Kiderült: ennyi spórolt pénze van egy átlagos huszonévesnek ma Magyarországon

Felmérték a 19 és 29 év közötti magyar fiatalok megtakarítását.

fiatal-no-penz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Átlagosan 418 ezer forint megtakarításuk van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak a 2019 harmadik negyedévi adatok szerint, ezen belül a 19-25 évesek 220 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 évesek átlagosan 800 ezer forinttal.

A K&H ifjúsági indexének tavalyi harmadik negyedéves adatai alapján a 19-29 éves férfiak 65%-a, míg a nők 42%-a rendelkezik megtakarítással. A tudatos megtakarítás 27%-ukra jellemző, ők már hónap elején félreteszik a kívánt összeget. A hónap végén megmaradt pénzt 23% teszi el, 32% csak alkalmanként takarít meg, 18%-ra tehető azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tesznek félre.

Tudatosabbak a fiatalok, de jobban félnek

A függetlenedési szándékot a takarékoskodás célja is jól mutatja: a megtakarító fiatalok fele lakáscéllal tesz félre. Bár a K&H ifjúsági indexe szerint a magyar fiatalok körében a pénzügyi tudatosság folyamatosan javul, egyre gyakoribb a szorongásuk is például a váratlan kiadások, a betegség miatti bevételkiesés és a tartozások miatt.

A pénzintézet közleménye szerint alátámasztja ezt a Finra Investor Education Foundation felmérése is, amely szerint az amerikai fiatalok 63%-a számolt be nagymértékű stresszről, ha a pénzügyeire gondol. A kutatások eredménye szerint a fiatal felnőtt korosztály - 18-34 éves - pénzügyi kultúráját három viselkedési csoport jellemzi: az óvatos megfontoltak, az elégedett kockáztatók és az aggódó költekezők. A legutóbbi csoportba a fiatal felnőttek egynegyede tartozik.

A közlemény idézi Horváth Magyary Nórát, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: megfelelő tudással a fiatalok is jól kezelhetik pénzügyeiket. Hozzátette: az általános iskolákban már évek óta szervezik a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedőt, amely megismerteti a gyerekekkel az alapvető pénzügyi fogalmakat.

Fotók: Getty Images

Így foghatsz meg havonta tízezret néhány egyszerű trükkel

Nem olyan nagy ördöngösség lecsípni itt-ott a költségvetésből. Néhány egyszerű, könnyű trükkel sokkal többet spórolhat az ember, mint azt gondolná. Egy év alatt akár egy kisebb nyaralás ára is összejöhet.

Ezt is szeretjük