Nem mindegy, melyik lábos hova kerül a főzőlapon: így spórolj az árammal a konyhában

Mutatjuk, hogy takarékoskodhatsz az idővel és az energiával a konyhában.

elektromos-tuzhely

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konyha egyik legnagyobb energiafogyasztója a tűzhely, egy elektromos tűzhely akár 7,5 kWh-t is fogyaszthat óránként, de már a legapróbb változtatások is hatalmas különbséget jelenthetnek a havi villanyszámlában, főleg, ha szokássá válnak.

Ezek a praktikus tippek nemcsak az árammal, de a gázzal és az idővel is segítenek spórolni, hiszen általánosságban teszik hatékonyabbá a főzés és az étel-előkészítés folyamatát.

Hogyan takarékoskodhatsz a főzéssel?

A tűzhely körül a takarékoskodás egyik alapja, hogy jól válaszd meg az eszközöket, amiket használsz. Érdemes rá odafigyelni, hogy melyik edényt melyik rózsára helyezed. Ha lényegesen kisebb az edény átmérője, mint a láng, akkor az energia 40%-a is kárba veszhet, ha pedig a láng kisebb, mint az edény, nem lesz egyenletes a melegítés, és lassabban fő majd meg az étel. Érdemes olyan edényt választani, melyen nem nyúlnak túl a lángok.

tuzhely-viz-forralas

Ha már az edényválasztásról esik szó, az sem mindegy, hogy az milyen anyagból készül. A wok alakú vas főzőedények például remekül vezetik a hőt, ezért kevesebb energiával is hatékonyabban lehet elkészíteni bennük az ételt. Azonban arra ilyenkor is érdemes figyelni, hogy az edény alatt kapcsold le a lángot pár perccel azelőtt, hogy elkészülne az étel. Ilyenkor ugyanis a lábas hője és a meleg főzőlap miatt még percekig tovább fő az étel. Ezzel is sok energiát lehet megtakarítani.

Így használd a vizet!

Amikor vizet forralsz, a módszer és a mennyiség is fontos. Nem érdemes túl sok vizet melegíteni egyszerre, ilyenkor ugyanis pazarolsz az energiával. A nagyobb mennyiségű víz lassabban éri el a forráspontot, és később teheted bele a hozzávalókat.

Több tesztben is bebizonyosodott már, hogy a vízforralás leghatékonyabb módja az, ha a vizet egy elektromos vízforralóban készíted el, és onnan öntöd át a lábosba. Ezek a készülékek kevesebb áramot fogyasztanak a működéshez, ráadásul villámgyorsak, így nem kell sokat várni arra, hogy megjelenjenek a buborékok. Míg a tűzhelyen 8 percbe is telhet egy liter víz felforralása, az elektromos vízforraló ugyanezt 4 perc alatt elintézi, és így általánosságban kétszer olyan hatékony.

Főzés közben fedő használatával gyorsíthatod az étel elkészültét, ez is segít spórolni az áramon, mert a gyorsabban elkészülő fogást kevesebb ideig kell a tűzön hagyni, tehát kevesebb energia fogy főzés közben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne nyitogasd!

Mind a fedélre, mind a sütőajtóra igaz, hogy nem szabad főzés közben piszkálni. Ha felemeled a fedelet, vagy kinyitod a sütőt, beengeded a hidegebb levegőt, és lassítod az elkészülés folyamatát. Ha ezt többször is megteszed, az akár percekkel lassabban elkészülő vacsorát is eredményezhet, és az így elfolyó energia összeadódik éves vagy havi szinten.

Így foghatsz meg havi 10 ezer forintot

Havonta akár 10 ezer forinttal több maradhat a tárcádban, ha kipróbálod az alábbi trükköket, így sosem járhatsz úgy, hogy elfogy a fizetésed a hónap végére, és még csak le sem kell mondanod semmiről.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük