Minden második mosogatógép penészes, és az emberek nagy része nem is tud róla: így szabadulhatsz meg tőle

Az emberek több mint felének megtalálható a penész a mosogatógépében.

mosogatogep-no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mosogatógép belsejében állandó a nedvesség és a meleg, amely ideális közeget teremt a penészgomba elszaporodásának, ezért nem ritka, hogy a rejtett helyeken még a legjobban takarított eszközben is elszaporodik. 

Egy kutatás szerint a mosogatógépek 62%-ában található valamilyen gomba, így nagyjából minden második tulajdonosnak számolnia kell vele, hogy az övé is egyike a fertőzött eszközöknek. A penészt néha egyáltalán nem könnyű észrevenni, főleg akkor, ha nem látható helyen üti fel a fejét.

Mi jelzi, hogy jelen van a penész?

A penész jelenlétét legjobban a kellemetlen szag, illetve a penész telepek megjelenése jelzi. Uróbbiak szürke, gyakran nyálkás foltok, melyek felszíne bolyhos is lehet.  

mosogatogep-koszos-ajto
Fotó: victorass88 / Getty Images Hungary

Elsősorban azokon a részeken kell számítani a megjelenésére, ahol állandó a nedvesség - ilyen lehet a szűrő, a vízszórófej környéke, a gumiszigetelés rései, valamint a különböző mélyedések és sarkok, ahol megülhet a víz. Ezeket a részeket különös odafigyeléssel kell elmosni, érdemes jobban súrolni, mint a többi felületet, de nem kell hozzá semmilyen különleges eszköz, elég a szappanos víz és egy kemény szivacs vagy már nem használt fogkefe az alaposabb tisztításhoz.

Mielőtt a fogkefével nekiállnál a mélytisztításnak, minden mozdítható részt vegyél ki a mosogatógépből, és tedd át a mosdókagylóba, hogy később azokat is elmoshasd. A fogkefével dörgöld körbe a lefolyó környékét és a szórófejeket, azután az ajtó szigetelését is, de különösen ügyelj rá, hogy a gumi nehezen elérhető gyűrődései alatt is járjon a kefe, mert itt gyűlnek össze a legkönnyebben a baktériumok.

A mosogatógép teljes átmosása után érdemes valamivel fertőtleníteni a felületeket. A legjobb megoldás erre az egyszerű háztartási ecet, ez ugyanis egészen biztosan nem káros az egészségre, ami kifejezetten fontos, hiszen a mosogatógépben megfordul az összes evőeszköz és tányér. Azonban használható még kifejezetten mosogatógépekhez gyártott illatosító és fertőtlenítő, esetleg ételekkel érintkező felületeken alkalmazható speciális fertőtlenítő szer is, amely szintén hatásos.

A cikk az ajánló után folytatódik

7 dolog, amit ne tegyél a mosogatógépbe

Az alábbi tárgyak azonban jobb, ha soha nem fordulnak meg a mosogatógépben, hiszen akár tönkre is tehetik azt. Mutatjuk, mi okozhat gondot.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük