feltétlenül kiadnod?
  • Mennyit szeretnél spórolni?
  • Mit kell tenned, hogy elérd ezt a célt?

Ez így elképesztően magától értetődőnek tűnik, hiszen a legtöbb ember, aki tudatosan spórolni szeretne, figyeli a pénzmozgásokat, de a költségvetési napló módszere ennél egy kicsit összetettebb, és éppen ezért működik jól. Ugyanis számításba veszi a szórakozásra fordított kiadásokat is ugyanúgy, mint a kötelező számlákat.

A hónap elején fel kell jegyezni a bevételeket, fel kell írni a fix nettó jövedelmet, a szabadúszóként szerzett pénzeket, a szülinapi ajándékpénzt, illetve minden egyebet, de csak azt az összeget, amit valóban el is tudsz költeni, ne felejtsd el levonni az adókat. Ezután le kell jegyezni a kötelező fix kiadásokat is, ilyenek a számlák, a lakbér vagy a jelzáloghitel, a közös költség, a víz-gáz-villany számla, a telefon, a tévé, az internet és a biztosítások. Ide kerül még minden egyéb havi fix költség, ami felmerül, például az újság-előfizetések és hasonlók.

Ezután a teljes bevételből vond ki az összes kötelező kiadást, illetve azt az összeget, amit meg szeretnél spórolni. Azt is hasznos lehet leírni, hogy mire gyűjtesz, hogy mindig a szemed előtt lebegjen a cél. Tehát, ha valaki havi 200 ezer forintot keres, a rezsi és a lakbér rá eső része 80 ezer forint, és havi 20 ezer forintot szeretne spórolni, akkor a ténylegesen elkölthető pénze 100 ezer forint marad. Ezt a fennmaradó pénzt el kell osztani további négy részre, ez lesz a heti keret. A példát követve tegyük fel, hogy ez 25 ezer forint. Ezt megint csak négy kategóriába kell osztanod az alábbiak szerint.

  • Létfenntartáshoz szükséges költségek: például a közlekedés díja, az ételre fordított összeg, a gyerekekre szánt pénz.
  • Tetszőleges költségek: például ételrendelés vagy ruha-, cipővásárlás.
  • Kultúrára fordított összeg: mozi, színház, könyvek, koncertek, szórakozás.
  • Vésztartalék: váratlanul felmerülő javításokra és egyebekre fordítható pénz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek után már csak annyi dolgod van, hogy mindennap leírod a kategóriák szerint, mennyit költöttél, és utána összesíted az adatokat a hét végén, hogy sikerült-e megfelelned az eredeti tervezetnek. Ha nem, a következő héten ennek megfelelően változtathatsz a terven vagy a költési szokásaidon. Ily módon az ember nemcsak követi a kiadásait, de tervezi is őket, ha pedig ez szokássá válik, jobban megismerheti a saját költési szokásait, és azt is, hol folyik el a legtöbb pénz, ha pedig azonosítani tud egy problémát, orvosolni is könnyebb azt.

Havi 10 ezer forintot is megspórolhatsz

Nem csak a kakeibo módszerének felhasználásával lehet rengeteget spórolni, néhány egyszerű vásárlási tipp is sokat segíthet, hogy a hónap végére ne maradjon üresen a pénztárcád. Mutatjuk, hogyan takarékoskodhatsz egyszerűen, megszorítások nélkül.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük