Tedd a radiátor mögé, és megsokszorozza a melegét: hogyan spórolhatsz a fűtésszezonban?

A fűtésszezon alaposan megtizedelheti az ember tartalékait, de néhány trükkel lehet spórolni a számlán.

GettyImages-1191916471

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fűtésszezonra sokan aggodalommal tekinthetnek előre, hiszen az otthonok melegen tartása, különösen nagyobb alapterületű vagy belmagasságú ingatlanok esetén borsos, komoly anyagi megterhelést jelentő kiadásokkal jár.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019-ben a magyar háztartások a rendelkezésükre álló energia 72%-át fordították fűtésre, és fejenkénti lebontásban, átlagosan havi 4133 forintot költöttek vezetékes gázra. Az egyénileg szabályozható fűtés költségeiből néhány egyszerű, mégis hatékony módszerrel lehet lefaragni. Segíthetnek pár ezer forintos kiadást jelentő eszközök, de sokat jelenthet néhány mindennapi szokás megváltoztatása is a cél érdekében.

Tükörfólia, huzatfogók és szigetelés

Az egyik leghasznosabb beruházás a tükörfólia vagy radiátorfólia. Az ívet a fűtőtest mögötti falra vagy annak hátoldalára kell erősíteni. Segítségével az az elvesztegetett hőmennyiség, mely a radiátor belső oldalától a fal felé áramolna, nem vész el, és a fűtőtest azonos energiával, mégis sokszoros erővel melegíti a szoba levegőjét.

Egyszerű, de roppant hasznos találmány a huzatfogó párna is, amelyből elegáns vagy épp aranyos, állatfigurás vagy mintás verziók is kaphatók - esetleg meg is varrhatók -, így a helyiség stílusához megfelelőt szerezheti be belőlük az ember. Közvetlenül az ajtó vagy ablak alsó felénél látható réshez kell elhelyezni. A hosszúkás, kitömött alkalmatosság a nem vagy rosszul szigetelt ablakok kereténél beáramló hideg levegőt fogja fel, így némiképp megakadályozza, hogy a szoba hőmérséklete folyamatosan hűljön.

A nyílászárók szigetelését sajnos sokan halogatják, és inkább az előbbihez hasonló átmeneti megoldásokhoz nyúlnak. Pedig a szigetelésre fordított pénz hamar megtérül, ráadásul, ha valaki nem szeretne szakembert hívni, részmegoldásokkal akár maga is megpróbálkozhat: ilyen az öntapadós szilikoncsíkok felhelyezése is. A háztartási üzletekben, barkács- és építészeti áruházak, webshopok kínálatából könnyen beszerezhetőek a munkához szükséges eszközök. Korábbi cikkünkben leírtuk, pontosan hogyan kell eljárni.  Emeleti lakás esetén feltétlenül szükséges legalább plusz egy fő segítség a munkához, a balesetveszélyt jelentő magasságra való tekintettel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fűtés napközbeni szabályozása is számít

Akik spórolni szeretnének, sokan próbálkoznak a fűtés reggeli le- és délutáni felkapcsolásával, gondolván, hogy a munkában töltött órák alatt szükségtelen, hogy a fűtőtest melegítsen. Sajnos ezzel a módszerrel végül még nagyobb összeg kerülhet a számlájukra, ugyanis napközben a lakás lehűl, amit még több energia ráfordításával lehet csak visszafűteni. Okosabb, ha a fűtést csak néhány fokkal veszi vissza az ember arra az időre, amíg nincs otthon.

Ha a lakásban van programozható termosztát, akkor a lakók számára ideális módon be lehet állítani, mikor milyen intenzitású legyen a fűtés.

Két ártatlannak vélt szokás, ami felduzzasztja a fűtésszámlát

Egyes hétköznapi szokások is sokat nyomhatnak a latban. Rengetegen esnek abba a hibába, hogy szellőztetéskor csak résnyire nyitják ki az ablakot, hogy ne hűljön ki a lakás, pedig a szobákból éppen így szökik ki a meleg. Az az ideális, ha az ember sarokra tárja az ablakot, és gyors szellőztetést végez. Így ugyanis a szoba levegője gyorsan kicserélődik, ám nem hűlnek át a bútorok.

A másik mindennapos tévedés, ha a mosott ruhákat a radiátorra, és nem szárítóra teregeti ki az ember. A ruhák ugyanis felfogják a fűtőtest hőjét, és még több energiára lesz szükség ahhoz, hogy a szoba megfelelő hőmérsékletű legyen. Ugyanezen oknál fogva a foteleket és egyéb bútorokat sem érdemes a radiátor elé helyezni.

A fűtésrendszer ellenőrzése

Még a tél beköszönte előtt ellenőrizni kell a fűtésrendszert, hogy a téli, igazán hideg hónapokban is hibátlanul működjön.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük