Így pakold be a hűtőt, hogy spórolhass a villanyszámlán: 7 hatásos energiatakarékossági tipp a mindennapokra

Ezeket érdemes szem előtt tartani, hogy energiatakarékosabb, gazdaságosabb legyen a hűtő működése.

hűtő bepakolása
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket az E.ON támogatta.

Legalább a villanyszámla befizetésekor a legtöbbeknek eszébe jut, hogy jó lenne valahogy spórolni az áramfogyasztáson. Az energiatakarékos izzók, eszközök választása mellett sok esetben a mindennapos használat jellege is rengeteget számít. 

A hűtő nem hiányozhat egy háztartásból sem, többnyire erőteljesen igénybe vannak véve a szolgálatai, és az is igaz rá, hogy az egyik legnagyobb áramfogyasztó az otthonokban. Néhány egyszerű tipp megfogadásával viszont energiatakarékosabb, gazdaságosabb működésre bírható, ami amellett, hogy spórolást jelent, a környezetvédő életmód felé tett lépésként is értelmezhető. 

Mire figyelj a választásnál?

A környezetvédelem korántsem merül ki az eldobható anyagok mellőzésében, a szelektív hulladékgyűjtésre való törekvésben és a tömegközlekedés előnyben részesítésében. Könnyen belátható, hogy minél több áramot fogyaszt a lakosság, annál több energiára van szükség, az energia előállításának környezetterhelő hatásai pedig jelentősek, azokkal mindenképp számolni kell. Hosszú távon a cél egyre inkább a megújuló energiaforrásokra történő átállás lenne. Az otthonok villamosenergia-szükséglete például napenergiával is fedezhető, a telepítés költségei pedig, amihez állami támogatás is igénybe vehető, a becslések szerint akár 10 év alatt meg is térülhetnek. 

Otthon a villanyórát pörgető lámpák, elektromos berendezések kikapcsolásán, a töltők kihúzásán túl egyéb praktikák is a segítségedre lehetnek az energiatakarékosságban. A hűtő esetében minden a választással kezdődik. 

Az energiaosztályok szerinti besorolásra ma már szinte minden vásárló figyel, emellett viszont a klímaosztályról sem szabad megfeledkezni, az mutatja meg ugyanis, hogy az adott készülék számára milyen az ideális kültéri hőmérséklet-tartomány. Amennyiben ez a működési feltétel nem teljesül, a hűtőnek több energiára lesz szüksége ahhoz, hogy felvegye a kívánt belső hőmérsékletet. A beállítás és a használat során is több dolog van, amire érdemes figyelni annak érdekében, hogy a hűtőszekrény hosszú életű legyen, és hogy spórolhass is rajta. Tudtad például, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi élelmiszert tárolsz benne?

Ez a 4 dolog fontos a bepakolásánál

A hűtőszekrény berendezésekor olykor csak a kényelmi szempontok dominálnak, ahol épp van egy kis hely, oda rakja be az ember a hűtendő táplálékot. Pedig ennél nem árt egy kicsit tudatosabbnak lenni. Amilyen egyszerű, annyira hasznos az az elgondolás, hogy a gyakran használt termékeket, legyen az a margarin vagy épp az ásványvíz, könnyen elérhető helyre javasolt tenni, hiszen ha nem kell kotorászva keresgélni őket, kevesebb ideig lesz nyitva az ajtó.

Az eszközön belül nem egyenletes a hőmérséklet: alul, ahol a leghidegebb, a főzésre, sütésre váró húsokat tárolhatod, a külön fiókos részben a zöldségeket. Fent, ahol a legmelegebb van, a kész ételeket, maradékokat, alattuk a tejtermékeket, felvágottakat. Az elkülönített, átlátható rendszerezés a keresztszennyeződést is jó eséllyel megakadályozhatja. Alapszabály továbbá, hogy forrón ne kerüljenek be az ételek a hűtőbe, ez ugyanis emeli a benti hőmérsékletet - és így a fogyasztást is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az üres hűtő több energiát fogyaszt, mint az, amiben jócskán akad élelmiszer, de fontos, hogy a levegő keringetése ne szenvedjen csorbát, amennyiben vannak erre szolgáló nyílások a készüléken belül, azokat nem ajánlott elzárni. A mélyhűtő akkor a leghatékonyabb, ha minél jobban tele van pakolva. 

Lényeges, hogy hova teszed

A hűtő helye a lakásban szintén nem elhanyagolható szempont. A szellőzést biztosítani kell, a készülék hátoldalán lévő kondenzátorrács és a fal között legalább 10 centiméteres helyre van szükség. Sokan minden pakolófelületet igyekeznek kihasználni az otthonukban, de a hűtő tetejét jobb szabadon hagyni a gazdaságos működés érdekében. Hasonló okokból ne tedd külső hőforrás, például tűzhely mellé az eszközt, és az erőteljes napfény is kerülendő. 

Nem kell, hogy túl hideg legyen

Gyakori hiba, hogy túl alacsonyra állítják az eszköz hőmérsékletét, ami nem felel meg az energiahatékonysági céloknak. A hűtőszekrényben többnyire nem szükséges 4-5 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérséklet, a fagyasztóban -18 Celsius-fok ajánlott. Az ellenőrzéshez hűtőhőmérő alkalmazható. 

Rendszeres állapot-ellenőrzés

Amennyiben a fagyasztód kézi leolvasztású, fontos, hogy ezt rendszeresen megtedd. Minél több jég halmozódik fel, annál kevésbé gazdaságos a működés. A hűtőszekrény jegesedését gyakran valamiféle hiba okozza, ami a kinti, melegebb levegő bejutását eredményezi. A gyakori nyitogatás, az ajtó nyitva hagyása mellett például az is előfordulhat, hogy az ajtó szigetelésén ütötték fel a fejüket szakadások, repedések, ilyenkor a szigetelés cseréje válhat indokolttá. A poros, koszos kondenzátorrács megtisztítása szintén támogatja az eszköz működését.  

Milyen villanykörtét válassz?

Hacsak valaki nem szeretne a sötét szobában ücsörögni, nap mint nap szüksége van a világításra. A meggondolatlan izzóválasztás azonban nagyot dobhat a villanyszámla összegén.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük