Rengeteg áramot spórolhatsz néhány ügyes trükkel: kezdd rögtön a konyhában

A borsos számlák csökkenhetnek, ha odafigyelsz, és betartasz egy-egy spórolótechnikát.

Áramspórolás a konyhában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A  mosogatógép edényeket tisztít, a mikróban melegszik az étel - a konyha a lakásnak az a helyisége, ahová elektromos gépek sokasága összpontosul.

Ennek köszönhetően falai közt sokat tehetsz havi kiadásaid, így a villanyszámla csökkentése, és közvetve a környezetvédelem érdekében is. Gondold végig, és vedd sorra, milyen kis- és nagygépek vannak a konyhádban, és próbáld ki a következő spórolótrükköket: áramra fordított kiadásaid látványosan zsugorodhatnak.

Áramspórolás a villanytűzhellyel

Az ELMŰ-ÉMÁSZ összefoglalója szerint egy átlag villanytűzhely éves fogyasztása 195 kWh. Ugyan a gép használata nem szorítható vissza, az energiafogyasztása mégis.

Sokan nem is gondolnák, de a villanytűzhelyet nem minden esetben szükséges a sütés teljes időtartamára bekapcsolva hagyni. Az említett összefoglaló szerint, ha a sütési idő meghaladja a 40 percet, akkor a teljes időtartam lejárta előtt 10 perccel le lehet kapcsolni a tűzhelyet, mert a maradékhő is készre süti az ételt.

Noha sok recept úgy írja, hogy a készülő ételt előmelegített sütőbe kell helyezni, az ELMŰ-ÉMÁSZ felhívja a figyelmet, hogy a modern, illetve légkeveréses sütők esetén erre legtöbbször - ritka kivétellel, így a kenyér és kelttészták esetén - nincs szükség. Ha az előmelegítést elhagyod, akkor a sütés 80%-os áramhasználattal, vagyis egyötödével kevesebb áramból lebonyolítható.

A hőlégkeveréses sütők azért is praktikusak, mert azokban egyszerre többféle étel is sülhet, azok nem veszik el egymástól a meleget. Ha egy időben két fogás is bekerül, akkor egy teljes sütéshez szükséges áramot megtakaríthatsz. Arra mindenesetre figyelj oda, hogy a párhuzamosan készülő ételek közül az egyiknek rövidebb hőkezelésre lehet szüksége, a másiknak hosszabbra. Amelyik már elkészült, azt gyorsan, de óvatosan kapd ki a sütőből, és mielőbb zárd vissza az ajtaját, hogy ne szökjön ki túl sok hő.

A villanytűzhelyeknek nemcsak a sütőjében, de a főzőlapján is lehet spórolni: az ELMŰ-ÉMÁSZ szerint a trükk lényege, hogy megfelelő méretű edényeket használj. Ha a fazék túl nagy a lap karikájához képest, akkor több időre és áramra lesz szükség az étel elkészítéséhez. Ha túl kicsi a karikához képest, akkor pedig azokon a részeken, ahol a fazék nem fedi a lapot, energiapazarlás történik.

Jó tudnod, hogy a fedők nagyszerűen benntartják a hőt az edényben, így a takarékoskodásban is segítenek, ám ezekből is érdemes a fazéknak, lábasnak megfelelőt választanod. Ha a fedő nem passzol, vagy ferdén helyezed az edényre, akkor viszont háromszoros árammennyiség is fogyhat az ELMŰ-ÉMÁSZ szerint.

Ami a mikrót illeti: mire jó, és mire nem?

Azt talán már mondani is felesleges, hogy a mikrohullámú sütők ajtaját mindig be kell csukni, hiszen sokukban nyitás után is ég a lámpa, ami áramfogyasztással jár. Ez ugyan nem tűnik számottevőnek, de a mindennapos hanyagság is részét fogja képezni a havi villanyszámlának.

A mikrót leginkább melegítésre érdemes használni. Az ELMŰ-ÉMÁSZ említett összefoglalója tájékoztat, hogy az olvasztó funkcióval rengeteg áram vész el feleslegesen, holott az alapanyag lassabban, de magától is kiengedne. A fagyott hozzávalót érdemes időben kivenned a mélyhűtőből, így az ételkészítésre felhasználhatóvá válik.

Az említett összefoglaló szerint a vízmelegítéshez mikró és villanytűzhely helyett valamivel gazdaságosabb a vízforraló használata: az összefoglaló szerint 2,5 deciliter vizet ezzel az eszközzel 0,004, mikróban 0,05, tűzhelyen pedig 0,08 kWh áramhasználattal lehet megmelegíteni.

Tejmelegítéshez ugyanakkor érdemesebb a mikrót választanod, mint a tűzhelyet: 200 ml tej közel azonos idő, 1-1,5 perc alatt, mikróban 0,025 kWh, villanytűzhelyen pedig 0,032 kWh fogyasztással történhet meg.

Hogyan lehet spórolni a mosogatógéppel?

Sok háztartásban található mosogatógép, mely nemcsak kényelmes megoldás, de víztakarékos is: a linkelt összefoglaló szerint, míg egy kézi mosogatással 48 liter víz is elfolyhat, addig az átlag-mosogatógép vízhasználata mindössze 15 liter.

Ez a gép természetesen áramot fogyaszt, ám néhány dolog segíthet csökkenteni a felhasznált mennyiséget. Az ELMŰ-ÉMÁSZ tanácsa szerint mindig érdemes összevárnod az edényeket, és csak akkor elindítani a mosogatást, amikor a kapacitása megtelt. A féltöltet megtisztítása több vizet és energiát igényel, mint egy normál program.

Ha semmi - sem az ételek szennyezettsége, sem esetlegesen jelenlévő kórokozók - nem indokolja a 60 fokos mosogatást, akkor az 50 fokon is elegendő lehet, ami akár 30%-kal kevesebb áramfogyasztással jár, mégis hatékony.

Néhány trükk, amit jó tudni, de betartani is érdemes: akár már ettől a perctől spórolhatsz, ha követed az ELMŰ-ÉMÁSZ fent sorolt tippjeit. Persze, a villany lekapcsolásáról se feledkezz meg, ha kijöttél a konyhából!

Spórolj a fűtésen is

A fűtésszámla is nagyon megterheli a havi költségvetést, de pár trükkel hatékonyan csökkenthető a fizetendő összeg.

Tedd a radiátor mögé, és megsokszorozza a melegét: hogyan spórolhatsz a fűtésszezonban?

A fűtésszezon alaposan megtizedelheti az ember tartalékait, de néhány trükkel lehet spórolni a számlán.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük