Ajtó- és ablakszigetelés egyszerűen, házilag: így csináld, hogy se a huzat, se a bogarak ne jussanak be

Egyszerű munka, és egy délután alatt el is készülhet.

Ajtó- és ablakszigetelés házilag
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különösen az öreg házak régi ablakaira, ajtóira jellemző, hogy nem jól záródnak, de egy újabb is vesződséget okozhat, ha rosszul szerelték be.

Cserére nem mindig van lehetőség, a rossz nyílászárókkal mégis fontos foglalkozni. Sokan nem is gondolnák, mennyi energia vész el, amikor fűtésszezonban kiszökik a meleg, és besüvít a hideg szél az ablakréseken át. Így az ember bizonyos százalékban feleslegesen fűti lakását, amiért feleslegesen is fizet. Nagyobb réseken át akár rovarok is besurranhatnak, és bejuthat a por is, rontva a beltér tisztaságát. Ha a nyílászáró rosszul szigetel, a zajok is könnyebben szűrődnek ki és be.

Ablak- és ajtószigetelés házilag

Természetesen szakembert hívni jó ötlet, ám aki így tesz, az borsos kiadásra is készülhet. Jó hír azonban, hogy az ajtó- és ablakszigetelés akár házilag is megvalósítható, ami egy jóval pénztárcakímélőbb megoldás. Bármely építészeti áruházban elérhetők különböző szigetelőeszközök, és a munka sem nehéz.

Többféle módon is szigetelhetők a nyílászárók. Az egyik ismert módszer a sziloplasztos szigetelés, melynek során sziloplasztot nyomnak a keretre, ami zárás után a réseknek megfelelő formájúra szilárdul. Ez a szigetelőanyag azonban hosszú távon nem jó megoldás, mivel egy idő után olyannyira megkeményedik, hogy nem tölti be megfelelően funkcióját. Ellene szól az is, hogy nehéz eltávolítani, ha friss csíkokat nyomnál a helyére. Érdemesebb öntapadós szigetelőcsíkot vásárolnod, melyet a matricákhoz hasonlóan kell az ablakkeretre ragasztani. Az ilyen csíkokból sem a polifoam, sem a szivacs nem lesz tartós megoldás, az UV-től, nedvességtől és hőmérséklet-ingadozástól sem sérülő gumi azonban több, akár 8-10 évig is bírja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen szigetelőcsík kell az ajtóra és az ablakra?

Az építészeti áruházakban, nyílászáróüzletekben, és egyes háztartási boltokban többféle formájú és méretű öntapadós szigetelőcsík kapható. Létezik univerzális, valamint keresztmetszetük szerint számos egyéb típus.

A P-, D-, illetve E-profil - keresztmetszetük az adott betűk formájára hasonlít - különböző fokozatú segítséget jelentenek az 1-7 milliméter nagyságú rések megszüntetésében. Az E-profil a kisebb, a P-profil a valamivel nagyobb, a D-profil a nagy rések kitöltésére alkalmas ajtók és ablakok esetében egyaránt. Fontos, hogy ne vegyél se kisebb, se nagyobb átmérőjű csíkot, mint amekkora szükséges. Ebben segíthet a gyurmateszt: fél diónyi gyurmát tegyél a keretre, zárd be a nyílászárót, majd nyisd ki: a gyurma nyomódásából láthatod, mekkora a kitöltendő rés. Ha bizonytalan vagy, vidd magaddal a gyurmadarabokat, és kérd az eladó segítségét. Biztosan készséggel válaszol minden egyéb felmerülő kérdésedre is.

A keretek hosszát is mérd le előre, és számold ki, mennyi szigetelőre lesz szükséged. Jó, ha egy kicsivel többet vásárolsz a kelleténél.

A csíkokat tekercsekben, illetve méterben is árulják. Több színben is elérhetők, az esztétikus kivitelezés érdekében érdemes az ablakkeret árnyalatának megfelelőt választani.

Hogyan kell felhelyezni a szigetelőcsíkot?

A felhelyezés gyerekjáték, de ahhoz, hogy igazán tartós legyen, fontos megfelelően eljárni. A keret, amelyre a csík kerül, portól és kosztól mentes kell, hogy legyen, máskülönben nem tapad jól. Először tehát tisztítsd meg a kereteket. Ha van időd megvárni, amíg teljesen megszárad, akkor tedd ezt nedves, tisztítószeres ruhával. Ha inkább gyorsabb lennél, választhatsz valamilyen gyorsan párolgó, alkoholos tisztítószert is.

A szigetelőtekercsben általában kettő-három csík fut párhuzamosan egymás mellett. Válassz le óvatosan egyet, vágd méretre, és fokozatosan eltávolítva a ragasztófóliát, helyezd fel az ablak- vagy ajtókeret záródófelületére. Ezt rózsaszín nyíllal mutatjuk az alábbi képen.

Vigyázz, hogy a szigetelés ne gátolja az ablak záró alkatrészeinek szabad mozgását! Ha felhelyezted, kezeddel vagy egy kanál hátuljával nyomkodd is le alaposan a csíkokat a biztos tapadás érdekében! Várj pár percet, mielőtt bezárnád az ajtót, ablakot! Előfordulhat, hogy kis többletenergia kell majd hozzá, de ez a felhelyezett csíkok miatt természetes.

Akár egy délután alatt is végezhetsz otthonod nyílászáróinak szigetelésével, így megakadályozva, hogy a huzat vagy a bogarak bejussanak. Fontos, hogy a munkát óvatosan végezd, megfelelően stabil létrát használj, és emeleti lakás esetén légy fokozottan óvatos a nyitott ablakoknál! Dolgozz lehúzott redőnynél, és jó, ha van melletted valaki, aki segíthet!

Vintage ajtódíszek

A szigetelés után jöhet egy kis dekorálás? Készíts csodaszép virágdíszt az ajtódra, vintage stílusban. Adunk egy kis inspirációt.

Mutatós vintage ajtódíszek maradékokból egyetlen délután alatt: nem kell hozzá kézügyesség

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük