3 vészjósló jel, hogy hibásan mérhet a vízórád: a felülvizsgálat előtt magad is ellenőrizheted, de nem mindegy, hogyan

A vízórahibát laikusként is lehet észlelni, és vizsgálat kérhető a hiba alátámasztására.

GettyImages-1217019016
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ivás, főzés, fürdés, mosogatás, WC-öblítés, mosás és takarítás - ezernyi dolog van, amiért megnyitjuk a csapot, aminek a vízszámlán szereplő fizetendő összeg a következménye.

Mindenki számára fontos, hogy egy fillérrel se fizessen többet annál, mint amennyi vizet valóban elhasznált. Bár a vízóra a pontos mérés eszköze, meghibásodás esetén a kelleténél sokkal borsosabb számlák érkezhetnek.

Ha felmerül a gyanú, hogy a vízóra rosszul mér

A vízórák cseréjére, hitelességük megállapítására időről időre sor kerül. Amennyiben a kötelező csere még nem esedékes, illetve a vízóra hitelessége még nem járt le, de felmerül a gyanú, hogy a szerkezet nem jól mér, értesíteni kell a vízközmű-szolgáltatót. Amennyiben ellenőrzésük során kiderül, hogy a vízóra egyértelműen hibás, a tulajdonosa gondoskodik a cseréről. A vízóracserét csak az erre jogosult szerelő végezheti el a szolgáltató tudtával. Az óra házilagos bütykölése alapvetően tilos.

Ha nem biztos, csupán valószínű, hogy a vízóra rosszul mér, avagy az ellenőrző szakemberek, illetve az óra tulajdonosa között vita alakul ki annak pontosságát illetően, akkor bármelyik fél kérheti, hogy a mérésügyi hatóság ellenőrizze a mérőt egy rendkívüli hitelesítés során.

Amennyiben a vízóra tulajdonosa szeretné kérni a rendkívüli hitelesítést, akkor a szolgáltatón keresztül, írásban kell a területileg illetékes mérésügyi hatósághoz fordulnia. Az órát jegyzőkönyvezés kíséretében leszerelik, majd egy plombával lezárt dobozba helyezik azt, és csak a hitelesítőlaboratóriumban végzett vizsgálat alkalmával fogják abból kivenni. Igény esetén a tulajdonos jelenlétében végzik el rajta a vizsgálatot, de ha a tulajdonos nem jelenik meg a megbeszélt időpontban, akkor nélküle is lefolytatják azt, és írásban értesítik az eredményekről.

A vizsgálat költségei a vízóra tulajdonosát terhelik, ezért hasznos és fontos a rendkívüli hitelesítés kérelmezése előtt meggyőződni róla, mennyire megalapozott, hogy a szerkezet hibásan mér. Egy-egy árulkodó jel valóban problémára utalhat.

Jelek, hogy a vízóra hibásan mér

Mérési hibára három különböző jel is mutat, melyekre érdemes odafigyelni, hogy a probléma hamar megoldódjon, és a rezsi is normalizálódhasson.

1. jel - a folytonos pörgés

Magas számla esetén érdemes megfigyelni, hogy a vízóra olyankor is pörög-e, amikor az ingatlanban egyetlen csap sincs megnyitva, és semmilyen vizet használó gép - például mosógép - nincs bekapcsolva. Amennyiben igen, az észrevétlenül maradt, azaz rejtőzködő csőtörés jele lehet, és a szerkezet a törésből eredendően elfolyt vizet is a ténylegesen felhasznált vízmennyiségként számlálja. Erről a problémáról a kiérkező szakemberek bizonyosodhatnak meg.

2. jel - a megrepedt üveg

Amennyiben a probléma a téli időszak után jelentkezik, felmerülhet a gyanú, hogy a vízóra elfagyott. Ennek szembetűnő jele a pókhálószerűen megrepedt vízóraüveg, illetve, ha az óra aknában helyezkedik el, akkor az abban álló víz is az elfagyásra utal. A probléma ugyanis vezetékszivárgással jár, és az óra nem csupán a lakó tényleges vízfogyasztását méri, hanem a plusz vízelfolyást is hozzászámolja ahhoz. Főleg akkor érdemes erre gyanakodni, ha a mérőeszköz egy fűtetlen helyiségben, például pincében, aknában, kamrában található, mert a fagyás ilyen körülmények között gyakori - különösen, ha nem történtek meg az elfagyást megelőző óvintézkedések.

3. jel - egy egyszerű trükk eredménye

Ha a számlák ijesztően borsosak, jogosan merülhet fel, hogy maga a szerkezet a hibás. Mielőtt az ember értesítené a szolgáltatót, egy, a vizszamla.hu oldalán részletezett trükk segítségével maga is elvégezheti a tesztet, mely megmutatja, hogy az óra valóban a fogyasztott víznek megfelelő mértékben pörög-e, vagy sem. Ehhez szükség lesz egy pontosan 10 liter vízmennyiség kimérését lehetővé tevő vödörre, valamint papírra és tollra. 

A trükk egyszerű. A vízfogyasztást az órán látható kis, piros mutatókkal ellátott órácskák jelzik, jobbról balra 0.1-es szorzóval és 100 literes pontossággal, 0.01-es szorzóval és 10 literes pontossággal, 0.001-es szorzóval és 1 literes pontossággal, illetve 0.0001-es szorzóval és 0.1 literes pontossággal. A mutatott értékeket fordított sorrendben, jobbról balra kell lejegyezni. Amennyiben a piros mutató még a következő szám előtt áll, akkor az előzőt kell figyelembe venni. Ezek alapján a képen látható óra 279,2-t mutat.

A megfelelő működés teszteléséhez kezdő lépésként le kell jegyezni a kiinduló értéket. Amikor ez kész, tízszer tele kell tölteni a 10 literes vödröt, és ismét le kell jegyezni, mely számokhoz pördültek tovább a kis piros mutatók, és a jelzett mennyiség az órácskák értékei alapján mennyinek felel meg. Zárólépésként a másodjára kapott számból ki kell vonni az először lejegyzettet. Ha az óra jól mér, akkor a két szám különbségének körülbelül azonosnak kell lennie a vödörbe töltögetett víz mennyiségével.

Hogy a trükk során felhasznált víz ne vesszen kárba, azt érdemes több másik vödörbe öntögetni, és viráglocsolásra, felmosásra, egyéb háztartási célokra fordítani.

Jó tudni, hogy ez a teszt nem egy hiteles mérőteszt, mindössze a kíváncsiság kielégítésére szolgál, és megerősítheti a vízóra tulajdonosát abban, hogy valóban érdemes lehet vizsgálatot kérnie.

Azt se feledjük, hogy túl magas számlák esetén nemcsak szerkezeti hiba jöhet szóba, de akár valamilyen adminisztratív vagy leolvasáskor vétett tévedés is, aminek mindenekelőtt érdemes utánajárni.

Amennyiben bebizonyosodott, hogy a vízóra hibásan mért, és a meghibásodás ideje megbecsülhető, akkor a mérési hiba nélküli időszak alapján megállapítják az egy napi átalányt, és azt veszik alapul a helyes számla kiállításához. Ha szivárgás történt, akkor pedig a meghibásodás előtti időszak egynapi fogyasztását szorozzák fel, és azt veszik alapul. További specifikus esetek megoldásairól, illetve a vízóraproblémákkal kapcsolatos eljárásokról a vonatkozó törvényben - A víziközmű-szolgáltatásról szóló 58/2013. (II. 27.) Kormányrendelet 64. §. (9) - lehet olvasni erre a linkre kattintva.

Vízspórolás egyszerűen

Néhány szimpla, hétköznapi apróság segíthet abban, hogy alacsonyabb összeg szerepeljen a vízszámlán.

Ezt is szeretjük