Több ezret is megspórolhatsz csak a fürdőben: így takarékoskodhatsz az árammal télen
Így takarékoskodhatsz az árammal a fürdőszobában.

aram-sporolas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Télen mindig több áram fogy a lakásban, mint az év többi szakában, hiszen többet égnek a lámpák, megy a fűtés, és ragyognak a karácsonyi fények, ezért fontos ott megfogni a fogyasztást, ahol csak tudja az ember.

Az áram jó része - az, amit nem a világítás vagy a nagy konyhai gépek emésztenek fel - a fürdőszobában használódik el. Az ember nem is gondolná, mennyi mindennel lehet spórolni a legkisebb helyiségben.

Áramspórolás a villanybojlerrel

A legnagyobb áramzabáló a fürdőben a villanybojler, és, mint ilyen, erre kell a legnagyobb figyelmet fordítani. A bojlert érdemes 60-65 Celsius-fok közöttre beállítani, így érhető el a leghatékonyabb energiafelhasználás. 65 fok felett feleslegesen sok áramot emészt fel a készülék. 

bojler-beallitas

A megfelelő hőfok mellett a rendszeres karbantartás is kiemelten fontos, mert a korrózió és a vízkőlerakódás hatására csökkenhet a bojler hatékonysága. Ha például lerakódik a fűtőszálon a vízkő, a hőnek több centis lerakódásfalon kell átküzdenie magát, hogy melegíteni kezdhesse a vizet, ez pedig minden, csak nem hatékony.

Áramspórolás a mosógéppel

A mosógép áramfogyasztásának java - nagyjából 90% - a víz melegítésére megy el, így jelentős spórolást lehet elérni már azzal is, ha a mosás hőfokát lejjebb tekered, amikor nem fehérneműket, törölközőket vagy nagyon koszos ruhákat mosol. Ezzel akár 50%-os spórolást is el lehet érni.

A mosógép esetében az is fontos, hogy mennyi ruhát teszel a gépbe. A tisztaság szempontjából nem jó, ha szinte kibuggyannak a nadrágok a dobból, ugyanakkor, ha spórolni szeretnél, érdemes odafigyelni, hogy sose indítsd el a mosást félig rakva. A félig rakott mosógép is ugyanannyi vizet és áramot fogyaszt, mint a teli, csak közben feleannyi ruha lesz tiszta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azon is nyerhetsz pár száz forintot, ha egy nap több mosást is elindítasz, mert ilyenkor a gépnek elég egyszer bemelegednie, és ezzel a készülék áramot spórol.

Áramspórolás a pipereeszközökkel

A hajszárító és a hajsütő használatával is lehet csökkenteni a villanyszámlát, és ezúttal is a fűtőszálban rejlik a megoldás. A hajszárítót érdemes hidegebb fokozaton üzemeltetni, így kevesebbet fogyaszt, és, mielőtt befejeznéd a szárítást, kapcsold ki a meleg levegőt. A fűtőszál még így is ad majd némi meleget, de áramot már nem fogyaszt.

Ha újabb típusú hajvasalód van, alacsonyabb hőmérsékleten nemcsak a hajaddal fog kíméletesebben bánni, hanem a pénztárcáddal is, mert így lényegesen kevesebbet fogyaszt.

Spórolás a hónap végén

Fogj meg akár 10 ezer forintot is a hónap végéig ezekkel az egyszerűen alkalmazható trükkökkel. Így lemondások nélkül maradhat pénz a tárcádban a következő fizetésig.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük