A rejtőzködő csőtörés 4 jele: az apró vakolatleválás és a csatornaszag a bajra figyelmeztet
Érdemes figyelni a jelekre, mert később még nagyobb baj lehet a rejtőzködő csőtörésből.

GettyImages-1044768932
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki meghallja a csőtörés szót, általában a szobában álló víz, a plafonról hulló vízcseppek jelennek meg lelki szemei előtt. Pedig a probléma nem mindig ennyire látványos: előfordulhat, hogy csak apró jelekből lehet rá következtetni.

Ez nagy baj, hiszen a sokáig észrevétlenül maradó törés egyre és egyre nagyobb kárt tesz a falban, ezáltal még borsosabb javítási, renoválási költségekre lehet számítani.

4 jel, ami rejtőzködő csőtörésre utal

A cső több okból is eltörhet. Régi építésű ingatlanok esetén egyszerűen megadhatja magát, mert eljárt felette az idő. Olyan is előfordul, hogy annak egy szakaszát már eleve rosszul szerelték be, és ez okoz kisebb-nagyobb szivárgást. Az sem kizárt, hogy a vezeték a lakásfelújításkor sérül meg véletlenül. Bármi is okozza, az árulkodó jeleket komolyan kell venni, hiszen bármikor elharapózhat a dolog, még nagyobb ázást és jókora anyagi kárt okozva.

Ha válik a vakolat - a szivárgó víz állandóan áztatja a falat. Ennek a legelső jele, ha a fal egy területén sötétebbre válik a vakolat színe. Idővel fel is hólyagosodik, lassanként sárgulni kezd, majd kisebb-nagyobb darabkákban leválik a falról. Sajnos a nedvességtől megindulhat az egészségre káros penészesedés is.

Csatornaszag - ha csatornabűz árasztja el a lakást, a legtöbb ember arra gyanakszik, hogy a lefolyóból áramolhat fel. Bár ez előfordulhat, a megbúvó csőtörést is érdemes számításba venni, és átvizsgálni a falakat, hátha vannak rajta látható nyomok, és sorra venni a további jeleket is.

Alacsonyabb víznyomás - ha vékonyabb sugárban folyik a víz, mint régebben, azt nem feltétlenül a csaptelep meghibásodása okozza. Ludas lehet egy elrepedt cső is, mely lecsökkentette a víznyomást.

A vízóra lehet a végső bizonyíték - gyanú esetén érdemes rápillantani a vízórára is. Először el kell zárni minden csapot és minden háztartási eszközt, amely vizet használ. Ha még ezután is forog a vízóra, szinte biztos, hogy csőtörés történt.

A megbújó bajnak tehát nyilvánvaló jelei vannak, csupán fel kell ismerni őket. Ha bármelyik fennáll, nem érdemes késlekedni, hiszen minden nap számít. A kiérkező szakértők műszeres vizsgálattal segíthetnek megtalálni, pontosan hol törhetett el a cső, és egykettőre orvosolhatják is a bajt. 

Hogyan csökkenthető a vízdíj?

Számláról számlára sokat kell fizetni? A következő néhány aprósággal, kis odafigyeléssel nem lesz olyan magas a kiadás.

Ezt is szeretjük