Te hová rakod a késeket a mosogatógépben? Idő előtti cseréhez vezethet ez a 4 dolog

Nem is gondolnád, de egyszerű bakik is tönkretehetik a mosogatógépedet hosszútávon.

mosogatogep-elromlik
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mosogatógép a konyha lelke, megkíméli az embert attól, hogy egy nagy családi ebéd után egy órát álljon az edények felett. Azonban, ha nem gondozzák jól, könnyen elromolhat egészen apró, hétköznapi dolgoktól is.

A mosogatógépet ideális esetben kéthavonta legalább egyszer alaposan ki kellene takarítani, ez az első lépés, amit az ember megtehet azért, hogy minél hosszabb legyen a berendezés élettartama, ha pedig található tisztítóprogram a gépen, azt érdemes hetente lefuttatni. Azonban nemcsak az a fontos, hogy milyen gyakran takarítod a mosogatógépet, hanem az is, hogy hogyan használod azt.

Túl koszos vagy túl tiszta edények

Ne higgy a reklámoknak, amikor azt látod, hogy a háziasszonyok ételmaradékkal teli tányérokat raknak a gépbe. Az ott maradt étel összegyűlhet a mosogatógép réseiben, és melegágya lehet a baktériumoknak. Már egy gyors öblítés is segíthet megoldani ezt a problémát. Azonban az sem jó, ha túl tisztára mosod az edényeket, mielőtt a gépbe tennéd őket, egy kis ételmaradékra ugyanis szükség van, hogy a mosogatószer megfelelően működjön.

mosogatogep-no

Túl kevés vagy túl sok edény

Ha túl sok edény kerül a mosogatógépbe, megnő a gép túlhevülésének kockázata. A gépekben természetesen vannak műszerek arra, hogy megakadályozzák a túlhevülést, de, amikor túl van töltve a masina, akkor ezeknek a műszereknek is keményebben kell dolgozniuk, és nagyobb lesz a meghibásodás kockázata. Arról nem is beszélve, hogy a zsúfolásig telerakott mosógépben könnyebben akad el a vízszórófej, és így sokszor nem lesznek elég tiszták az edények. Az sem jó viszont, ha túl kevés edény kerül a szerkezetbe, mert akkor a mosogatógép nem lesz víz- és áramtakarékos.

Éles tárgy a nem megfelelő rekeszbe

Ha éles tárgyat hagysz a tányérok fiókjában, akkor nemcsak azt kockáztatod, hogy becsúszik a rekeszek alá, hanem azt is, hogy megkarcolhatja a gumis vagy szilikonos fedőréteget, ami a rácsokat borítja. Ha ez a védőréteg megsérül, a fém a folyamatos ázásnak köszönhetően hamar elkezdhet rozsdásodni, a gépet pedig idejekorán le kell majd cserélni.

Koszos szűrő

A szűrő tisztítása nagyon fontos, ugyanis ez szed össze minden ételmaradékot, ami a tányéron maradt, és, amit leöblített a víz, mégis sokszor marad koszos, mert az emberek egyszerűen elfelejtik kivenni a mosogatógép aljából. A tisztítatlan szűrőn a maradékok könnyen összegyűlhetnek, eltömíthetik a víz útját, ami így nem tud lefolyni, ráadásul higiénikusnak sem nevezhetőek. A szűrőt ideális esetben hetente legalább egyszer kellene tisztítani, így tovább bírja majd a mosogatógép, ráadásul tisztábbak lesznek benne az edények is.

Egy szép hűtő felöltözteti a konyhát

A másik nagy konyhai gépről, a hűtőszekrényről sem szabad megfeledkezni. Az ember könnyen gondolja azt, hogy a nagy háztartási gépek nem lehetnek szépek, pedig ez nem igaz. Ha az ember jól választ, az egész konyha hangulatát átalakíthatja velük. Mutatunk néhány meseszép ötletet.

7 álomszép konyhaötlet: amikor a hűtő köré épült a dizájn - Mindegyiket elfogadnánk

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük