Így takarékoskodj a vízzel 4 egyszerű lépésben: a vízszámlád is kevesebb lesz

A fenntartható vízjövő két szabálya: használj kevesebbet, szennyezz kevesebbet!

kezet-mos
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Föld keletkezése óta ugyanaz a vízmennyiség áll rendelkezésre, nem keletkezik újabb víz, miközben a népesség az elmúlt száz évben megháromszorozódott. Nagyon fontos, hogy a víz körforgását az emberiség ne terhelje olyan szennyeződésekkel, amelyeket nem tud kezelni, mert az egészséges ökoszisztémához tiszta vízre van szükség.

Ma már számos kezdeményezéssel találkozhatunk a csomagolásmentes áruktól a műanyagmentes hónapig, azonban két fő szabályt be kell tartani az év minden napján: használj kevesebbet, szennyezz kevesebbet! Ez egyben a válasz arra, hogy mit tudunk tenni egyéni szinten nap mint nap azért, hogy biztosítsuk a fenntartható vízjövőt.

Előzzük meg a globális vízválságot!

Az év legfontosabb hazai diplomáciai eseménye, az idén október 15-17. között sorra kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 legfőbb témája a globális vízválság megelőzése, illetve az annak hatásaihoz való alkalmazkodás lehetőségeinek feltérképezése, ezen belül is a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz problémájának lehetséges megoldásainak beazonosítása lesz.

Hiszen a vízválság ma már nem csak a távoli, fejlődő országokat érinti, hanem valamelyik formájában minden országban jelen van. Itt az idő a cselekvésre egyénileg is!  De vajon mit tehet egy hétköznapi az ember azért, hogy a helyzet ne romoljon tovább, sőt hosszú távon akár jó irányba mozduljon? Az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni, és beépíteni a mindennapi életmódba.

Hasznos tanácsok a napi vízhasználathoz

  • Amikor vizet használunk - mosakodásra, WC-öblítésre, mosogatásra -, az elhasznált víz mennyiségének többszöröse keletkezik szennyvízként. Egy négytagú család esetében ez körülbelül 700 liter szennyvizet jelent egyetlen nap alatt. Aki tehát a csapvízzel spórol, duplán jót tesz.
  • Ha az ember a frissítő tusolás helyett a fürdést választja, akkor akár 60-70 liter vízzel többet használ, ezért érdemes inkább egy gyors zuhanyt venni, ami ráadásul hatékonyabb és előnyösebb is, mint a kádban ázás.
  • Egy átlagos pamuting gyártásához 2700 liter vízre van szükség, így nem árt átgondolni, hogy valóban szükség van-e egy új ruhára. Ez nemcsak a pénztárcának tesz jót, hanem a környezetnek is.
  • A modern, energia- és víztakarékos mosogatógépek átlagosan a kézi mosogatáshoz használt vízmennyiség csupán hatodát használják fel, víztakarékos mosógéppel pedig egy család évente akár kétezer litert is megspórolhat. Érdemes tehát odafigyelni, és víztakarékos háztartási eszközöket választani.

A vízzel való takarékosság mellett ugyanilyen fontos, hogy a meglevő vízkészleteket ne szennyezzük! Becslések szerint hazai szinten a keletkező lakossági hulladék négyötöde kerül rendezett hulladéktározókba, a maradék közvetlenül hulladékként vagy közvetve a földbe mosódó szennyezőanyagokkal a talajon keresztül szennyezheti vizeinket.

A szennyezés mértékét jól mutatja, hogy idén mintegy nyolc-tíz tonna, főként a határainkon túlról érkező hulladéktól mentesítették a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát a PET Kupa idei résztvevői, világszinten pedig emberek milliárdjai isznak már műanyagrészecskékkel szennyezett ivóvizet.

Fotók: Getty Images

A víz és az ember lenyűgöző viszonya

Az ember ezer szálon kapcsolódik a vízhez. Már az ősidők óta ez mozgatta a népvándorlásokat, és folyók mentén vezettek a kereskedelmi utak is, hogy sose távolodjanak el a vándorok túl messzire az élet hűvös, szomjat oltó forrásától. Ennek a különleges kapcsolatnak az időtlenségére csodálkozott rá egy fotós.

Ezt is szeretjük