Költésmentes hónap: hogy teszi rendbe 30 nap a pénztárcádat?
Rengeteg pénzt spórolhatsz meg vele, ha egy hónapig csinálod.

sporolas-penztarca
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember pénztárcájából észrevétlenül tud kiszaladni a pénz. Elég hozzá egy lusta este, amikor nincs kedve főzni, egy-egy baráti kávézás vagy néhány ügyesen berendezett kirakat. Így a hónap végén könnyen találja üresen a bankszámláját.

Persze, erre a legjobb megoldás a következetes spórolás, de tegyük a szívünkre a kezünket, ki az, aki néha nem csábul el pár teljesen fölösleges apróságra? Erre jelent megoldást a költésmentes hónap, ami egy elszaladt időszak után rendbe tudja tenni a költségvetést.

Mi is az a költésmentes hónap?

A költésmentes hónap nem jelenti azt, hogy nem költesz semmire, csak azt, hogy nem költesz semi fölöslegesre. Mindössze harminc napig kell ehhez következetesen ragaszkodni, és így a következő hónapot biztosan némi költőpénzzel kezded.

sporolas-koltsegvetes

A költésmentes hónap elején le kell ülni, és ki kell számolni, milyen fix költségeid vannak. Ebbe beletartoznak a kötelező számlák, ha kocsival jársz, a benzin költség, ha tömegközlekedést használsz, a bérlet, és természetesen az ételre szánt keret is. Ezen felül beleszámolhatsz még minden olyasmit, amiről nem akarsz lemondani semmiképpen, például a konditerem havi költségét.

Azonban minden olyasmit, amiről le tudsz mondani, érdemes elhagyni, legalább egy hónapig. Ha például csak a futógépet használod a konditeremben, ilyenkor húzz inkább futócipőt. Ki kell hagyni a mozis estéket és a bulikat is. Ne menj étterembe, és a délutáni kávét se a közeli kávézóban idd meg. Minden olyan dolog, ami nem létszükséglet, hanem ilyen értelemben véve luxus, egy hónapra maradjon ki az életedből. 

Természetesen programokat lehet csinálni, nem kell a négy fal között ülni, csak kis kreativitásra van szükség. Mikor néztél várost úgy, mintha turista lennél, vagy tartottál otthoni mozimaratont?

A hónap végén látni fogod, be tudtad-e tartani az eredeti költségvetést, vagy kicsúsztál a keretből, és meg fog lepni, mennyi pénzt sikerült eltenned a következő hónapra. Azonban ennek a kihívásnak a spóroláson kívül egyéb pozitív hatásai is lehetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha eddig nem vezettél költségvetést, vagy nem tudtad, pontosan mennyi pénzre van szükséged egy hónapban, innentől biztosan tudni fogod. Ez segíthet a tudatos takarékoskodásban, és abban, hogy lásd, milyen költségeket lehet jobban visszafogni. Rávilágíthat arra is, ha valakinek túlköltekezési problémái vannak, és segíthet megszabadulni az olyan káros szokásoktól, mint az impulzív vásárlás, mert rászoktatja az embert, hogy kétszer is meggondolja, valóban szüksége van-e valamire.

Ez a kihívás akárhányszor megismételhető, ha egy kicsit megszorulsz, vagy némi plusz pénzt szeretnél felhalmozni, esetleg előre tudod, hogy a következő hónapban többet fogsz költeni, így nem kell állandóan szűkre húzni a nadrágszíjat, elég csak egyszer-egyszer, 30 nap erejéig.

Így foghatsz meg havi 10 ezer forintot könnyedén

Ha egész évben szeretnél kicsit takarékosabban élni, néhány egyszerű, könnyű trükkel akár 100-200 ezer forint is összegyűlhet a perselyedben, amit azután utazásra, nyaralásra vagy kikapcsolódásra fordíthatsz. 

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük