Így spórolj az élelmiszeren anélkül, hogy hiányérzeted lenne: 10 dolog, amire figyelj bevásárláskor

A bevásárlás során kis tudatossággal tehetsz azért, hogy pénztárcád vastagabb maradjon.

Spórolás élelmiszeren
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akinek nincs átlagon felüli fizetése, esetleg az összege nem követte az inflációt, az különösen megérezhette, és tapasztalhatja is mindennap az egyre csak növekedő árak súlyát. Nem csoda, ha az ember pénztárcakímélő módszereken kezdi törni a fejét.

Sokan azt vallják, hogy élelmiszeren nem akarnak spórolni, hiszen fontos az egészséges és változatos táplálkozás, és ami az asztalra kerül, az valóban táplálja a testet, és nyújtson örömet a léleknek is. Azonban az ennivalókon is lehet spórolni, csupán meg kell találni a módját, hogyan lehet ezt úgy megtenni, hogy az embernek ne legyen hiányérzete.

Spórolás az élelmiszeren

A következő tíz tippet bevásárlás közben érdemes bevetni: kellemes meglepetés lesz, hogy mennyivel kevesebbet kérnek a végén a kasszánál.

1. Készíts bevásárlólistát, és ragaszkodj hozzá minden körülmények között. Ne hagyd magad elcsábítani, csak azt vedd meg, amit előzőleg leírtál. Jó, ha nem éhesen mész a boltba, mert úgy több dolgot kívánsz meg, mint amit venni akartál.

2. Hogyan írd a listát? Gondold át előre, tételesen, melyik nap mit fogsz vagy fogtok fogyasztani, abból pontosan mennyi szükséges. A lista segít, hogy azt és annyit vegyél, ami és amennyi kell, így nem halmozol feleslegesen élelmiszereket, melyek, ha elromlanak, felesleges pénzkidobást és élelmiszerpazarlást is jelentenek.

3. Figyeld az akciókat! Amikor a bevásárlólistát írod, ellenőrizd az interneten az egyes üzletek akcióit, és olyan élelmiszereket válogass a listádba, melyek az adott héten olcsóbban vásárolhatók meg.

4. Azt is érdemes megnézned, hogy egy vágyott termékből nem készítenek-e olcsóbb, de elfogadható verziót. Két gyártó árai között nagy lehet az árkülönbség.

5. Jó tudni, hogy a boltok polcain mindig a drágább élelmiszerek vannak szemmagasságban, és az olcsóbbak fent vagy alul. Nézz körül alaposan, hogy a kívánt élelmiszert a lehető legjobb áron szerezhesd be.

6. Érdemes egy kicsit számolgatnod: a nagyobb kiszerelésű élelmiszer - és általában a termékek - megvásárlásával jobban jöhetsz ki, mint a kisebb kiszerelésűekkel. Például két kisebb csomag tészta drágább lehet, mint egy nagy csomag.

7. Használj kuponokat, pontgyűjtő kártyákat, ezekkel ugyanis rengeteg pénz maradhat a zsebedben. Nézz utána, melyik üzlet milyen lehetőségeket kínál.

A cikk az ajánló után folytatódik

8. Kis élelmiszerboltok helyett menj nagyobb szuper- vagy hipermarketekbe! Noha a kisebb boltok számára is fontos a bevétel, ha spórolni akarsz, akkor ugyanazokat az ételeket olcsóbban kaphatod meg a sorolt helyeken. Ha mégis kisebb üzletekbe mész, akkor mérd fel, hogy a közeli boltok közül melyik mit árul jó áron. Megér plusz 5-10 perc sétát, hogy több pénz maradjon a zsebben.

9. Fontos, hogy a pénztárcakímélés miatt ne mondj le a zöldségekről és gyümölcsökről. A kulcs az, hogy mindig az adott időszakban aktuális terményekből vegyél. Amikor ezeknek javában tart a szezonja, olcsóbb megoldást jelentenek. Természetesen olykor az is belefér, hogy friss helyett konzervzöldségekből, -gyümölcsökből főzz. Válassz megbízható márkákat, és alkoss otthon kukorica, gomba, bab vagy épp borsó felhasználásával különböző fogásokat.

10. Jó ötlet, ha magad is megpróbálkozol a zöldségtermesztéssel. Ha van kerted, a helyszín adott, de ha nincs, az erkélyen is nevelhetsz például paradicsomot, paprikát.

Spórolnál még a konyhában?

Vess egy pillantást a következő cikkre is, melyben leírtuk, hogyan takaríthatsz meg pénzt az energiafelhasználáson.

Sok áramot, sok pénzt spórolhatsz a konyhában ezekkel a trükkökkel: 10 ötlet, amit érdemes követni

Ha valaki pénzt szeretne spórolni, a konyhában is megteheti kis tudatossággal.

Elolvasom
Ezt is szeretjük