Rengeteget spórolhatsz az árammal, ha erre az 5 dologra figyelsz: a kukta például 40%-kal kevesebb áramot használ
Csökkentsd a villanyszámlát egy kis plusz odafigyeléssel a konyhában.

GettyImages-1205813800
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elektromos eszközök nyújtotta kényelem nélkül ma már aligha tudnánk elképzelni a mindennapjainkat, ám ezt a luxust sajnos senki nem élvezheti ingyen: a villanyszámla mindenki háztartásában visszatérő vendég.

Mivel a konyhában megannyi árammal működő eszközt használsz, ebben a helyiségben jókora összeget teszel hozzá a villanyszámlához. Viszont ugyanitt sokat meg is spórolhatsz, ha kis plusz figyelmet fordítasz a fogyasztásra, és tudatosabbá válsz.

5 dolog, amin áramot spórolhatsz a konyhában

A sütés és főzés, a konyhai kisgépek használata, a hűtőszekrény működtetése és a mosogatás során is használhatsz indokolatlan mennyiségű áramot. Néhány dolog az ELMŰ tájékoztatója szerint segíthet elejét venni a pazarlásnak, és elindulni a spórolás útján.

GettyImages-1265265504

Használj kuktát!

Bár a legtöbb konyha eszköztárában nem található meg, mégis érdemes beszerezni egy kuktafazekat, hiszen nemcsak praktikus, de több szempontból is pénzt takarít meg a tulajdonosának. Ha kuktában főzöl, és nem hagyományos edényekben, az elektromos tűzhelyen, akkor akár 40%-kal is kevesebb lehet a fogyasztott áram mennyisége. Az edény a vízzel is segít takarékoskodni: egy csésze vízzel négy adag burgonyát főzhetsz meg.

Ha sütsz, erre figyelj!

Sütéskor a régi szokásokat és a megörökölt receptkönyvek utasításait követve sokan előmelegítik sütőjüket. Ha eddig te is így tettél, pedig modern géped van, akkor hagyj fel a szokással, és spórolj meg alkalmanként 20%-nyi áramot: az újabb modellek, illetve a hőlégkeverésesek esetében erre semmi szükség.

Plusz tipp: hőlégkeveréses sütődbe egyszerre több fogást is behelyezhetsz, így időt és további árammennyiséget is megtakaríthatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így érdemes vizet melegíteni

A nap során többször is szükséged lehet forró vízre. Ilyenkor, mint a legtöbben, a mikróba helyezheted a vízzel teli edényt, vagy bekapcsolhatod a villanytűzhelyet a melegítéshez. Sokkal energiatakarékosabb, ha azt az eszközt választod, amit a konkrét célra találtak ki. A vízforraló a mikrónál és a villanytűzhelynél is kevesebb áramot használ fel működés közben. Ha kávét innál, akkor is maradj a kávéfőzőnél, amennyiben alacsonyabb számlaösszeget szeretnél látni a csekken.

A te hűtőd hol van?

A hűtő egy nagyon fontos funkciót ellátó gép, ami nem maradhat ki a konyhából. Az azonban nem mindegy, hová kerül. Mivel minden 1 Celsius-fokkal alacsonyabb külső hőmérséklet 6%-kal kevesebb energiafelhasználást jelent, fontos, hogy a hűtőszekrény legyen minél szellősebb, hűvösebb helyen. Ne kerüljön a radiátor, a kályha vagy a tűzhely közelébe, és soha ne érje közvetlen, tűző napsütés. Az is lényeges, hogy a szellőzőrács mindig tiszta legyen, és szabad, azaz a hűtő ne legyen falhoz szorítva, hiszen úgy a szerkezet nem tudja megfelelően leadni a hőt, és akár 10%-kal is többet fogyaszthat.

Amit sokan elrontanak a mosogatógép-használatban

A mosogatógép nagy segítség a konyhában, de helytelen használata felesleges áramfogyasztással jár. Szükségtelen minden egyes étkezés után elindítanod a gépet, amikor az még nincs tele: bár a legtöbb készüléken létezik takarékprogram az ilyen esetekre, két ilyen kör lefuttatása sokkal több áramot és vizet fogyaszt, mint egy normál program. Érdemes kivárnod, míg a gép megtelik, és csak akkor elindítani a mosogatógépet. Amennyiben van egy olyan edény, amit fontos mielőbb megtisztítani, azt az egyet a hagyományos mosogatónál is el lehet mosni, felesleges miatta sürgetni a gépi mosogatást.

Vízspóroló praktikák

Ha alacsonyabb összegű számlákra vágysz, akkor a következő cikkben összefoglalt vízspóroló praktikák is hasznodra válhatnak.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük