Van, ahol már egyáltalán nem használnak készpénzt: hogyan fizetünk a jövőben?
A készpénz-helyettesítő eszközök egyre elterjedtebbek a világban. Ismerd meg őket!

no-fizet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fizetőeszközök évezredek óta hozzátartoznak az emberiség mindennapjaihoz. A cserekereskedelemből gyorsan eljutottunk a pénz megjelenéséig, majd a 20. században a nyugati országokban elterjedt a bank- és hitelkártya-alapú fizetés, Afrikában sms-sel vásárolnak, Kínában pedig a közösségi médiát és a QR-kódot hívják segítségül az emberek a boltokban.

A QR-kódos fizetés következő mérföldköve pedig hamarosan elsőként Magyarországra érkezik, és a fejlődés nem áll meg: újabb és újabb lehetőségek segítik az emberiséget abban, hogy még egyszerűbben, gyorsabban és biztonságosabban kezeljük mindennapi pénzügyeinket. Az alábbiakban a készpénzmentes fizetés evolúcióját és kontinensenként változó formáit vesszük górcső alá.

A pénz mint fizetőeszköz már az egészen korai civilizációkban is jelen volt. Az európai-közel-keleti kultúrában nagyon hamar a nemesfémek töltötték be a pénz szerepét, a 19. században pedig megjelentek az első bankjegyek. A fejlődésnek innentől kezdve nem lehetett határt szabni: míg évszázadokig alig volt változás a területen, az elmúlt évtizedekben felgyorsult a fizetőeszközök innovációja.

A műanyag forradalma

A 20. század bővelkedik kreatív pénzügyi megoldásokban, ami nem mellőzi a változatos anyaghasználatot sem. A papírpénzeket például 1988 óta számos helyen a tartósabb és ezáltal fenntarthatóbb polimer anyagból készített bankjegyekre cserélték. Napjainkban már közvetlen szomszédunkban, Romániában is ilyen, műanyagra nyomtatott formában igyekeznek a készpénznek tartósságot biztosítani, van élet azonban a bankjegyeken túl is. 

A teljesen új gondolkodás és a készpénztől való elszakadás első lépése a mai értelemben vett hitelkártya 1958-as megjelenése volt, az első bankkártya pedig 20 évvel később, 1978-ban került használatba. Aztán idővel a kártyás fizetés módja is egyre biztonságosabb és gyorsabb lett az IBM által fejlesztett mágneses szalagnak, majd a 2015-től nemzetközi szabvánnyá vált chiptechnológiának köszönhetően, mely a paypass fizetést is lehetővé tette. 

A fizetőeszközök fejlődésének még közel sincs vége, hiszen ma már akár a telefonon is tárolhatók a bankkártya, hitelkártya adatai, és így még egyszerűbben fizethet bárhol az ember, akár még az órájával is. Míg nyugaton elsősorban a kártyához kötött elektronikus fizetési módok terjedtek el, addig Ázsiában és a fejlődő országokban egészen mást részesítenek előnyben. De mi várható még a fizetőeszközök terén a következő évtizedekben? Egyáltalán: a jövőben vagy a jelenben keressük a választ kérdésünkre?

A cikk az ajánló után folytatódik

Parkolás indítása a sivatagból?

A hazánkban leginkább városi parkolás kiegyenlítésére használt rendszer más kontinensen szinte az egyetlen megoldás a fizetésre. Afrikában bankkártyát nem, sms-t azonban bárhol használhatunk, ha vásárolni szeretnénk. Kenya úttörője volt az sms-fizetéseknek, nemcsak Afrikában, hanem világszerte. Az M-PESA - mobilpénz - 2007-ben indult el, és 2014 februárjától már több mint 16 millió felhasználója volt az országban.

Mivel ezen a területen a lakosság többsége nem fér hozzá banki szolgáltatásokhoz, az sms jelenti számukra a kiskaput az elektronikus fizetésben. A szolgáltatás az elmúlt években már több mint 12 afrikai országban megjelent, és a fejlődő országok fő fizetési formájává vált. De elérhető Albániától Indiáig számos államban, sőt, több kelet-európai országban, például Romániában is. 

Ahol chatprogram nélkül lehetetlen kenyeret venni

Míg mi, európaiak a kártyás fizetés fejlesztésével voltunk elfoglalva, addig szépen csendben egy teljesen új fizetési mód tarolta le a kínai piacot. Az ázsiai országban rengeteg aktív felhasználója van az AliPaynek, nem beszélve arról, hogy 2011-ben létrejött a WeChat közösségi médiaplatform, amely valójában ma már mindenre jó: üzenetküldésre, képek és videók megosztására, zenehallgatásra.

Ezenkívül a felhasználók pénzt küldhetnek ismerőseiknek, számlákat fizethetnek, jótékonykodhatnak, ételt és Ubert is rendelhetnek vele. Szinte mindenki, még a legszerényebb körülmények között élők is ezt a rendszert használják bevételeik és kiadásaik kezelésére és a mindennapi fizetésre. A rendszernek közel egymilliárd regisztrált felhasználója van. A működés egyszerű, QR-kód-alapú, a legfontosabb előnyének pedig a megbízhatóságot tartják az emberek.

Magyar innováció

2020-ban egy magyar fejlesztés teszi elérhetővé a jövő fizetőrendszerét, amely innovatív, és teljes kontrollt biztosít a pénzügyek felett, megbízható, valamint egyszerű és olcsó is lesz. A pár hónapon belül elinduló BlockBenPay egy mobilalkalmazás használatával - a bankokat kihagyva - biztosít lehetőséget az azonnali, biztonságos fizetésre QR-kód segítségével.

Fotók: Getty Images

A banki ügyintézés is teljesen átalakulhat

Nő az igény az online banki szolgáltatásokra, a magyarok 78%-a egyre ritkábban keresi fel a bankját személyesen. A pénzügyi piacon újonnan megjelenő globális szereplők hatalmas ügyfélbázisukkal, egymásra épülő szolgáltatásaikkal új szintre emelik a versenyt.

Ezt is szeretjük