6 rejtőzködő áramtolvaj a lakásban, amire szinte senki sem gyanakszik: észrevétlenül falják az energiát

Van, hogy nagy odafigyelés mellett sem csökken eleget a villanyszámla: erről a rejtőzködő áramzabálók tehetnek.

GettyImages-157420120

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kapcsold ki a tévét, ha nem nézed. Kapcsold le a lámpát, ha kimész a szobából. Az emberben már gyerekkorától fogva visszhangoznak a legalapvetőbb villamosenergia-takarékossági szabályok.

Csakhogy a számla még annak ellenére is magas lehet, hogy valaki hűséges marad ezekhez, és lelkiismeretesen lenyomogatja a kapcsológombokat.

Rejtőzködő áramfogyasztók

A bosszantó összeg hátterében a lakásban található rejtőzködő áramfogyasztók állhatnak. Bár kevesen tudják, az áramforrásra csatlakoztatott elektronikai eszközök bizonyos részei továbbra is fogyasztanak valamennyi elektromosságot, még ha az ember épp nem is használja őket. Ez jellemzően a transzformátorral rendelkezőkre vonatkozik, ugyanis ez az alkatrész kikapcsolás után is áram alatt marad. Egyes eszközökön még látható is, hogy továbbra is áram alatt vannak, gondoljunk csak az apró, világító lámpára a tévén, a monitoron, vagy a mikró órájára.

A felhasznált mennyiség ára a havidíj 10-15%-át teszi ki, és évente akár 20 ezer forint feleslegesen kidobott pénzt is jelenthet - nem is beszélve arról, hogy az elpocsékolt energia környezetvédelmi szempontból is problémás.

6 sunyi áramzabáló a lakásban

Szinte minden egyes háztartásban találhatók alattomos energiavámpírok. Ezekre érdemes külön is figyelmet fordítani, és nemcsak lekapcsolni, hanem áramtalanítani is azokat, amikor használaton kívül vannak. Már az is sokat számíthat, ha az ember legalább éjszakára kihúzza őket a konnektorból. Azok számára, akiknek ez fárasztó, jó trükk lehet, ha az azonos napszakokban szükséges eszközöket egyazon kapcsológombos elosztóban, csoportosítva csatlakoztatják. Így egyetlen gyors mozdulattal több eszközt is áramtalaníthatnak.

Mikró  és kávéfőző

A konyhában található elektromos berendezések között két csendesen várakozó energiatolvaj is akad. A kávéfőzőt és a mikrosütőt több órára, sőt bizonyos napszakokra, illetve éjszakára is érdemes kihúzni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Telefontöltő

Bár sokan azt gondolják, hogy a telefontöltő csak akkor használ áramot, amikor rá van csatlakoztatva a mobil, valójában olyankor is, amikor csak maga a töltő marad a konnektorban, főleg a régebbi modellek. A telefonnal együtt ezt is célszerű áramtalanítani használat után.

Televízió

Igaz, hogy a televíziók nagyon sokat változtak és fejlődtek az elmúlt évtizedekben, de ahogyan a Green Dependent Intézet összefogalója is figyelmeztet, a modern plazma TV-k készenléti üzemmódban is szinte ugyanannyi elektromosságot esznek meg, mint bekapcsolva. Nem árt legalább éjszakára és munkaidőre áramtalanítani őket.

Nyomtató

Bár nagyon praktikus nyomtatót tartani otthon, ez az eszköz is egy rejtőzködő áramzabáló: mivel kikapcsolva is fogyaszt elektromosságot, két használat közt mindig ki kell húzni a konnektorból.

Elavult eszközök

A lakás legfalánkabb áramzabálói a régebbi berendezések, videók, DVD-lejátszók, melyeket még nem gyártottak olyan energiahatékony szerkezettel, mint a modernebbeket. Ezek be- és kikapcsolt állapotban is több elektromosságot fogyasztanak, mint napjaink eszközei. Itt érdemes megemlíteni az öreg asztali számítógépeket is, melyek szintén a lakás muzeális energiavámpírjainak sorát gyarapítják.

Milyen villanykörtét érdemes vásárolni?

A következő cikkben alaposabban is megismerheted a villanykörtetípusokat, így legközelebb azt választhatod, ami a leginkább megéri.

Ezt is szeretjük