A legtöbb ember rosszul tárolja a tejet: hová kell tenni a hűtőben, hogy tovább friss maradjon?

Ahogyan a tej tárolási helye, sokak számára több más étel megfelelő elhelyezése sem egyértelmű.

GettyImages-1086701124

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben talán bele sem gondolnak, hogy a háztartási gépek - így például a mosógép, a tűzhely vagy a hűtőszekrény - milyen nagy segítséget jelentenek a mindennapokban. Azt azonban nem szabad feledni, hogy ezek a hasznos masinák csak abban az esetben láthatják el tökéletesen a feladatukat, ha az ember tudja, hogyan is kell őket jól alkalmazni.

Így van ez a hűtőszekrénnyel is. Noha az emberek zöme csak bedobálja a vásárolt holmikat, és arra törekszik, hogy a különböző polcok és rekeszek minden centiméterét kihasználja, valójában egyáltalán nem mindegy, hogy milyen étel a gépnek melyik részére kerül. A hűtő optimális hőfokbeállítása 0-5 C°. Az alsó polca a leghidegebb, a középsőn át a felsőig pedig egyre enyhül. Ezt szem előtt kell tartani, amikor az egyes ételeket behelyezzük.

Egy általános tévedés: a tej tárolása

Bár minden tejesdobozon és üvegen megtalálható a szavatossági idő, ezt a dátumot csak akkor lehet készpénznek venni, ha a tej megfelelő módon van tárolva.

Igaz, hogy éppen elfér a hűtőajtó rekeszében, és onnan kényelmesen ki is vehető, de ez a hely alkalmatlan a tej tárolására, hiszen ahányszor kinyílik a hűtő, annyiszor kerül szobahőmérsékletre. Ez egy nagyobb család ajtónyitogatásával számolva, illetve ha valaki hajlamos hosszasan válogatni a hűtő előtt, vagy éppen oda jár nassolgatni, már jelentős időtartam is lehet. Ugyan a tej nem melegszik fel azonnal, de állandóan ingadozik körülötte a hőmérséklet, ami a frissessége kárára lehet. A tej számára az optimális hely a felső vagy középső polc hátulsó része. A többi tejterméket ugyancsak ide érdemes elhelyezni. A hűtőajtót az innivalók, így az ásványvíz, az üdítők számára találták ki.

Hová kell tenni a nyers húst?

A nyers hús nem játék, ezért minden esetben zárt tárolódobozban kell a hűtőbe helyezni, a hűtő alsó, leghidegebb polcára. A nyers hús nem érintkezhet más ételekkel. Minél előbb el kell azt készíteni, hiszen rendkívül romlandó. Amennyiben a megfőzésére, megsütésére csak napok múlva kerülne sor, inkább kerüljön be a fagyasztóba. Fontos, hogy a már egyszer kiolvasztott hús nem kerülhet vissza a mélyhűtőbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Melyik részre kerüljenek a hideg- és készételek?

A hidegételek, mint például a szendvicsalapanyagok, így a szalámi, a sajt, a vajkrém, a felső, a készételek pedig, például a maradék főzelék, a középső polcra kerüljenek. Fontos, hogy a főtt ételeket ne abban az edényben tegyük a hűtőbe, amelyikben készültek, hanem tiszta, jól záródó tárolódobozokban.

A gyümölcsök, a zöldségek és a tojás helye

A gyümölcsök és zöldségek helye a hűtőnek ezt a célt szolgáló fiókja. Mielőtt bekerülnek, alaposan meg kell őket tisztítani, és szárazra törölni. Sokak számára nem egyértelmű, hogy a tojást hűtőben kell-e tárolni. Amennyiben a lakásban van egy hűvös spájz, ahol 18 fok alatti a hőmérséklet, a tojás ott megfelelő helyet kaphat. Ha viszont ilyen helyiség nincs, akkor a hűtőben van a helyük. A nyitogatásból eredő hőmérséklet-ingadozás miatt ezek se kerüljenek az ajtóba! A számukra megfelelő hely az alsó polc, tökéletesen elszeparálva minden mástól.

Mire jó a hajszárító?

Hajszárításra, természetesen, ám van még néhány kreatív funkció, amire alkalmas lehet. Ezeket sorolja a következő cikk.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük