Évi 25 ezer forinttal alacsonyabb lesz a villanyszámla: egyszerű, de működő tippek a spóroláshoz

Az energiatakarékossági világnapon érdemes áttekinteni, hogy mivel lehet valóban csökkenteni a számlákon.

Spórolási tippek a háztartásban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos olyan hasznos tipp létezik, ami segít látványosan spórolni a kiadásokon, és nem jár lemondással sem. Hatékony megtakarítási lehetőségek rejlenek az áramszolgáltatás területén is.

Az 1998-ban, Bécsben tartott első nemzetközi energiahatékonysági konferencia óta március 6-a az energiatakarékossági világnap, ami évről évre felhívja a figyelmet a spórolás mellett a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra is. Ennél keresve sem lehetne jobb alkalmat találni néhány működő tipp áttekintésére.

Energiatakarékos izzók

Sokan fontolgatják a cserét, de a magas árakat látva könnyű megtorpanni. Bár elsőre jelentős kiadásnak tűnik LED-izzókra váltani a hagyományos körtéket, hosszútávon működő spórolási módszert jelent, akár 80-90%-kal is kevesebbet fogyasztanak a régi izzóknál.

Egy kilowatt ára időszaktól függően 35 forint körül mozog. Egy 60 wattos izzó látszólag semmit nem számít, mindössze 0,06 kilowattot fogyaszt, ami napi négyórás világítás mellett 0,24 kilowattot jelent. Ez havonta átlagosan már 7,2 kilowatt, 252 forint, évente 3024 forint. Ez egyetlen izzóra vonatkozik.

LED-izzóval a tizede lehet

Ha egy 60 wattos izzót 6 wattos LED-re cserél az ember, máris az egytizedével, 0,006 kilowattal számolhat óránként, négy órával számolva ez napi 0,84 forint. 35 forinttal számolva pedig évente mindössze 307 forint lesz a fogyasztás, több mint 3 ezer forintot spórolva. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez több izzó cseréje esetén megsokszorozódhat, ha tehát a nappaliban, a hálóban, a fürdőszobában és a konyhában is cserél valaki egy-egy izzót, összesen a megközelítőleges 12 000 helyett 1200 forint kiadással kell számolnia, több mint 10 000 forintot megspórolva.

Készenléti üzemmód

Az köztudott tény, hogy az elektronikus eszközök stand by, vagyis készenléti üzemmódban is fogyasztanak némi áramot. Ha például valaki egy készenlétben 4 wattot fogyasztó színes tévét egy napra stand by üzemmódban felejtene, az máris 3,36 forintot jelent. Ha naponta csak egy elfelejtett órával számol valaki, év végére az összeg 51 forintot jelent úgy, hogy közben nem is használta az adott készüléket.

Egy stand by üzemmódban 5,6 wattot fogyasztó hifitoronynál szintén napi egy órával számolva 72 forintot is megközelíti az éves összeg. Ezeket lecsípve összességében tehát több száz forintokat lehet spórolni úgy, hogy az égadta világon semmi nem változott az életedben.

A legnagyobb áramzabálók

A háztartási nagygépek a legdurvább áramfogyasztók, különösen a régebbi és nem megfelelően karbantartott darabok. A legjelentősebb tételek közé tartozik az áramszámlán a hűtő és a bojler fogyasztása.

Egy villanybojler fogyasztása állapottól, nagyságtól és használattól függően változik, de a régebbi típusoknál egy 80 literes darab megközelítőleg 5 kilowattot használhat egy nap alatt. Ez 35 forinttal számolva havonta akár 5250 forintot is jelenthet, éves szinten tehát 63 000 forint lehet. A legnagyobb veszélyt ebben a vízkövesedés jelenti, ami akár 20%-ot is hozzáadhat a fogyasztáshoz, tehát ilyen esetben akár évi 12 600 forint is spórolható. Összességében tehát akár több tízezer forintot is jelenthet néhány okos döntés.

Akkor is áramot zabál, ha nem vagy otthon: 6 tárgy, amire nagyon oda kell figyelned!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük