Észrevétlenül növelik a fűtésszámlát: 4 egérút a melegnek, amire sokan nem is gondolnak

A fűtés hiábavaló, ha ezeken a pontokon kiszökik a meleg.

GettyImages-1194122218
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg senki számára nem ismeretlenek az őszi-téli hónapok pénztárcát nem kímélő fűtésszámlái. Az otthon melegen tartása, a család kényelme érdekében sajnos elkerülhetetlen a kiadás.

Azért viszont bárki tehet, hogy a lehető leghatékonyabban fűtse ingatlanát, és minél több meleget tudjon a lakótérben tartani. Az ugyanis egykettőre elszökik, ha nem elég körültekintő az ember: érdemes felderíteni a lakás azon pontjait, melyek egérutat jelenthetnek a hőnek.

Hol szökik el a hő?

Két fontos figyelmeztető jel van, ami arra felhívja a figyelmet, hogy a hő valahol elszökik a lakásból. Az egyik az, ha fokozott fűtésre van szükség ahhoz, hogy megfelelő legyen a beltéri hőmérséklet. A másik a borsos fűtésszámla. Nem érdemes hónapokat várni, inkább célszerű mielőbb orvosolni a problémát: a következő pontokon nagy mennyiségű hő szökhet el a lakásból.

A nyílászárórések, melyekre sokan nem figyelnek

Mindenki tudja, hogy a rosszul illeszkedő ablakok záródófelületénél lévő rések szabad utat jelentenek a kiáramló melegnek és a kintről besüvítő szélnek. Ha feltűnően magas a fűtésszámla, ezeket érdemes elsőként ellenőrizni, és intézkedni a keretek szigeteléséről.

Az ablakok szigetelése viszont nem elegendő: sokan megfeledkeznek a bejárati, illetve erkélyajtókról, pedig ezek mentén ugyanúgy előfordulhatnak tátongó hézagok, különösen akkor, ha az öregedő félfák már megvetemedtek. Az ajtók felső, rövidebb oldalánál különösen fontos ellenőrizni az illeszkedést még akkor is, ha lent vagy oldalt nincs rés. Mivel a meleg levegő a szoba felső részében gyűlik össze legnagyobb mennyiségben, ezen a részen távozhat a legtöbb hő a lakásból.

Korábbi cikkünkben írtunk róla, hogyan szigetelhetők a nyílászárók egyszerűen, saját kezűleg, szigetelőcsíkok segítségével.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magas beltér is elnyeli a hőt

Bár a magas beltér elegáns, és a galériázhatóság miatt praktikus is, van egy lényeges érv ellene: ahogy azt már általános iskolában megtanulja az ember, a meleg felfelé áramlik, így a tér felső szakasza elnyeli a fűtésből származó hő jó részét. Ha csak megoldható, érdemes álmennyezettel, monolitlapos, tartóprofilokra szerelt rendszerrel vagy kazettás, fémrácsra szerelt megoldással csökkenteni a beltér magasságát, így több hő maradhat lent a szobáknak azon részében, ahol a lakók mozognak.

Az előbbit a gipszkartonhoz hasonlóan, tartóprofilok segítségével, táblákban helyezik fel, az utóbbi fém tartórácsra kerül. Érdemes szakvéleményt kérni, melyik lenne optimális az adott ingatlanban.

A szigetelés nélküli tetőn át is sok hő távozik

Családi házak esetén a tetőn át is sok hő távozhat, ezért érdemes fontolóra venni a szigetelését. Bár ez nagyobb munka és kiadás, az áldozat idővel megtérül, mert a szigetelt tető sokkal jobban véd a környezeti hatásoktól, a hidegtől, illetve több hőt tart bent a házban.

A tetőszigetelés többféle módon történhet: a felületen való járást lehetővé tevő vagy nem tevő padlásfödém-szigeteléssel, illetve beépített tetőtér esetében magastető-szigeteléssel, melyet a szarufák közé vagy fölé helyeznek fel. Azt természetesen szakértő segítségével kell eldönteni, hogy végül melyikre essen a választás, a szakértelmet kívánó munkát pedig kivitelezők segítségével kell elvégezni.

Mire jó odafigyelni földszinti és magasföldszinti lakásban?

Hacsak nincs padlófűtés, a földszinti és magasföldszinti lakások esetében jelentős hőveszteséget okozhat a padló. Mivel lent van, a fűtés dacára is csak alig-alig melegedhet át, ám közben jelentős mennyiségű hideget közvetít a lakás felé, mely a fűtetlen pincéből vagy a földből származik.

A szőnyeg praktikus megoldás lehet a problémára: még azokban a lakásokban is érdemes kiteríteni néhányat a hidegebb hónapokra, ahol máskor nem szokott lenni. Azok számára, akik allergiásak a poratkára, a gyékényszőnyegek vagy a könnyen mosható, kisebb pamutszőnyegek jelenthetnek jó megoldást.

A radiátorfóliától a huzatfogóig

Néhány praktikus eszközről már korábbi cikkünkben is szóltunk: ezek is sokat segíthetnek a fűtésszezonban.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük