Gyanúsan magas a villanyszámla? 3 alig sejtett ok a háttérben, ami ellen már ma is tehetsz

A villanyszámlától nem lehet megszabadulni, de nem érdemes ölbe tett kézzel nézni, ha túl magas.

Túl magas villanyszámla
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A villanyszámla egy kikerülhetetlen kiadás, ám a csekken szereplő, égbe szökő összeggel nem feltétlenül kell megbarátkozni, sőt, jó és hasznos, ha az ember kritikus szemmel nézi azt: vajon reális az a szám, ami rajta szerepel, vagy a fogyasztási szokások elvileg nem indokolnák?

Ugyan nem kizárható egy villanyórahiba, először érdemes kizárni néhány további lehetőséget, ami miatt túl magas villanyszámla érkezik. Végiggondolva, miből is tevődik össze a kiszámlázott árammennyiség, az ember több olyan dolgot is találhat otthonában, ami indokolatlan mennyiségű áramot fogyaszt. Ennek a felismerésével a probléma akár már aznap orvosolható, vagy megtehetők bizonyos lépések a megoldás érdekében.

3 nem sejtett áramzabáló otthon

Régi háztartási gépek

Nem kell új, hiszen még működik a jó öreg mosógép vagy a hűtő, ami még húsz éve került a konyhába - mondják sokan. Még büszkék is retró berendezéseikre, és miközben dicsérik masszív szerkezetüket, bőszen bezzegelnek a mai, pár év alatt cserélendő otthoni gépekre.

Az ugyan lehetséges, hogy a régi mosógépeket és hűtőket nem pár évre tervezték, és időtállóak voltak, de a fogyasztás tekintetében mégis érdemes elgondolkodni a cseréjükön. A modern eszközök jóval energiatakarékosabbak, és távolról sem terhelik meg annyival a villanyszámlát, mint egy régebbi gép. Ha mosógépről van szó, nemcsak az áramon, a vízen is spórolhat az ember, hiszen az új eszközök már víztakarékosak is, szemben az elavultakkal. Amennyiben több olyan gép is van a háztartásban, amelyik nagyon régi, legfőbb ideje a váltásnak.

Elavult, öreg villanybojler

Sok lakásban használnak villanybojlert a víz melegítésére. Bár a berendezés remekül biztosítja a fürdéshez, mosogatáshoz, kézmosáshoz szükséges meleg vizet, mégsem előnyös, kiváltképp, ha régi, folyamatosan bekapcsolt állapotban van, és nem éjszakai árammal működik. Ez mind fokozza áramfogyasztásával járó költségeket. Ez esetben szintén érdemes elgondolkodni a cserén: bár egyszerre nagyobb kiadással járhat, hamar megtérülhet a korszerűsítés ára a következő hónapok és esztendők során.

A cikk az ajánló után folytatódik

Meggondolatlan eszközhasználat

Még a korszerű készülékek sem garantálják az alacsonyabb villanyszámlát, amennyiben nem megfelelően használja őket az ember. Olyan egyszerű, hétköznapi hibák is megfejelhetik a villanyszámlát, mint az, ha valaki csak egy-két ruhát dob a  mosógépbe, vagy félig tölti meg azt. Ha a gép súlymérős, a felhasznált vízmennyiség ugyan kevesebb lehet, de a program végigfut, és energiát használ. A fagyasztó kapacitását - ahogy korábbi cikkünkben írtunk róla - ugyancsak érdemes optimálisan kihasználni. Jó, ha a készülékek karbantartására is szán időt az ember: ha a szellőzőnyílásaik eltömődnek, több áramot fogyasztanak. Érdemes őket időről időre, áramtalanított állapotban, elektrosztatikus rongy segítségével kitakarítani.

Ezekre nem kell gyanakodni

Bár a fenti négy lehetőség bármelyike okozhatja a magasabb számlaösszeget, egyes tényezők kizárhatók: noha a stand-by üzemmódban lévő TV fogyaszt valamennyi elektromosságot, ez minimális. Ugyanígy kevés áramot esznek a konnektorba dugható illatosítókészülékek is. Végül az izzók sem nyomnak annyit a latban, hogy lényegesen megemeljék a számlát. Ettől függetlenül mindenképp érdemes, és környezettudatosabb döntés energiatakarékos verzióra váltani.

A vízszámla csökkentéséről

Hogyan lehet könnyen, mégis hatékonyan vizet spórolni? Érdemes picit lefaragni a vízdíjból is.

Látványosan csökkenti a vízszámlád, ha kipróbálod ezt a 6 praktikát: egyszerűek, mégis hatékonyak

A számlák egyik hónapban sem maradnak el, de bárki tehet azért, hogy alacsonyabb összeg szerepeljen rajta. A vízdíj is csökkenthető.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük