Így spórolj egyszerűen a konyhában: hetente ezreket takaríthatsz meg, ha megfogadod őket
Ha szeretnél kevesebbet költeni, a konyhában is spórolhatsz néhány módszerrel.

GettyImages-1033774234
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt szokták mondani, hogy sok kicsi sokra megy, és ez a pénzügyekre is igaz: ha néhány ponton tudatos spórolásba fog az ember, és sikerül egy keveset lefaragnia a költéseiből, végül meglepően sok pénz maradhat a zsebében.

A konyhában például sokat lehet karcsúsítani a kiadásokon, ami mindig fontos, de különösen napjainkban, az egekbe szökő infláció miatt válik égetővé. Végigvesszük, pontosan hogyan lehet spórolni a konyhában.

Trükkök a bevásárlás során

A bevásárlás kulcsfontosságú a spórolás szempontjából, hiszen ezen a ponton mindent el lehet rontani. Mielőtt sor kerülne rá, szükség van egy alaposan átgondolt listára, melyhez mindenáron ragaszkodni kell. Fontos, hogy se a vennivalók összeírása közben, se a vásárlás alatt ne legyünk éhesek, mert úgy jóval több termék landolhat a kosárban.

Azok számát egy másik trükkel is kordában lehet tartani. Tolható kosár helyett érdemes kisebb kosárral járni a polcok között, mert az hamarabb megtelik, míg az előbbi hatalmas méreténél fogva azt a hatást kelti, mintha még alig került volna bele valami. Ha kerekes helyett karban vihetőt választ az ember, gyarapodó súlya figyelmezteti, ha kezd túlzásokba esni, és arra ösztönzi, hogy igyekezzen a bevásárlással. Amennyiben az üzlet közel van, hasznos gyalog menni, mivel így nemcsak a benzinen takarékoskodhat az ember, de a csomag nehézségével is kalkulálnia kell: tudja, hogy ha túl sok mindent vásárol, akkor nem bírja majd hazavinni.

Sokan választják a netes bevásárlást. Ez nem túl jó ötlet azok számára, akik hajlamosak a túlköltekezésre, hiszen a fotel kényelméből kellemes válogatni, és a kosár kapacitása mérföldekkel meghaladja egy valódi kosárét. Az online bevásárlás nekik nagy kiadással járhat, nem is beszélve az esetleges szállítási költségekről. Természetesen azok számára, akik a boltok polcait és a csomagolásokat nézegetve impulzusvásárlásra hajlamosabbak, tudatosabb megoldást jelenthet egy jól összeállított lista alapján rendelni, előzetesen megkeresve a legolcsóbb opciókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Saját márkás termékek

Egy idő után mindenkinél kialakul, melyik márkákért nyúl, amikor a boltok polcainál és hűtőszekrényénél válogat. Ezekhez általában ragaszkodik az ember, és nem szívesen váltana olcsóbbra, az áruházláncok saját márkás termékeit pedig sokan kerülik.

Ezt a makacs ragaszkodást, rossz beidegződést érdemes elfelejteni, és esélyt adni az ilyen termékeknek is. Noha régebben bizonyos termékek minősége valóban gyengébb volt, mára ez sok esetben változott, és felzárkóztak a drágábbak mögé. A saját márkás ennivalók és háztartási eszközök, szerek sokkal megfizethetőbbek, és egyáltalán nem törvényszerű, hogy rosszabbak. Egyes termékeket az ismert és közkedvelt gyártók állítják elő, amiről a leírásukban lehet meggyőződni.

Mi legyen a maradékkal?

Ezt a kérdést sokszor felteszi magának az ember, hiszen megesik, hogy több étel készül, mint amennyi elfogy, és egy-egy adag belőle a kukában végzi, vagy egyszerűen túl sokat vett belőle az ember, és félő, hogy megromlik. Főzéskor és vásárláskor egyaránt fontos előre végiggondolni, hogy pontosan mennyi ennivalóra lesz szükség, mennyi fogyhat el reálisan. Ha mégis kimaradna valamennyi, az ne kerüljön a hűtőszekrény leghátsó zugába, mert elfelejtődik: inkább újra kell gondolni!

Sok olyan étel van, ami három napon belül egy másikban születhet újjá. Pörköltből például ízletes gulyásleves készülhet, a főzelékből botmixer és plusz folyadék segítségével krémleves fő. A főtt krumpli burgonyapüréként vagy hercegnőburgonyaként születhet újjá. A sült hús szeleteit fel kell csíkozni, majd salátában, szendvicsben tálalni. A natúr rizsköret felhasználható rakott ételekben vagy töltött káposztához, a szikkadt kifliből pedig ínycsiklandó mákos guba készülhet. Csak egy kis fantázia szükséges, és kevesebb ennivaló végzi a kukában. A legjobb mégis kevesebbet vásárolni.

Spórolás a vízzel

A konyhában rengeteg víz fogy, mivel sok mindent kell megmosni, elmosogatni, vízben főzni. Érdemes végiggondolni, hogy egyazon vízmennyiséget hányszor és mire lehet felhasználni. Ha egy edényt teszünk a csap alá, akkor a zöldségmosás közben felfogott víz később a még héjas burgonya megmosására is alkalmas lesz. A leszűrt zöldségfőzővíz hasonlóképp hasznosítható.

Kézi mosogatás helyett okosabb víz- és energiatakarékos mosogatógépet alkalmazni, így jóval alacsonyabb lesz a fogyasztás. Ha valaki mégis kézzel mosogat, az öblítést egy külön edényben érdemes végezni, hogy a vizet azután áttölthesse felmosóvíznek a vödörbe. Ha a munkafolyamatok sorrendje megfelelő, rengeteg víz pazarlását el lehet kerülni.

Spórolás az árammal

Az árammal is lehet spórolni. Hagyományos fazék helyett hasznos kuktát használni, mivel az jóval energiatakarékosabb. Számos remek kuktás receptet lehet találni az interneten.

Ha vízmelegítés a cél, villanytűzhely vagy mikró helyett jobb a forralót választani. Ez jóval kevesebb energiát fogyaszt, mint az előbbiek.

A hűtőszekrényt olyan helyre kell tenni, ahol nem éri sem hőhatás, sem direkt napfény, és megfelelő távolságra van a faltól. Ha túl közel van, nehezen hűti magát és több áramot eszik. Az sem mindegy, hogyan pakolunk bele. Fontos, hogy a mélyhűtő kapacitása legyen kihasználva. A hűtőbe ne kerüljön ki nem hűlt, meleg étel sem, mert az feleslegesen dolgoztatja meg a masinát.

Ennyit spórolsz az árammal

A fenti tanácsokat részletesebben is elolvashatod korábbi cikkünkben: az ELMŰ gyűjtötte össze, hogy pontosabban mennyit lehet megtakarítani, ha valaki odafigyel.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük