Észrevétlen apróságokon úszik el a fizetés: 4 kérdés, ami segít megfogni a pénzt
Ezt a négy kérdést tedd fel magadnak, mielőtt vásárolsz.

sporolas-penztarca-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek közel 20%-a megfogadja minden újévkor, hogy kevesebbet költ, de sokan nem is tudják, hogyan kellene nekiállni a spórolásnak. 

A legtöbb háztartásban a pénz nagy része apróságokra folyik el. Olyasmikre, amiket talán el sem számolnak a havi büdzsében. Egy-egy tollra és füzetre, egy leárazott cipőre vagy egy csinos dzsekire, amit nem lehetett otthagyni.

Négy kérdés vásárlás előtt

Az ember azért költ ilyesmikre sokat, mert nehéz megállapítani, mi a felesleges, és mi az, ami még jól jöhet. Hiszen, ha az a cipő most van leárazva, még akár spórolhatsz is vele, kivéve, ha hamar kimegy a divatból, vagy találsz olyat, ami jobban tetszik.

penztarca

Az első lépés ahhoz, hogy megállapítsd, mire érdemes valójában kiadni a pénzedet, az, ha felteszel magadnak négy fontos kérdést minden alkalommal, amikor a pénztárnál kinyitod a pénztárcádat.

Szükségem van erre? 

A szükség nehéz kérdés, hiszen könnyű úgy érezni, hogy egy-egy dologra szükséged van, akkor is, ha valójában nem életbevágó. Ilyenkor arra érdemes koncentrálni, hogy azt a funkciót, amit a tárgy betölt, ellátja-e már valami más a lakásban. Például, hiába látsz meg egy nagyon szép vázát, ha van már otthon másik, ami esztétikus is és használható is. Ha viszont az otthoni vázád eltörött vagy elkopott, és már régen gondolkodsz rajta, hogy kellene egy új, érdemes beruházni másikra. Főleg, ha tudod, hogy szükséged is lesz rá a közeljövőben. Ha viszont nem lesz rá a közeljövőben szükséged, a legfontosabb kérdés ez: megengedhetem ezt most magamnak? Ha a válasz nem, mégis nagyon szeretnéd, egy költésmentes hónap beiktatásával bűntudat nélkül tudsz félretenni annyi pénzt, amennyivel előteremtheted a hasonló apróságok árát.

Van már bármi hasonlóm? 

De mi a helyzet a ruhákkal, cipőkkel? Ezek ugyanazt a funkciót látják el, mégis több van belőlük az embernek. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy van-e már bármi hasonló. Akármilyen csinos is egy fekete magassarkú, senkinek nem kell belőle három.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Jövő ilyenkor is használni fogom még? 

Ha spórolni akarsz, fontos, hogy olyan dolgokra adj ki pénzt, melyeknek hosszabb távon hasznukat veszed. A trendek követése helyett ilyenkor érdemes klasszikusabb, mindig viselhető holmikat vásárolni. Ugyanígy igaz ez a könyvekre vagy a konyhai kisgépekre, telefonos alkalmazásokra. 

Hányszor fogom használni egy év alatt? 

És nemcsak az a fontos, hogy jövőre is használni fogod-e, hanem az is, hogy hányszor fogod használni. Szezonális holmikból például érdemes visszafogottan vásárolni, hiszen ezeket csak az év adott szakában tudod majd kihasználni. 

Így foghatsz meg havonta tízezret néhány egyszerű trükkel

Nem olyan nagy ördöngösség lecsípni itt-ott a költségvetésből. Néhány egyszerű, könnyű trükkel sokkal többet spórolhat az ember, mint azt gondolná. Egy év alatt akár egy kisebb nyaralás ára is összejöhet.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük