Tízezreket spórolhatsz néhány pofonegyszerű trükkel: nem jár lemondással, csupán használni kell
A többségnek azért okoz nehézséget a spórolás, mert lemondásokkal jár, pedig néhány okos szokással könnyű megfogni a pénzt.

persely-sporolas-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket a Mastercard támogatta.

A spórolás ugyanúgy fejben dől el, mint a fogyókúra, állítják sokan. Az embernek össze kell szorítania a fogát, és szigorú felügyelet alá vonnia a pénztárcáját, nehogy akaratlanul guruljanak ki belőle az aprók. De tényleg csak ilyen keservesen megy? Néhány egyszerű és zseniális ötlet legalább ilyen sokat nyom a latban.

A magyar emberek 60%-a havi rendszerességgel spórol. A legtöbbeknek azért okoz nehézséget a takarékoskodás, mert könnyen kísértésbe ejtik őket az azonnali örömök. Pedig egy-két egyszerű szokás elsajátítása és a következetesség sokkal fontosabb, mint a nagy lemondások. 

Használd ki a digitális lehetőségeket!

A mobiltelefonon számos hasznos és ingyenes kiadáskezelő applikációt el lehet érni, így könnyebb megállapítani, hol folyik el az ember fizetése. Ráadásul az ilyen alkalmazások segítségével előre megtervezheted a költéseket, és még csak nem is kell hozzá kézzel írott naplót vezetni. Számtalan kupon- és akciósfüzet-gyűjtő alkalmazást is letölthetsz a telefonodra, mint amilyen például az Akciós Katalógusok vagy az Akciós Újságok Magyarországon. Ezek azért hasznosak, mert így nem kell vásárlás előtt egy rakás promóciós újságot átnézni, elég csak végiglapoznod a telefonon az élelmiszerüzletek vagy áruházak aktuális kedvezményeit, és értesülhetsz a legújabb akciókról.

siker nő telefon

Ha már bevásárlás, használhatsz például bevásárlólistás alkalmazást is, mint amilyen a Listonic Okos bevásárlólistája. Ebben folyamatosan vezetheted, ha valami elfogyott otthon, így biztos, hogy nem felejted el beszerezni, másrészt a használatával elkerülheted a felesleges impulzusvásárlásokat is. A digitális opciók közül nemcsak az okostelefon nyújt szuper megoldásokat. Az egyes üzletek gyakran kínálnak kedvezmény- és pontgyűjtőkártyákat, melyeket érdemes kihasználni, hiszen nem csupán olcsóbban vásárolhatsz, de hasznos ajándékokra is gyűjthetsz pontokat. 

Spórolj a ház körül!

A ház körül is rengeteg módja van a spórolásnak. A nyár közeledtével a legégetőbb kérdés a vízfogyasztás csökkentése. Egy egyszerű trükk gyors megoldást jelenthet: tegyél egy vízzel töltött palackot a vécétartályba. Ez kiszorít némi folyadékot, és így nem töltődik fel teljesen a tartály, az öblítés pedig kevesebb vizet visz el. Az a fél-másfél liter víz, amit így megspórol az ember, csekély mennyiségnek tűnik, de gondolj csak bele, mennyivel kevesebb vizet használsz ilyen módon éves szinten. Kertes házban lakók számára jó ötlet lehet összegyűjteni az esővizet a virágok locsolására - ezzel elképesztően sokat lehet spórolni a legnagyobb hőség idején.

Sokszor elismételt tipp, de nem lehet elégszer hangoztatni, milyen fontos kihúzni a készülékeket és a töltőket a konnektorból, amikor nem használod őket. A szakértők szerint egy kis odafigyeléssel egy év alatt akár egyhavi villanyszámla árát is megspórolhatod így. Szintén sokat számít, ha az ember megfelelően helyezi el a hűtőszekrényt, ugyanis ez az egyik legnagyobb áramzabáló gép a lakásban, és egyáltalán nem mindegy, hogy hol áll a konyhában. A villanybojleren keresztül ugyancsak rengeteg áram szökik meg, a megfelelő beállítással azonban szépen visszafoghatod a számla méretét. 

vasarlas-bolt-sporolas

Vásárlásnál ne szemmagasságban keresgélj!

Az üzletek igyekeznek mindenféle módszerrel befolyásolni a vásárlókat. Például, szemmagasságba mindig azokat a termékeket helyezik el a polcon, melyeket el akarnak adni, ugyanis ez a sor az, ami először magára vonja a figyelmet. Ne csodálkozz, ha hirtelen neked is pont arra a termékre van szükséged, amit itt találsz, még ha eredetileg nem is akartad megvenni - ezt hívják impulzusvásárlásnak. Ha még jó kis zene is szól a boltban, szinte biztos, hogy leveszel valamit a szemmagasságú polcról. Érdemes tehát megnézni azt is, mi van fölötte és alatta, mert valószínűleg találsz olcsóbbat, csak le kell hajolni érte. Bevásárlásnál az is fontos, hogy sose indulj el otthonról éhesen és lista nélkül, ilyenkor ugyanis az ember még hajlamosabb az impulzusvásárlásra.

Figyelj az akciókra!

Bevásárlásnál megéri hosszútávban gondolkodni, különösen, amikor tartós holmikat - például pipere- vagy épp higiéniai cikkeket - vásárolsz. Ilyenkor érdemes nagyszüleink bevált módszerét követni, megvárni a legjobb akciókat, leárazásokat, és feltölteni a készleteket. Olyan háztartási cikkeket érdemes ilyenkor beszerezni, melyek akár évekig is elállnak, mint például a dezodor, a sampon vagy éppen a borotva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyszerre több adag gazdaságosabb!

A hosszútávban gondolkodás a napi ételekre ugyanígy érvényes. Érdemes egyszerre nagyobb adagokat főzni, amit azután a hűtőben vagy a fagyasztóban tárolhatsz. Az ember nem is gondolná, mennyivel olcsóbban jön így ki. Amikor kis adagokat főz, rengeteg minden megy veszendőbe, és kerül a kukába, vagy vissza a hűtőbe, ahol aztán lassan megromlik. Ha valaki nagyobb adagokat készít, mindent felhasznál. Az étel pedig fél évig is eláll a fagyasztóban. Ha házi koszt váltja fel a menzát, azzal akár napi 500 forintot is spórolhatsz. Ezzel egy kétfős háztartásban 20 ezer forintot félre lehet tenni havonta.

Okos otthonok

Számos funkciója van a lakásnak, mely "okossá" tehető. Az úgynevezett okos otthonok lényege, hogy telefonról, egy applikáció segítségével irányítható minden elektromos szolgáltatás - a világítás, a fűtés, a hangulatzene, a kerti garázskapu, és, amit csak el lehet képzelni. Amellett, hogy az embernek egy futurisztikus film jut eszébe a hasonló házakról, ezek a funkciók maximálisan praktikusak is. Télen például sem a fűtés, sem az áram nem pörög, ha az ember nincs otthon, de nyáron is könnyű áramtalanítani a lakást a nyaralás idejére. A fűtésen éves szinten így akár 30%-ot is megspórolhatsz, aminek köszönhetően a kialakítás ára is hamar megtérül. 

telefon-telefonalas-sporolas

Spórolj a telefonszámlán!

A kapcsolatok fontosak, de a rohanó világban nagyon nehéz ápolni a barátságokat, és az ismerősök könnyen elsodródnak egymástól. Ezen segít a telefon, azonban, ha a felhívott ismerős másik szolgáltatónál van, súlyos ezreseket elvihet egy hosszabb beszélgetés. Akkor is megütheti az ember a bokáját - szolgáltatótól és csomagtól függően -, ha kifogy az ingyenes percekből. Ezen segítenek a Skype, a Viber és a hasonló, ingyenes telefonos alkalmazások, melyeknek köszönhetően bárhonnan ingyenesen telefonálhatsz, ahol van internet. Még csak az sem kell hozzá, hogy magasabb netes csomagra válts, elég, ha találsz egy ingyenes wifi-pontot. Ha sok pénzt visz el havonta a telefon, érdemes megfontolni ezt a tippet.

Így spórolhatsz 10 ezer forintot havonta

Nemcsak az áramon spórolhatsz rengeteget, számtalan apró trükkje van annak, hogy megfogd a pénzt, ha közeleg a hónap vége. Elég itt-ott lecsippenteni pár száz forintot a kiadásokból, és könnyedén félretehetsz annyit, amennyiből egy év alatt akár egy nyaralás is kijön.  

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük