Ne próbálj meg így spórolni: sokan hiszik, de egyáltalán nem működik
Könnyen lehet, hogy az ellenkezőjét éred el vele.

meg-van-lepve
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megannyi hasznos praktika létezik, melyek figyelembevételével látványosan tudsz spórolni a rezsin, ám sajnos nem nehéz belefutni olyan berögződésekbe sem, melyek sehová nem vezetnek, vagy egyenesen tovább növelik a fogyasztást.

Ezek pedig egyáltalán nem légből kapott szokások, a gyakori tévedéseket máig háztartások tömkelegében elkövetik, miközben a számlák újra és újra az egekbe szöknek. Pedig a sok kis megtakarítás látványos eredményt hozhatna.

Kíméletlen képernyőkímélők

Legyen szó asztali géphez tartozó monitorról vagy épp laptopról, a leggyakoribb tévhitek közé tartozik, hogy a képernyőkímélők az energiaspórolást segítik, valójában ugyanis ezeket egyszerűen a monitorok élettartamának növelése érdekében alakították ki.

Bár sokan hajlamosak egyszerűen lecsukni a laptopot, az sem igaz, hogy a készenléti üzemmódok jobbak a kapcsolgatásnál, különösen, ha több időre hagyod ott a számítógépedet vagy a többi elektronikus eszközt. Meglepődnél, milyen sokat fogyaszt egy tévé vagy egy hifi-torony kikapcsolt állapotban, áramtalanítás nélkül.

Spórolás gépi mosogatással

Sokan máig úgy vélik, a kézi mosogatás esetén sokkal kevesebb víz és áram fogy, mint a mosogatógép működése közben, holott ez nem feltétlenül van így. A mosogatógép hőfoka és a program időtartama is állítható, ezért jóval gazdaságosabb lehet az állandóan folyatott meleg víznél, viszont elindítani természetesen csak telepakolva érdemes.

A mosogatógépek egyes modelljei akár tíz liternél is kevesebb vizet használnak fel, ezzel pedig szinte lehetetlen felvenni a versenyt egy nagyobb adag tányér és edény tisztításakor.

Lecsavart fűtés: a pénztárca ellensége

Ha a fűtésen szeretnél spórolni, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy a legalacsonyabb fokozatra tekered a termosztátot, mielőtt elmész otthonról. A kihűlt lakás újbóli felmelegítése ugyanis sokkal több energiát igényel, mint a hőtartás, ezért a szakértő szerint az 1-3 °C-os hőmérséklet-különbség az ideális ilyen esetben.

Ezt is szeretjük