Magyar fiatalok vallottak a pénzről: így gondolkodnak róla a 30 év alattiak
Hogyan gondolkodik a fiatal generáció a pénzről? A friss felmérésből kiderült.

penzt-vesz-le
beauty and style
Top olvasott cikkek

A harminc év alatti felnőtt fiatalok az átlagnál kevésbé tartják fontosnak az öngondoskodást nagyobb céljaik eléréséhez, igaz, minden ötödik fiatal úgy véli, nem is rendelkezik elegendő pénzügyi ismerettel az öngondoskodás szükségességének megítéléséhez. Ugyanakkor személyes pénzügyi tanácsadásra, egy hiteles szakértő segítségére ők a legnyitottabbak - derül ki a SIGNAL IDUNA Biztosító megbízásából készült felmérésből.

Míg a magyarok többsége fontosnak tartja minden nagyobb célja eléréséhez az öngondoskodást, addig a 18-29 év közöttieknek - továbbiakban fiatalok - csak valamivel több mint harmada - 35,4% - ismerte fel annak fontosságát az országos, reprezentatív kutatás eredményei szerint. Közel 28% szerint nincs szükség öngondoskodásra: úgy véli, hogy majd megoldja valahogyan, ha szüksége lesz rá.

Majdnem minden ötödik fiatal - 21,3% - a saját bevallása szerint nem rendelkezik elegendő pénzügyi ismerettel az öngondoskodás szükségességének megítéléséhez. A teljes lakossághoz hasonlóan többségük - 57,5% - az általános anyagi biztonságot tartja az egyik legfőbb távlati célkitűzésének, ezek után náluk az élménygyűjtés, az utazás, szórakozás, valamint a családalapítás, gyermekvállalás célok következnek a sorban.

Az időskor anyagi hátterének megteremtését a megkérdezettek kevesebb mint 30%-a említette az első három helyen, közel ugyanannyian, ahányan a tanulást. Utóbbit érthető módon a fiatalok sokkal nagyobb arányban tartják fontosnak, mint a többi korosztály.

Eltérő vélekedések a megtakarításokról

A fiatalok közül csak minden harmadik véli úgy, hogy a megtakarítást érdemes minél előbb elkezdeni, és hosszabb időn át, kisebb összegeket félretenni. Optimális esetben már munkába álláskor el kell kezdeni az öngondoskodást, minden negyedik szerint elég családalapításkor, sőt 22% szerint elegendő 45 éves kor felett.

Bár a fiatal felnőttek több mint 30%-a semennyit, vagy legfeljebb havi ötezer forintot tud félretenni, ugyanakkor az idősebb generációkhoz képest a fiatalok körében jóval nagyobb azok aránya - 11% -, akik havi 100 ezer forintnál is többet tudnak félretenni - vélhetően többségük a mamahotelben lakók közé tartozik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Míg a lakosság egésze szerint átlag 19,8 millió forint megtakarítást kellene a megfelelő életszínvonalú nyugdíjas évekhez a munkában töltött évek alatt felhalmozniuk, addig a fiatalok ennél sokkal magasabb összeget, átlag 27,7 millió forintot tartanak e célra szükségesnek.

A fiatalok ismerik a lehetőségeket

A fiatalok fele úgy véli, hogy nem lesz elegendő állami nyugdíja a kényelmes megélhetéshez, további 30% pedig egyáltalán nem tudja, mire számítson. Tehát összességében ők sem optimistábbak a teljes lakossághoz képest, ahol a 70% nem számít elegendő állami nyugdíjra. Nagyon sok fiatal - 38,6% - nincs tisztában azzal, hogy mikor mehet majd egyáltalán nyugdíjba. A megkérdezettek harmada szerint legalább hetvenéves koráig kell majd dolgoznia.

Száz fiatalból 93-an ismerik a nyugdíj-megtakarítási lehetőségeket. Az egyes termékek közül legtöbben az önkéntes nyugdíjpénztárakat - 86,6% - ismerik, amit a nyugdíj-előtakarékossági számla - 81,1% - és a nyugdíjbiztosítások - 74,8% - követnek. A fiatalok döntő többsége ugyanakkor nincs tisztában a termékekhez kapcsolódó adójóváírás lehetőségével, ami a nyugdíjbiztosítások esetében évi 20%, maximum 130 ezer forintot jelent.

Jól jönne a pénzügyi tanácsadás

A felmérés szerint a fiatalok körében a legmagasabb azok aránya, akik úgy vélik, nem rendelkeznek elegendő pénzügyi ismerettel megtakarítások terén. Arra a kérdésre, hogy mi lehetne az a döntő érv, ami az öngondoskodás megkezdésére ösztönözné, minden ötödik azt mondta, hogy a személyre szabott pénzügyi tanácsadás segítené őt ebben. Majdnem ugyanennyien mondták azt, hogy az embernek magától kellene belátnia, hogy nincs más választása.

Az idősebb korosztályhoz képest jóval többen - 12,6% - igényelnék, hogy egy hiteles szakértő elmondja nekik, hogy milyen jövő áll a generációja előtt. Megtakarítás, befektetés témában a fiatalok közül nagyjából ugyanannyian hallgatnának szülők, rokonok tanácsára - 22,8% -, mint ahányan pénzügyi szakértőkre - 20,5%. A többi korosztályhoz képest sokkal többen említették ugyanakkor hiteles információforrásként a reklámokat - 22% - és az interneten fellelhető cikkeket - 15,7%.

Fotók: Getty Images

Spórolás karácsonykor

Karácsony környékén különösen érdemes odafigyelni a pénzre. Erre mutatunk néhány hatékony spórolási tippet, melynek segítségével egyetlen hónap alatt össze lehet rakni akár a karácsonyi ajándékok árát is.

Ezt is szeretjük