Erős házi keverék zsíros, koszos tűzhely tisztításához: jobb, mint a bolti súrolószerek

Az összedurrogott sütő tisztításánál kevés bosszantóbb házimunka van, de ez a néhány házi szer segíthet benne.

Tűzhelytisztító keverék házilag
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Süti-főzni jó dolog, de sajnos hiába a csalogató ízek és illatok, a konyhában tüsténkedés nem marad nyomtalan. Bármennyire is vigyázunk, a tűzhely ragacsos, zsíros lehet: szinte biztos, hogy összedurrogja a készülő étel.

Utólag szinte ránézni is rossz, de semmi pánik, a tűzhely felülete és a sütő egykettőre a régi lehet.

Házi keverékek tűzhelytisztításhoz

Azt a háztartási eszközt, amely az ételek megfőzésére, megsütésére szolgál, sokaknak nincs kedve agresszív vegyszerekkel tisztítani. Szerencsére nincs is rá szükség, hiszen házi alapanyagokból is készíthető hatékony tűzhelytisztító keverék.

Az első keverék nagyszerűen oldja a zsírt, mégpedig a citrom természetes erejével. Szükség lesz egy spriccelőfejes palackra: önts bele két deciliter vizet és fél citrom leszűrt levét. Rázd össze, és kész is a házi tisztítószer. A citrom másik felével dörzsöld át a tűzhely felszínét, különös tekintettel a kritikus pontokra, majd fújj a keverékből a felszínre, és pár perc után töröld le nedves szivaccsal. Vigyázz, hogy a felületet ne dörzsölővel takarítsd, mert az karcolásokat hagyhat rajta.

A sütőt egy másik házi keverékkel varázsolhatod tisztává, finom szemű só és szódabikarbóna keverékével. A két összetevőt fele-fele arányban kell egy edényben elegyíteni, majd annyi vizet adni hozzá, hogy kenhető állagú legyen. Ezzel a kapott súrolószerrel a tűzhely ismét tiszta lehet: ha kész, csupán egy vizes ronggyal kell áttörölni.

A sütőrácsokat ugyanezzel a masszával takaríthatjuk le, vagy ha alaposan rájuk égett az étel, éjszakára érdemes ecetes vízben áztatni azokat. Így reggelre könnyen eltávolíthatók lehetnek a szennyeződések.

Végezetül illatosíthatjuk is a tűzhelyet: egy pohárnyi citromlevet öntsünk sütőformába, és 180-200 fokon forraljuk el a sütőben.

8 szobanövény penész ellen

A penész legalább olyan bosszantó, mint a szennyeződött tűzhely, és nehéz is tőle megszabadulni. Növényekkel megelőzheted!

8 szobanövény penész ellen: távol tartják a gombaspórákat, párátlanítanak

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük