Milyen gyakran és meddig szellőztessünk: így a legjobb a szervezetünknek
A szellőztetésre nem csak azért van szükség, hogy kellemesebb legyen bent a levegő.

GettyImages-998518486
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem látszik meg, mégis hozzájárul a lakás tisztaságához a szellőztetés, hiszen valahányszor kinyitjuk az ablakot, frissül a benti levegő.

A szellőztetést télen-nyáron, esőben, hóesésben, forróságban sem szabad elhanyagolni, hiszen nemcsak a közérzetünk, de egészségünk is megkívánja, hogy ne áporodott, párás és elhasznált, hanem jó levegő vegyen körül bennünket az otthonunkban: de mikor, milyen gyakran és meddig érdemes szellőztetni?

Milyen gyakran érdemes szellőztetni?

A szellőztetést napi rendszerességgel szükséges elvégezni, de nem elegendő egyszer. Reggel, felkelés után és este, lefekvés előtt rutinszerűen szellőztessük ki a hálószobát. Próbáljuk meg akkorra időzíteni, amikor még, illetve már nincs nagy forgalom. Ha pár percig ablakot nyitunk, a szoba levegője a nap további részére, illetve az elkövetkezendő kellemesebb alvás érdekében felfrissül.

A reggeli-esti szellőztetés mellett további szellőztetésekre is szükség van. Ha egész nap a lakásban vagy egy helyiségben tartózkodunk, mosunk, főzünk, a levegő elhasználódhat, párásodhat, ezért 2-3 óránként érdemes nagyobb szellőztetést végezni.

Hogyan szellőztessünk?

Nyissuk sarokra az ablakokat, és hagyjuk úgy néhány percig. Ha gyerek van a háznál, maradjuk a nyitott ablak mellett, elkerülendő, hogy baleset történjen.

A szellőztetés módját attól is függően érdemes megválasztani, hogy milyen a kinti időjárás. Ha téli hideg van, vagy tavaszi-nyári jó idő, más-más módon érdemes szellőztetni. A hűvös időben válasszuk a gyors szellőztetést, azaz tárjuk az ablakot sarokig, és hagyjuk így pár perc erejéig, majd csukjuk be. Ha így teszünk, a levegő cserélődik, viszont a bútorok és falak nem hűlnek át, tehát nem pocsékoltuk el a szoba fűtését.

Jó időben mindeközben a sarokra tárt ablakot nem muszáj teljesen visszazárni, érdemes huzamosabb ideig nyitva hagyni. Erre remek megoldás az ablak buktatása, ami folyamatos beáramlást tesz lehetővé. Téli hidegben ezt ne alkalmazzuk, mert ezzel a megoldással a szoba melege egyszerűen kiszökik a lakásból, és gyakorlatilag hiába fűtünk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért fontos az egészségünknek a szellőztetés?

A megfelelő szellőztetés elengedhetetlen az egészség szempontjából. Hiányában a szervezet, az agy oxigénellátása rosszabb. Ez fáradékonyságot, aluszékonyságot, szellemi lassúságot okozhat. A párás, áporodott levegő mindemellett a penészesedés melegágya is, ami ugyancsak egészségtelen.  Ha nem szellőztetünk elégszer, a lakásban felszaporodhatnak bizonyos allergének is, amelyek idővel légúti panaszokat okozhatnak.

Ha elhasználódott a levegő, borúsabb a hangulat is. Az ember idegesebb, ingerlékeny, álmos, fáradékonyabb lehet. Elégszer szellőztetni tehát nemcsak egészségünk és közérzetünk, de hangulatunk érdekében is fontos.

Szobanövények penészedés ellen

A megfelelően szellőztetett lakás csak egy megoldás a lakás penészesedése ellen: szobanövények is segíthetnek benne, például ezek.

Ezt is szeretjük