Így tárold a lisztet, hogy tovább friss maradjon: 6 alapélelmiszer, aminek kitolható az eltarthatósága

6 alapélelmiszer, ami tovább lesz fogyasztható, ha jól tárolod őket.

Élelmiszer-szavatosság nyújtása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az élelmiszerek szavatosságát fontos figyelni, a csomagoláson látható dátum sok esetben nem szentírás, az kitolható.

Mindig jó, ha van otthon némi plusz élelmiszer, amihez nyúlhat az ember, ha főzne valamit, de nem volt ideje bevásárolni. Fontos, hogy legyen például plusz liszt, étolaj, száraztészta, tartós tej és konzerv, melyek sokoldalúan felhasználható alapot adnak különböző ételek készítéséhez.

Élelmiszer-szavatosság nyújtása

Jó tudni, hogy az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett szavatosság megfelelő tárolás esetén kitolható. A Nébih útmutatója felhívja a figyelmet, hogy van különbség a minőségmegőrzési dátum és a fogyaszthatósági dátum között.

A minőségmegőrzési idő eszerint a tartósabb termékeken szerepel, és nem jelenti feltétlenül, hogy a dátumon túl az élelmiszer már nem ehető. Ahogy a kifejezés is sugallja, ilyen dátum esetén a minőség változhat, ám, ahogy a Nébih kiemeli, bontatlan, sértetlen csomagolású, megfelelően tárolt élelmiszer esetén az még jó ideig fogyasztható lehet.

Amennyiben az élelmiszeren fogyaszthatósági dátum szerepel, azt komolyan kell venni, és nem szabad túllépni még akkor sem, ha az élelmiszer a leírásában szereplő körülmények szerint, sértetlen csomagolásban volt tárolva.

Eddig tolható ki a szavatosság

A Nébih említett útmutatójában számos élelmiszerre vonatkozóan megadja, hogy megfelelően tárolva meddig fogyasztható, miután a csomagoláson jelzett dátum szerint már lejárt.

  • A liszt a csomagoláson szereplő dátumon túl kilenc hónappal fogyasztható.
  • A napraforgó-étolaj és a sertészsír fogyaszthatósága két hónappal tolható ki.
  • A száraztészta a jelzett idő után kilenc hónappal is fogyasztható.
  • A rizs kilenc hónappal a szavatossági időn túl is jó marad.
  • A konzervek sem járnak le akkor, amit rájuk írnak: még egy évvel a feltüntetett idő után is ehetők.
  • A lekvár hasonlóképp fogyasztható marad egy évvel a jelzett dátum után.

Így tárold ezeket az élelmiszereket

A liszt csomagolása nem zár tökéletesen, azt légmentesen záródó edényben kell tartani, száraz, hűvös helyen, napfénytől és melegtől távol. Amennyiben a fiókba kerül, az lehet üvegedény is, de ha nem, okosabb fém- vagy kőtárolót választani.

Ha a lakás könnyen felmelegszik, a napraforgóolajat jobb hűtőben tartani, mint szobahőmérsékleten, ugyanis így sikeresebben tolható ki a fogyaszthatósága. Felhasználás előtt fél órával érdemes elővenni, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. Ami pedig a sertészsírt illeti, hűtőben sokáig jó marad, ám még jobb, ha hűvös kamrába, egy jól záródó zsírosbödönbe kerül.

A bontatlan száraztészta vagy rizs csomagolása elvileg légmentesen zár, de lehet rajta egy apró sérülés, ezért ezeket okosabb áttölteni egy légmentesen záródó tárolóedénybe. Ez lehet üveg, kerámia vagy fém is, a lényeg a nedvességtől és párától mentes közeg. Felbontás után a tészta és a rizs semmiképp ne maradjon eredeti zacskójában!

A konzerveket száraz, hűvös, napmelegtől védett helyen kell tárolni. A lekvárokat hasonlóképp. Utóbbi esetében fontos, hogy a levegő ne legyen párás, nyirkos, mert az a lekvár gyorsabb romlását eredményezheti.

Meddig jó a cukor, a liszt vagy az étolaj?

Az árstop miatt sokan betáraznának ezekből, de érdemes mindenek előtt megismerni, meddig állnak el ezek az élelmiszerek.

Meddig áll el az étolaj, a liszt vagy a cukor? Érdemes az árstop miatt betárazni belőlük?

Bizonyos alapanyagokból érdemes nagyobb mennyiséget is tartani otthon.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük